Petak, 19 srpnja, 2024
Glazba

U Žminju održan 22. božićni koncert

U četvrtak, 26. prosinca 2013., o blagdanu sv. Stjepana, u Žminju, u župnoj crkvi Sv. Mihovila, je održan 22. božićni koncert koji se u toj župi središnje Istre održava neprekidno, svake godine, dan po Božiću, od 1991. godine

Kao uvodna stavka programa crkvom su se razlili zvuci orgulja instrumentala „Adeste fideles“, a zatim je uslijedio dječji igrokaz „Kraj ljubavi“ u kojem su djeca iz žminjske Osnovne škole „Vladimira Gortana“ kroz glumu i recitacije, te prigodne pjesme koje su ukazivale na odvijanje radnje u igrokazu, kratkim prikazom predstavila betlehemsku situaciju Svete Obitelji. Djeca, koju je vodila prof. Anđela Damjanić, svoj su dio zaključila pjesmama „Betlehemska sveta noć“ i O Holly night“.

Nastup Župnoga zbora Sv. Mihovila započeo je moćnom izvedbom pučke božićne pjesme „Radujte se narodi“, a uslijedila je Mozartova „Snivaj mi djetešce“, pod ravnanjem dirigentice Aleksandre Orbanić, te uz orguljsku pratnju Nele Božac. Pjesmom „Panis Angelicus“ svoje izvrsne vokalne performanse predstavile su solistice Snježana Kmet i Tina Galant. Prvi blok nastupa župnoga zbora zaključen je moćnom izvedbom Beethowenove „Oda radosti“.

Protagonistkinja slijedećih nekoliko stavki bila je gostujuća glazbenica, mlada multiinstrumentalistica Adrijana Miletić iz Labina koja se prvo predstavila dvjema klasičnim skladbama za solo harmoniku, a zatim je sjela za klavir te oduševila publiku i svojim vokalom te interpretacijskim sposobnostima pjesmom „Bijeli Božić“. Još jedna mlada solistica koja je iznenadila auditorijum svojim glasovnim performansama je Tina Galant koja je izazvala oduševljeni pljesak solo izvedbom pjesme „La notte del Signore“ Nella Milottija uz klavirsku pratnju dirigentice župnoga zbora Aleksandre Orbanić.

Posljednji blok pjesama u izvedbi župnoga zbora započeo je veličanstvenom izvedbom simbol – pjesme Božića na latinskom „Adeste Fideles“, uslijedile su „Spavaj sinko“ i „Tiha noć“ te moćna završna izvedba Aleluje.

Koncert je zaključen zajedničkim pjevanjem svih izvođača i publike, stare i svima drage pjesme „U se vrijeme godišta“. Koncertom je moderirao župnik vlč. Jordan Rovis.

Po završetku koncerta druženje svih izvođača i publike nastavljeno je u prostorijama obližnjeg kulturnog centra Čakavska kuća.

Neprekinuti niz od 22 godine organiziranja božićnog koncerta, na kojem je ove godine nastupilo sveukupno 70-ak izvođača, od čega 35 pjevača župnoga zbora, te jednako toliko djece i mladih, u župi koja u 900 obitelji broji oko 2900 stanovnika, jedno je izvanredno dostignuće, koje osim davanja posebnog ugođaja ovim božićnim blagdanima, daje i značajan doprinos kulturnom životu te nevelike, ali vrlo aktivne općine središnje Istre.

G. Krizman

Foto

Najave