Nedjelja, 26 svibnja, 2024
GlazbaNovosti

U Vodnjanu izveden pasionski oratorij Zadnja postaja


U organizaciji Župnog ureda Vodnjan, u župnoj crkvi sv. Blaža, u subotu, 28. listopada, nakon večernjeg misnog slavlja, održan je pasionski oratorij Zadnja postaja.
Oratorij, kojeg izvodi osamdesetak izvođača, Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar i Udruga žena Luzor iz mjesta Preko na Ugljanu, nadahnut je pučkim crkvenim pjevanjem Ugljana, otoka u zadarskom priobalju, i teškim životom stanovnika tog otoka, koji se u ovoj umjetničkoj interpretaciji povezuju s Kristovom mukom. Autor oratorija, teksta i glazbe je maestro Ivo Nižić koji je ujedno i voditelj zadarskog pjevačkog ansambla. Režiju potpisuje Ana Dalbello, a scenograf i majstor svjetla je Luka Košta.


Prije početka izvedbe, okupljenima se najavom sadržaja i izvođača kratko obratio vodnjanski župnik vlč. Damir Štifanić.
Nakon ulaska procesije izvođača kroz glavni ulaz u zamračenu crkvu središnjom lađom, uronjen u sugestivnu atmosferu crkve sv. Blaža, obogaćen dojmljivom scenografijom kojom je dominirao veliki višemetarski križ s reljefnim prikazom 7 sakralnih objekata na otoku Ugljanu, oko kojeg se je odvijala glavnina scenskog prikaza, bravura zbora pod dirigentskom palicom maestra Nižića i značajna simbolika koreografije izvođača u narodnim nošnjama te jasnoća izričaja naratora na standardnom hrvatskom jeziku i dijalektalnom izričaju provela je publiku kroz ovo iznenađujuće scensko iskustvo koje je na kraju nagrađeno dugim oduševljenim pljeskom svih nazočnih.


Na kraju se je okupljenima obratio i sam maestro Nižić koji je pojasnio simboliku reljefa sakralnih objekata na velikom scenografskom križu te simboliku sadržaj scenarija, o tragičnim pogibijama osoba, u raznim okolnostima, uslijed ratnih vihora. Istaknuo je sličnost dijalektalnog izričaja korištenog u oratoriju s dijalektom središnje Istre. Maestro je zaključio zahvalom don Damiru na organizaciji.


Župnik je na kraju, uz prigodne zahvale, napomenuo da, iako naslov oratorija asocira na korizmenu tematiku, ipak je, obzirom na skoru svetkovinu Svih svetih rezultirao prikladnim u sadašnjem trenutku i s teološkog aspekta.
Večer je završena razmjenom prigodnih simboličnih darova domaćina i gostiju.
G. Krizman

Najave