Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Tinjan: Proslava sv. Šimuna i Jude Tadeja u sjaju dijamantnog jubileja

Tinjan, mjesto u Pazinskom dekanatu, svoje je nebeske zaštitnike ove godine proslavilo posebno svečano jer je ovogodišnji dijamantni misnik, preč. Marjan Kancijanić i u toj, svojoj rodnoj župi zahvalio Bogu za 60 godina svećeništva.

Misno slavlje predvodio je preč. Kancijanić, a prigodnu homiliju izrekao je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Koncelebriralo je petnaestak svećenika iz raznih dijelova Porečke i Pulske biskupije.   

Sv. Šimun i Juda Tadej sjećaju nas na početke Crkve

Na početku homilije, biskup Milovan je podsjetio, kako se ove godine navršava 250 godina od izgradnje župne crkve, pa je i to prilika da slavlje blagdana bude još svečanije, a tomu pridonosi i proslava 60 godina svećeništva preč. Kancijanića. Naglasio je, kako nije poznato, zašto su nakon izgradnje crkve, umjesto ranijeg patrona sv. Antuna za zaštitnika izabrani apostoli Šimun i Juda Tadej, no ovi su sveci dobro prihvaćeni. „U svakom slučaju, ovaj blagdan dvojice apostola ovdje u Tinjanu uvijek asocira na naše duhovne početke i temelje, na početke Crkve i presvetoga Djela što ga je Bog po Isusu Kristu izveo za spasenje ljudskoga roda.“

Osvrćući se na prvo misno čitanje, propovjednik je ukazao na činjenicu kako tu nalazimo opis Crkve kojoj je ugaoni kamen Krist, a apostoli su u temeljima. Na to se nadovezuje evanđelje u kojem čitamo kako je Isus izabrao prve apostole da budu s njim i dao im zadatak da idu propovijedati, i to će činiti nakon Isusova Uskrsnuća kad će naviještati evanđelje, Radosnu vijest spasenja. “Među tim prvim odabranima nalaze se i današnji patroni“, rekao je propovjednik i nastavio, „Krist je apostole izabrao među običnim ljudima  i ostavio im moćna sredstva kojima će se obraniti od krivovjerja, a to je Evanđelje, euharistija, snaga Duha Svetoga i apostolska vjernost biskupa i rimskih papa. Zato kažemo, da Crkva nije obična skupina ljudi, ona je živi organizam, jer joj je Isus Krist glava, Duh Sveti duša koji ju prosvjetljuje da može biti ‘svjetlo svijeta i kvasac dobra’.”

Uz dijamantni jubilej preč. Kancijanića

U nastavku homilije, biskup Milovan se osvrnuo na visoki jubilej preč. Kancijanića. „Razlog i smisao proslave je zahvala Bogu, ali i zahvala mnogim ljudima koji su bili sudionici u rastu, dozrijevanju i ostvarivanju jednoga svećeničkog života i poslanja. Mi sakupljeni u ovoj župnoj crkvi želimo se pridružiti našemu svečaru u činu zahvaljivanja, jer 60 godina svećeništva je pravi razlog za davanje hvale i slave Bogu“, rekao je biskup, te nastavio “čovjek spontano prebire u srcu prijeđeni put i sve što je doživio i proživio tijekom šest desetljeća. Sjeća se sigurno radosnih početaka. Naš svečar se sigurno spominje svoje rodne župe, obiteljskog doma i svojih dragih preminulih roditelja. U ovom trenutku naš se svečar sjeća i mnogih vrijednih i plemenitih ljudi koji su mu se našli na njegovu životnom putu: profesori u sjemeništu, dobročinitelji, prijatelji, suradnici kako svećenici, tako i vjernici laici”. Naglasio je, kako se preč. Marijan od samih početaka svoje svećeničke službe pokazao kao svećenik blizak narodu, posebno s raznim inicijativama posvećenim djeci i mladima, te obiteljskom pastoralu. Kratko se osvrnuo i na mjesta u kojima je službovao, te naglasio, kako je u svim župama dao ono najbolje što je kao svećenik znao i mogao u naviještanju evanđelja i katehizaciji i cjelovitom pastoralnom radu, a i danas ga se vjernici rado sjećaju.  Biskup je kratko nabrojao mjesta gdje je preč. Kancijanić služio: Lindar, Sovinjak, Stari Pazin, Buzet i Črnica, Marčana i Loborika, te Kaštelir odakle je vršio službu generalnog vikara Biskupije u Poreču.

O važnosti i odgovornosti svećeničke službe

„Svi mi danas okupljeni na ovom bogoslužju možemo zahvaliti Bogu s vlč. Marijanom, ali i zahvaliti za njega, čovjeka plemenitoga, ustrajnoga u službi Crkvi i narodu. Misleći na svoje zvanje, i on može sa sv. Pavlom ponoviti ‘zahvalan sam onome koji se smatrao dostojnim povjerenja i pozvao me u svoju službu'”. Biskup je posvijestio, kako Krist po svećenicima i danas vrši svoju službu,  „On i danas gleda pred sobom ljude umorne i iscrpljene brigama u obitelji i na poslu, koji su opterećeni, koji su pali u depresiju i izgubili smisao života. Tim ljudima pokazati empatiju uloga je svećenika. Isus je rekao ‘bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite’. Možemo reći da je u suvremenom svijetu više nego ikad veliki utjecaj demona na razne načine. Stoga je važno poslanje svećenika za naviještanje istine o Bogu i čovjeku, ali i naviještanje evanđelja milosrđa i oproštenja za karitativno djelovanje, za molitvu i razgovor. Znamo da je svećenička služba vrlo važna i vrlo odgovorna. Svećeniku je potrebna živa vjera, ljubav prema svom zvanju, dobrota i razboritost, takt, izdržljivost, a pravi svećenički primjeri ostaju nezaboravljeni“ rekao je biskup, te podsjetio, kako su još uvijek živa sjećanja na primjer bl. Miroslava Bulešića u župama gdje je djelovao, u Baderni i Kanfanaru.

