Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

U Savudriji svečano proslavljen blagdan sv. Ivana apostola i i evanđelista

 U Savudriji, najzapadnijoj župi Republike Hrvatske, 27. prosinca 2014. godine, blagdan župnog patrona sv. Ivana apostola i evanđeliste, proslavljen je svečanim misnim slavljem  koje je predvodio vlč. Maksimilijan Ferlin, suravnatelj Pazinskog kolegija i župnik četiriju župa nedaleko Pazina,  a koncelebrirali su  generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, dekan Umaško-Oprtaljskog dekanata preč. Mladen Juvenal Milohanić, župnici susjednih župa vlč. Rudi Koraca i vlč. Mirko Vukšić, te domaćin vlč. dr. Josip Grbac.

U prigodnoj homiliji vlč. Ferlin je istaknuo kako se sv. Ivana časti kao zaštitnika teologa i pisaca. Propovjednik je napose naglasio jedan detalj vezan uz tog apostola, činjenicu da se kao njegov simbol uobičajeno prikazuje orao. U vremenu kada se u svemu teži ići u detalje, potrebno je znati se poput orla izdignuti iznad svega i sagledati cjelinu. Upravo nam to govori sv. Ivan. On nam svojim zapisima progovara o važnosti prihvaćanja cjelovitosti evanđelja. Napose je za kršćanina katastrofa ne moći, ili ne htjeti sagledati cjelinu evanđelja. Nije moguće prihvatiti samo nešto a drugo odbaciti. Krista prihvaćamo u potpunosti, a jednako tako trebamo prihvatiti i živjeti sve dijelove njegova nauka. Jednako tako treba prihvatiti i sve zahtjeve koje Isus stavlja pred nas, a za pomoć u ispunjavanju tih zahtjeva daje nam Crkvu i sakramente, Kristove ruke preko kojih oblikuje svoje tijelo, zaključio je propovjednik.    

Na kraju misnog slavlja umaški  zbor „Corona“ izveo je prigodni koncert božićnih pjesama na hrvatskom i talijanskom jeziku te na lokalnom talijanskom  dijalektu.

Najave