Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

U Svetvinčentu proslavljen blagdan sv. Vinka

U srijedu, 22. siječnja, blagdan naslovnika župe i mjesta, sv. Vinka, ili sv.Vincencija, svečano je proslavljen u Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića. Središnje misno slavlje u župnoj crkvi Naviještenja BDM predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju sa bivšim župnicima te svećenicima rodom iz te župe.

Prigodnu homiliju izrekao je prelat mons. Vjekoslav Milovan, vicepostulator kauze bl. Miroslava Bulešića. Propovjednik je započeo homiliju sa nekoliko biografskih elemenata iz života sv. Vinka, ranokršćanskog mučenika koji živio u španjolskom gradu Saragoza, naglasivši kako je već kao mlad čovjek postao ugledan đakon i propovjednik uz biskupa Valera, uz kojeg je podnio i mučeničku smrt kao svjedok vjere u Isusa Krista, za Dioklecijanova progona kršćana.

No, osim s ovim mučenikom, osjećamo se na poseban način blisko povezani s još jednim mladim svećenikom, mučenikom koji je živio ovdje među nama, s kojim smo mi stariji bili povezani i prijateljstvom, bl. Miroslav Bulešić naš je zaštitnik i zagovornik.

Svetvinčenat, naselje i župa, dobili su ime upravo po sv. Vincenciju. Njegov biskup Valerius povjeravao mu je važne zadatke njihove zajednice, napose brigu za siromahe. On je zasigurno mnogo puta umjesto biskupa i propovijedao, i poganima i vjernicima, i mnoge je privukao vjeri. Rimski upravitelj dao je uhititi biskupa Valerija i njegovog đakona Vinka. Upravitelj se posebno okomio na Vinka, nastojeći ga pokolebati, prvo pokušavši ga potkupiti, a zatim i mučenjima prisiliti. Vinko je pokazao smirenost i povjerenje u Gospodina. Umro je kao slavni mučenik. U tome je uspio ustrajnom molitvom koja ga je krijepila i u najtežim trenutcima. Njegova ustrajnost i hrabrost zadivile su i ohrabrile u vjeri cijelu kršćansku zajednicu. Njegovo se štovanje ubrzo proširilo i u okolnim kršćanskim zajednicama, i u čitavoj Crkvi, čemu svjedoči i činjenica da je njemu u čast zapisan himan u časoslovu. O sv. Vinku pisao je i sv. Augustin, koji ga je veličao za njegovo divno djelovanje svjedočenja za Isusa Krista. Ako u Vinkovu mučeništvu gledamo samo ljudsku snagu podnošenja, ono postaje samo nevjerojatno, no ako pak u njemu vidimo Božju svemoć, onda prestaje biti čudno, Bog ga je krijepio, citirao je propovjednik sv. Augustina. Sv. Vinku mučeniku posvećena je drevna crkvica na mjesnom groblju, dok je župna crkva posvećena Marijinu Navještenju, pojasnio je mons. Milovan. Na mjestu gdje se sada nalazi crkva sv. Vinka već su u 8 stoljeću bili izgradili svoj samostan benediktinci.

Vinko je cijeli svoj život i svoje djelovanje posvetio vjeri u Isusa Krista te ostao vjeran i u mučeništvu sve do smrti. Možda je danas prilika da se zapitamo kako je ta vjera prisutna u našem životu, koliko pažnje mi posvećujemo toj vjeri, kakva je naša svagdanja molitva, naš život u skladu sa Božjim zapovijedima, da li molimo zajedno u obiteljima…? Poštujemo li temeljnu zapovijed ljubiti Boga iznad svega i svoga bližnjega kao samoga sebe? Jer vjera se treba izgrađivati, i pokazivati tijekom cijelog života, i uz blagdan sv. Vinka je prigoda da u svome životu nešto ispravimo, dopunimo, da i u nekoj maloj stvari postanemo sličniji Kristu.

Razmišljajući ovih dana što bih danas mogao propovijedati pronašao sam nacrt propovjedi koju je u ovoj crkvi 1946. izgovorio naš župljanin bl. Miroslav Bulešić. Bl. Miro je najprije opisao život i mučeništvo sv. Vinka, i zapitao se odakle sv. Vinku snaga i ustrajnost da je postigao krunu mučeništva? Vjera i jedino vjera u Boga i vjera u Isusa Krista, odgovorio je don Miro, a za ovu vjeru nije umro samo sv. Vincencije, nego tisuće i tisuće ljudi, rekao je don Miro. Potom se je don Miro požalio na mlakost kršćana, koji su spremni prodati svoju vjeru za neki bijedni sitni mali užitak. Bl. Miro je već kao mladomisnik, a kasnije i kao župnik neprekidno u svojim propovijedima ponavljao župljanima „ne biti kršćanin samo po imenu nego živjeti kao kršćani, a ako smo kršćani trebamo živjeti kao učenici Isusa Krista. Tko potroši svoj život za ideale Isusove, za dobro, za pravednost, za ljubav na putu poštenja taj će spasiti svoj život za vječnost. Svi smo pozvani da obnovimo i ojačamo svoj kršćanski život. Osvrćući se na Pavlovu poslanicu gdje govori da žrtvuje sam sebe kako bi i drugi vjernici postigli spasenje, na sličan način postupio je i sv. Vinko djelujući među poganima, a mnogo kasnije i bl. Miro djelujući u tadašnjem bezbožničkom sistemu. Unatoč deklariranih 80% katolika u RH na nedavnom referendumu jasno su se pokazali mnogi predstavnici vlasti koji žele rušiti prirodne zakone, stoga moramo dobro paziti koga biramo na odgovorna mjesta, naglasio je mons. Milovan.

Najave