Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Slavlje u Kanfanaru

Prve nedjelje Marijnog mjeseca, 07. listopada, posebno je svečano bilo u Kanfanaru, u središnjoj Istri, gdje je proslavljen blagdan Gospe od Ružarija, u ovom kraju poznatiji  pod nazivom „Lužarevo“. Ova tradicionalna pučka ckvena svečanost nalazi svoje korijene daleko u prošlosti, veoma je čašćena u ovom dijelu istarskog poluotoka i zanimljivo je da njezino održavanje nije bilo nikada prekinuto ni u politički kontroverznim vremenima druge polovice prošloga stoljeća, kada su mnoge slične pučke pobožnosti bile zamrle.

Lužareva se slavi u čast Gospi od krunice, a karakteristična je procesija sa Gospinim kipom koja se održava nakon svečane mise po ulicama Kanfanara tijekom koje svekoliki vjernički puk prati ovo «hodočašće» neprestanim moljenjem krunice i, naizmjenično, zdušnim pjevanjem marijanskih pjesama. Svečano koncelebrirano misno slavlje u nedavno obnovljenoj župnoj crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru ove je godine predvodio mons. Vladimir Stanišić, svećenik biskupije Hamilton(Kanada) u suslavlju domaćina, vlč. Alejandra Castilla, koji je ove godine postao župnikom Kanfanara. Predsjedatelj misnog slavlja u propovijedi se osvrnuo na prisutnost Majke Božje u biblijskim tekstovima, ali i u najzačajnijim djelima svjetske književnosti. Spomenuo je potom najznačajnija Marijanska svetišta diljem svijeta koja su slijedom ukazanja ili drugih čudotvornih djelovanja postala meta nebrojenih hodočasnika kao mjesta izuzetnog duhovnog doživljaja, intenzivne molitve i obraćenja. U Hrvatskoj Gospinih svetišta i hodočasničkih crkvi ima 230. Spomenuo je i zabrinjavajući problem naglašene proširenosti psovke, posebno među djecom i mladima, te potrebu promicanja molitve, posebno potenciranja dnevne obiteljske molitve jer „obitelj koja zajedno moli, zajedno stoji“. Mons. Stanišić je naglasio nadalje kako je pobožno i ustrajno moljenje krunice sredstvo za svaku potrebu, a napose je istaknuo preporuku biskupa Ivana Milovana, molitvu krunice za duhovna zvanja, „molite Gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“, te zaključio nadom da lijepi blagdan u Kanfanaru ne ostane bez žetve, duhovnih plodova.

Prigodnim pjesmama tijekom mise i procesije ovo su slavlje uzveličali članovi župnog zbora pod vodstvom orguljaša, a sa nekoliko duhovnih šansona posebnu su živost misnom slavlju podarili članovi grupe malih pjevača. Oni se u ovoj župi redovito okupljaju na tjednim glazbenim susretima koji su i mnogo više od toga, no nadasve druženje u okrilju crkve, a brojnost i entuzijazam ovih malih vjernika potkrepljuje nadu u svijetlu budućnost ove župe. Veliki broj vjernika koji se je okupio na ovom svečanom misnom slavlju najbolje potvrđuje izuzetno štovanje koje žitelji Kanfanara i šire okolice iskazuju ovoj svojoj tradicionalnoj pučkoj pobožnosti.

G. Krizman

Najave