Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

U Vrsaru u obnovljenoj crkvi proslavljen sv. Antun Padovanski

U nedjelju, 13. lipnja, uz nazočnost mnoštva vjernika u Vrsaru je dan zaštitništva Svetog Antuna proslavljen blagoslovom obnovljene crkve posvećene ovom velikom svecu. Crkva se nalazi unutar starogradske jezgre nadomak Malih vrata, koja su zbog toga  u povijesti nosila i naziv Vrata sv. Antuna.

Svečanost je započela svetom misom koju je predvodio vlč. mr. Ilija Jakovljević, biskupijski kancelar, uz koncelebraciju vrsarskog župnika mr. Lina Zohila  i vlč. Tomislava Dudaša, župnika župe Rusdorf iz Njemačke. Misno slavlje, na radost mnogobrojnih vjernika, u ovoj je crkvi održano nakon gotovo pet desetljeća, a događaj je pjevanjem uzveličao župni pjevački zbor i časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove koje djeluju u župi. U propovijedi se vlč. Jakovljević dotaknuo života sv. Antuna okarakteriziravši ga kao jednog od narodu najomiljenijih i najbližih svetaca čijem se zaštitništvu mnogi utječu i čiji je život primjer uzornog kršćanskog života.

Domaći župnik, vlč. Zohil, naglasio je vrijednost i važnost obnove crkve kao znamena duhovnosti i pobožnosti, a osvrnuo se na sve obnoviteljske radove: crkva je elektrificirana, obnovljeni su krov crkve i lopica, postavljeni novi oluci, ožbukana izvana, ofarbana izvana i iznutra, promijenjeni prozori i obnovljena metalna ograda, počišćeni su stupovi lopice, djelomično je restauriran barokni oltarni retabl u koji je postavljena velika fotografija oltarne pale koja se nalazi u sakralnoj zbirci u crkvi sv. Foške u Vrsaru. Vlč. Zohil, predvodnik ovog obnoviteljskog pothvata, posebno se zahvalio Turističkoj zajednici Općine Vrsar, komunalnom poduzeću Montraker iz Vrsara, Mariju Škropetu iz Labina koji je sa svojim djelatnicima izveo građevinske radove, Istradrvu – Poreč za izradu prozora i fotografskoj radnji „Foto Edi“ iz Poreča. Upravnim strukturama općine Vrsar župnik je posebno zahvalio za osigurana sredstava, za razumijevanje i podupiranje obnove te za izvrsnu suradnju župe i općinskih vlasti. Predsjednik općinskog vijeća gosp. Franko Matukina u prigodnom je obraćanju naglasio da Općina Vrsar uvijek i kolikogod je moguće podupire vrijedne projekte župe koje je s velikim zalaganjem otpočeo mjesni župnik. Misno slavlje okončano je izlaganjem Ivana Milotića o povijesti crkve u Vrsaru s prigodnim osvrtom na crkvu svetog Antuna, koja je podignuta 1656. godine – u doba kada su porečki biskupi većinom rezidirali u Vrsaru, u stoljeću velikih nesreća i epidemija koje su opustošile Istru. Nakon misnog slavlja svečanost se nastavila ispod u lopici i na trgu ispred crkve uz prigodno druženje, domjenak i prisjećanje starijih na crkvu  kakva je bila unazad nekoliko desetljeća.

Najave