Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Proslavljeno 70 godina župe sv. Antuna Padovanskog u Puli

U nedjelju, 13.lipnja, u prigodi blagdana svetog Antuna Padovanskog, u jednoj od najbrojnijih župa Porečke i Pulske biskupije koja djeluje pri najvećem istarskom samostanu, svečano je proslavljena 70.-ta obljetnica župe. Svečana inauguracija crkve i samostana bila je u listopadu 1931. kao doprinos proslavi 700.-te obljetnice smrti svetog Antuna Padovanskog. Samostan je tada pripadao području katedralne župe Uznesenja BDM, a devet godina kasnije, 1940., uz ostalo i zbog širenja naselja u ovom dijelu grada došlo je do osnivanja župe.  Suzaštitnica samostana je sveta Tereza Avilska. Ovdje od samog osnutka prebivaju redovnici Franjevačke provincije sv. Jeronima, a trenutno  su tu: o. Berard Barčić, najstariji član ove redovničke zajednice koji će 22. rujna ove godine proslaviti 100.-ti rođendan, o. Frane Delić je gvardijan samostana, o. Stanko Škunca upravlja Svetištem Gospe od Milosti u Šijani koje pripada ovom samostanu a nalazi se na periferiji Pule te najmlađi član, o. Tomislav Hrstić – župnik.

Za ovu obljetnicu vjernici ove župe, ali i mnogi iz drugih dijelova Pule i okolice koji često i rado pohode ovu crkvu, duhovno su se pripravili trodnevnicom koju je predvodio o.  Mario Knezović, franjevac iz Posušja u BiH.

U ovoj se crkvi uobičajeno svake nedjelje služi 5 svetih misa a u prigodi ovog blagdana služeno ih je 8, kako bi svi koji su imali želju doći se pomoliti ovom velikom „Svecu svega svijeta“ mogli to tijekom dana i učiniti. Svečanost je posebno obilježena dvjema završnim misama: poslijepodnevna dječja sa  tradicionalnim antunovskim blagoslovom djece i cvijeća koju su animirali mali pjevači Župnog dječjeg zbora „Ljilani sv. Ante“ te večernjim svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje predvodio je o. Knezović u koncelebraciji sa župnikom domaćinom o. Hrstićem, gvardijanom o. Delićem, katedralnim župnikom mons. Vilimom Grpcem, gvardijanom i župnikom samostana i župe sv. Ivana Krstitelja o. Krunoslavom Kemićem, te o. Nikicom Batistom iz samostana Sv. Franje Asiškog.

Propovjednik se u prigodnoj homiliji osvrnuo na destruktivnost konformističkog oblikovanja vlastitog mišljenja stavovima ostalih, te naglasio da pred nedaćama današnjice, kao i svakoga vremena, uvriježeno mišljenje da osoba kao pojedinac ne može ništa učiniti biva pobijena upravo logikom onih koji su mijenjali svijet, misleći tu prvenstveno  na duhovne velikane poput sv. Antuna i sv. Franje. Njihova svetost krik je i poziv svakome od nas da osluhnemo i odazovemo se riječima „budite sveti i savršeni kao što je svet i savršen Otac vaš nebeski“.  Najteži je i najneizvjesniji put onaj do vlastitog srca, istaknuo je propovjednik, jer podrazumijeva otkrivanje i priznavanje vlastitih slabosti i grešnosti. O važnosti prenošenja Radosne vijesti o. Knezović je progovorio kroz primjere sv. Antuna koji se usudio propovijedati carigradskom sultanu nastojeći ga obratiti, te primjerom sv. Petra koji je propovijedao rimskom upravitelju Korneliju. Komentirajući trenutno u svjetskoj javnosti aktualne napade na Katoličku crkvu propovjednik je rekao kako je on ponosan na činjenicu tko su ti koji napadaju, jer su to mahom pokreti koji zagovaraju stavove posve oprečne temeljnim moralnim vrednotama koje zagovara Crkva. Naglasio je u tom kontekstu važnost propovijedanja, po uzoru na sv. Antuna, žrtvom, životom i riječima.

Na kraju misnog slavlja župnik je posebno čestitao predslavitelju njegovu 10.-tu obljetnicu misništva te u ovoj radosnoj prigodi zahvalio svima koji na bilo koji način sudjeluju u uspješnom odvijanju svih zaista mnogobrojnih i raznolikih aktivnosti ove župne zajednice.(G.K.)

Najave