Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
Novosti

Održana duhovna obnova područnog vijeća vinkovske obitelji

U subotu, 19. lipnja, u župi Sv. Pavla u Puli održana je duhovna obnova za članove vinkovske obitelji sa područja Porečke i pulske biskupije, na kojoj se okupilo oko pedesetak članova iz raznih istarskih konferencija, a sudjelovali su i gosti sa riječkog područja koji su došli u pratnji nekoliko sestara Milosrdnica iz Rijeke. Prigodnim riječima pozdrava skup je otvorio župnik domaćin i duhovnik Konferencije Sv. Pavla u Puli, vlč. Milan Mužina, koji je u nastavku bio i moderator susreta. Na početku se nazočnima kratko obratila Mirjana Zidarić iz pazinskog ogranka, čelnica Područnog vijeća Udruge Sv. Vinka za Porečku i pulsku biskupiju. Uslijedilo je duhovno razmatranje o karitativnoj ljubavi koje je izrekao vlč. mr. Joel Cattary. On je stavio naglasak na sekularizaciju društva kao veliki problem današnjice i u tom smislu istaknuo potrebu pomaganja bližnjima osim u materijalnom, napose u duhovnom smislu, te spomenuo pritom vrlo česte situacije gdje ljudi žive u materijalnom izobilju ali su obitelji razorene. Karitativno djelovanje u takvim slučajevima je donošenje ljudima Radosne vijesti, pokazivanje, i po primjeru vlastitog djelovanja, Božje ljubavi.

U nastavku izlaganja, govoreći o Božjem djelovanju u Sv. Pismu, predavač je istaknuo da je „Bog je pokazao interes za čovjeka upravo u liku Isusa Krista“, te potaknuo nazočne da upravo slijedeći taj uzvišeni uzor pokažu interes za bližnje upravo na način i u potrebi koja je suvremenom čovjeku najveći problem, nedostatak vjere u sekulariziranom društvu. No jedan od temeljnih preduvjeta za istinsko karitativno djelovanje, dakle ono koje je daleko iznad puke filantropije, je upravo osobno iskustvo Ljubavi Božje prema čovjeku. Samo onaj koji je iskusio i prepoznao djelovanje Božje ljubavi u svome životu može tu istu Ljubav donijeti drugima. Potrebno je dakle ostati u ljubavi, što znači ostati u Crkvi koja je zajednica ljubavi i gdje je jedino moguće kontinuiranim prakticiranjem sakramentalnog života provoditi „izobrazbu srca“, rekao je predavač, citirajući pritom encikliku pape Benedikta XVI. „Deus Caritas est“.

Po završetku ovog izlaganja članovi različitih konferencija čitali su poticajne duhovne misli S. Vinka, Sv. Luise, bl. Frederica i bl. s. Rosalije.  Ti duhovni trenuci dodatno su uljepšani prigodnim glazbenim intermezzom na klaviru i gitari  što su odsvirali  Marta i Simon Radić, djeca Miroslava i Ketrin Radić, posebno aktivnih članova riječke konferencije. A isto tako aktivna napose volontiranjem u riječkoj Kući utočišta pri Samostanu Majke Dobroga Savjeta  je i Marija Bušić koja osim praktičnim radom svoj entuzijazam prema karitativnom djelovanju voli izreći i stihovima, pa je ovom prigodom recitirajući svoje stihove dodatno i poezijom obogatila ovaj susret. No da bi umjetnički izričaj bio potpun nakon glazbe i poezije uslijedio je i dramski trenutak, opet „u režiji“ riječke obitelji Radić, koji su kratkim scenskim prikazom pod nazivom „Plašt Sv. Vinka“ uprizorili izvanredan zaštitnički odnos tog Božjeg ugodnika upravo prema najnezaštićenijim članovima društva. Uslijedilo je druženje uz prigodno osvježenje i domaće kolače koje su za ovu prigodu pripravile članice pulske podružnice.

Slijedeće izlaganje održala je s. M. Marta Carti, sestra Milosrdnica iz Rijeke, koja je okupljene pobliže upoznala sa organizacijskom strukturom vinkovske obitelji te pomnije predstavila neke od najpoznatijih svetaca koji su djelovali kao dio te obitelji. Osim naravno o Sv. Vinku, s. Carti je govorila o Sv. Luisi i bl. Fredericu Ozanamu. Zatim je kratko predstavila segmente vinkovske obitelji: Udruga Sv. Vinka, Konferencija Sv. Vinka, Sestre Milosrdnice, Kćeri Kršćanske ljubavi te Oci lazaristi. VInkovska obitelj danas, kroz sve različite oblike svojega prisustva u svijetu broji više od dva milijuna članova. Sestra je zatim pobliže govorila o metodologijama rada, te naglasila da članovi vinkovske obitelji rade organizirano, usklađuju suradnju svih slojeva društva za postizanje zajedničkog cilja, rade neposredno u svijetu siromašnih, djeluju na razini struktura, bore se za pravdu, a sve to na način da siromasi budu aktivni subjekti a ne pasivni objekti tog djelovanja. Govoreći o putu Sv. Vinka za evangelizaciju siromaha časna je istakla kako je važno vidjeti potrebitog, proniknuti u pravu narav te potrebe, imati smilovanja te slijedom toga djelovati. Ići siromasima poštujući te temeljne odredbe znači ostaviti Boga radi Boga. Vraćajući se ponovo na lik osnivača reda, sestra je naglasila jednu od njegovih temeljnih smjernica koje je on često napominjao svojim suradnicima: važnost sagledavanja cjelovitosti osobe, duha i tijela, u kontekstu karitativnog djelovanja. Izneseni su potom recentni projekti na kojima su radili članovi vinkovske obitelji u Rijeci:  suradnja u domu za djecu sa posebnim potrebama, sakupljanje pomoći za Haiti, za stradale u poplavama u Lici, predstavljanje svojih djelatnosti u raznim gradovima…   Po završetku ovog izrazito informativnog i dokumentiranog predavanja okupljeni su imali prigodu za ispovijed, osobnu molitvu, ili druženje.

U zaključnoj zahvali vlč. Mužina je najavio veliku proslavu blagdana i obljetnice smrti Sv. Vinka u rujnu  kada će biti ponuđen široki spektar duhovnih sadržaja u cilju što boljeg promoviranja ovog izvanrednog sveca širem krugu vjernika. Završni dio duhovne obnove bila je sveta misa koju je predvodio vlč. Cattary u koncelebraciji sa župnikom domaćinom te vlč. Atilijom Nefatom. „Budite Božja providnost za sve one koji su daleko od Krista“, preporučio je predslavitelj na kraju prigodne homilije. Nakon mise dio sudionika duhovne obnove nastavilo je druženje u župnim prostorijama. (G.K.)

Najave