„Stoga, podržimo svećenike u njihovu odgovornom radu“, potaknuo je biskup vjernike, te na kraju izrekao čestitku svečaru „u ime svega okupljenoga Božjega naroda i svoje osobno ime najsrdačnije Ti čestitam dijamantni jubilej, 60 godina Tvoga svećeničkog služenja. Tijekom svih tih godina trudio si se sijati sjeme Riječi Božje, u dobrom i zlom vremenu, buditi nadu, ohrabrivati, upućivati, okupljati i voditi. Neka Ti Bog, koji je Gospodar žetve, bude najboljom  hvalom i zahvalom, utjehom i nagradom. Čestitamo Ti, zahvaljujemo Ti i kličemo Ti: živio naš preč. Marijan Kancijanić!“

Čestitke i darivanje

Nakon popričesne molitve uslijedile su čestitke te darivanje. Tim je dijelom moderirao župnik, pazinski dekan, preč. Mladen Matika. U ime susjednih župa Sveta Lucija i Stari Pazin, gdje je svečar djelovao, čestitku je izrekla Mirjana Ferenčić, a ona i suprug zajedno su svečaru predali na dar košaru s plodovima zemlje. U ime Župe Tinjan slavljeniku se obratila Beatrice Antolović, a predstavnici župe slavljeniku i biskupu Milovanu uručili su na dar svakome po jedan poznati tinjanski pršut, namirnicu koja je u novije vrijeme, zahvaljujući dugogodišnjem održavanju ISAP-a, internacionalnog sajma, vinula tu neveliku općinu središnje Istre u sam vrh europske gastronomske scene. Osim toga slavljeniku su darovali sliku Tinjana u tehnici akrila, djelo diplomirane slikarice Anite Belasić iz Pazina.

Zahvala svečara

Nakon svega, riječima zahvale okupljenima i svima koji su doprinijeli organizaciji svečanosti se obratio i sam svečar. On je ukratko upozorio da i danas zlo vješto zavodi ljude, „živeći bez Boga, kao nešto napredno, a kako današnji svijet živi bez Boga vidimo svaki dan u nevoljama koje tište ljude, napose mlade“. „Okupljajmo se oko Isusa, osobito na svetim misama, slijedimo Gospodina Isusa kao Šimun i Juda Tadej, koji su život svoj položili svjedočeći za njega. Organizirajmo slavlja naših svetih zaštitnika, ali u prvom ih redu slijedimo u primjeru života“, rekao je slavljenik čestitajući svima svetkovinu.

Misu je zaključio himan „Tebe Boga slavimo“. Lijepa, dostojanstvena svečanost župnih patrona i dijamantnog jubileja u toj omanjoj župi središnje Istre pokazala je da je, ne samo tradicija vjere već i živa vjera u tom dijelu Krasne Zemlje itekako prisutna, a napose veseli konzistentna prisutnost na misi brojnih mladih obitelji, mahom s većim brojem djece.

O župi i župnoj crkvi

Tinjan se kao župa prvi se put spominje 1177. godine. Župna crkva je sagrađena 1773. godine i posvećena 1778. godine po rukama biskupa Polesinija. Obnavljana je 1895., 1964. i 1985. godine. Zvonik, odvojen od crkve, sagrađen je 1762. godine. Visok je trideset metara s dva zvona. Ranija župna crkva, kao što je biskup Milovan u homiliji spomenuo, bila je posvećena svetom Antunu opatu. Župni arhiv bilježi zapise od 1784. godine. Župa ima dvije vjeronaučne dvorane. U mjestu je osnovna škola. U župi se nalazi jedno groblje, koje je nedavno prošireno.

Župna crkva svetih Šimuna i Jude, apostola u Tinjanu jednobrodna je građevina sa svetištem i sakristijom. U crkvi je smješteno više oltara: glavni oltar sa svetohraništem i kipovima svetih Šimuna i Jude Tadeja, oltar sa slikom svetih Ivana i Pavla, oltar sa slikom “Smrt svetog Josipa”, oltar svetog Antuna s drvenim retablom iz XVII. stoljeća, oltar s gipsanim kipovima BDM, svete Ane i svete Agneze te kameni oltar prema puku s ambonom. Gipsani kip

Srca Isusova nalazi se na postolju. Na stropu i zidovima crkve postoji sedam slika Girolama Cornera. Na pjevalištu se nalaze orgulje iz 1868. godine. Na dnu crkve postoji ploča sa zapisima, po godinama, provedenih radova obnove od 1964. do 2007. koju je dao postaviti tadašnji, dugogodišnji tinjanski župnik pok. Ivan Macinić.

G. Krizman

Najave