Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

U Medulinu proslavljen blagdan sv. Agneze

Misno slavlje predvodio je biskup u miru Ivan Milovan

U utorak, 21. siječnja, u medulinskoj župnoj crkvi blagdan naslovnice župe proslavljen je svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio biskup u miru Ivan Milovan u suslavlju domaćeg župnika vlč. Ante Močiboba.

Misi su nazočila djeca iz Osnovne škole „Medulin“   koja su ujedno uz gitarsku pratnju vjeroučitelja Marinka Tomića duhovnim šansonama pratila pojedine momente liturgije, naizmjence sa pjevačima iz župnog zbora.

Biskup je prigodnoj homiliji govorio o sv. Agnezi, djevici mučenici koja je mučeničkom smrću umrla 304. godine, za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana. Procjenjuje se da je u tom periodu progona kršćana ubijeno više od 30000 vjernika, od kojih se za oko 1000 pronijelo saznanje do naših dana. U prilog činjenici koliko je lik i mučeništvo sv. Agneze fascinirao i ostavio traga među suvremenicima i neposredno slijedećim generacijama, govori činjenica da su o njoj pisali sv. Augustin, sv. Ambrozije i sv. Jeronim. Biskup je nadalje ukratko spomenuo biografske elemente o sv. Agnezi napose naglasivši duševnu snagu sa kojoj je prema predaju prihvatila i suočila se sa mučeništvom. Kao uzor duboke vjere poput sv. Agneze biskup je istaknuo primjer bl. Majke Tereze. Vrativši se na pojam mučeništva biskup je citirao riječi iz duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića gdje on piše o crvenom i bijelom mučeništvu. Blaženik je podnio crveno mučeništvo položivši svoj život; od većine se ne traži da polože život za vjeru, ali od svih nas se traži da svakodnevno iz ljubavi i vjernosti, upravo u malim svakodnevnim postupcima i izborima posvjedočimo svoju vjeru.

Župnik je na kraju zahvalio predslavitelju te svim župnim suradnicima na njihovom doprinosu i zalaganju te pozvao okupljene da pogledom potraže sva 4 lika svete zaštitnice u župnoj crkvi.

Najave