Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Božićni koncert u Žminju

Na blagdan sv. Stjepana, u petak 26. prosinca 2014., u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila održan je 23. božićni koncert. Osim domaćina, Župnog zbora sv. Mihovila, nastupili su veliki i mali dječji zbor iz mjesne Osnovne škole „Vladimir Gortan“ te gošća orguljašica Kristina Puh Leko.

Program je otvorila orguljašica Puh Leko izvedbom skladbe „Fanfare“ Nicolasa Lemmensa, a potom se, uz njezinu orguljsku pratnju  Župni zbor predstavio veličanstvenom pjesmom „Adeste fideles“, pod ravnanjem dirigentice Aleksandre Orbanić.

Nakon uvodnih pozdrava župnika vlč. Jordana Rovisa, u drugom dijelu Župni  je zbor izveo „S neba se čuje“, „Djevice oj kruno slave“  te „Spavaj sinko“ u kojoj su svoje glasovne sposobnosti iskazale solistice Antonela Zaharija, Ana Mej Jurkota i Rahela Zaharija.  U dirigiranju se okušala i mlada nada žminjskoga zbora, Tina Galant.  Treći blok izvedbi, odvijao se na pjevalištu uz orgulje: orguljašica Puh Leko izvela je od J. S. Bacha „Allain Gott in der Höh sei Ehr“ i „Jesus bleibt meine Freude“ a za Vivaldievu „Domine Deus“ orguljama se kao solistica pridružila Tina Galant. Zatim su nastupili veliki i mali zbor Osnovne škole „Vladimira Gortana“ pod vodstvom i uz instrumentalnu pratnju Anđele Damjanić. U pjesmi „The little drummer“ osim voditeljice Damjanić zbor je na bongosima pratio Lenny Damjanić. Svojevrsni vrhunac koncerta u interpretativnom smislu bio je nastup Kristine Puh Leko, Tine Galant u Milana Galanta koji su vrlo sugestivno izveli pučki božićni napjev iz Dalmacije „Kad se Bog čovik učini“. U posljednjem bloku pjesama ispred prezbiterija se vratio Župni zbor, u pjesmi „Tiha noć“ solističku dionicu je izvela Snježana Kmet, a uslijedile su Duganova „Oj pastiri“ i Od L. Van Beethovena „Nebesa slave“.

Na kraju koncerta, nakon završnih riječi župnika Rovisa koncert je zaključen pjesmom „U se vrijeme godišta“ koju su zajedno sa zborom pjevali i svi okupljeni. Tom je prigodom bio postavljen i štand gdje su se mogli kupiti ukrasi i drugi prigodni predmeti, a prodaja je bila humanitarnog karaktera, te je prihod bio namijenjen za pomoć djeci koja boluju od malignih bolesti. No, mnogi su osim oko štanda sa ukrasima, zastali i pred veličanstvenim jaslicama koje su već tradicionalno i ove godine izradili žminjski vatrogasci, a koje svojom impozantnošću i pažnjom za najmanje detalje svakako impresioniraju kako domaće tako i putnike namjernike koji u ovo blagdansko vrijeme posjete žminjsku župnu crkvu.

Najave