Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

U pulskoj katedrali proslavljen blagdan sv. Majke Terezije

U utorak, 5. rujna 2023., u Puli je blagdan sv. Majke Terezije posebno svečano proslavljen u stolnoj crkvi, katedrali Uznesenja Marijina gdje postoji njezin kip i čuvaju se njezine relikvije.

Misno slavlje predvodio je katedralni župnik, vlč. Rikard Lekaj u zajedništvu s umirovljenim svećenicima vlč. Aleksandrom Branimirom Petrovićem i vlč. Dragutinom Petrovićem.

U prigodnoj homiliji propovjednik je, podsjećajući na ključne momente života sv. Majke Tereze, istaknuo kako je, zasigurno, veliku ulogu u njezinim životnim izborima i stavovima imao odgoj u vjerničkoj obitelji, gdje se je svakodnevno molilo, gdje se je vjera prenosila nadasve primjerom, a roditelji su svoje troje djece prenijeli životne vrijednosti u duhu kršćanstva, s naglaskom na činjenje dobra i iskazivanju milosrđa prema svima potrebitima. Propovjednik je spomenuo kako je Majka Terezija započela redovnički život u redu irskih redovnica, kao profesorica u školi za djevojke bogatih obitelji u Indiji, njezina ju je majka u jednom pismu opomenula da je kršćanin poslan svim potrebitima, “nedugo zatim doživjela je ‘poziv unutar poziva’, čula je u svojoj nutrini Isusov vapaj ‘Žedan sam’, i shvatila je da ju Isus šalje da bude njegovo svjetlo u Kalkuti, u Indiji, u svijetu; tamo gdje je služila nosila je radost Kristove ljubavi ”, naglasio je propovjednik.  „Sveta Majka Tereza je vidjela Krista u svakome, a u svome je životu uvijek nastojala živjeti Božju Riječ. Mnogi su upravo u susretu s njom doživjeli obraćenje, do te mjere da su ostavili svoje karijere i krenuli živjeti služeći siromasima i potrebitima”, naglasio je vlč. Lekaj. “Upravo bi to trebala biti naša glavna nakana slaveći njezin blagdan, ne samo diviti joj se već slijediti njezin primjer. Majka Terezija nas poziva na poniznost, na svetost, poziva nas da služimo i da se darujemo za druge.” No, da bi sve to mogla uvijek je bila svjesna da je snagu moguće pronaći samo u molitvi i svakodnevnom susretu u Isusom u Euharistiji. Propovjednik je spomenuo njezin prvi odlazak u rodnu Albaniju, kada je od svetog pape Ivana Pavla II. zatražila dopuštenje da ponese hostije kako bi se svaki dan boravka ondje mogla pričestiti, obzirom da u Albaniji tada nije postojala sloboda kulta, svećenici nisu smjeli služiti mise, mnogi su bili u zatvoru; za graničnu kontrolu imala je spreman odgovor za hostije, ‘da je to njezin lijek bez kojeg ne može živjeti’. “Tim je posjetom donijela Krista u u zemlju natopljenu krvlju mučenika”, istaknuo je vlč. Lekaj.

“Slijedimo primjer svete Majke Terezije, stavimo Krista u središte života, nastojmo biti poput nje i mi svjetlo u tami ovoga svijeta”, pozvao je na kraju vlč. Lekaj.

Nakon mise održano je štovanje relikvija, a brojni su se vjernici potom zadržali u molitvi pred svetičinim kipom.

Na tom su se misnom slavlju okupili vjernici katedralne župe ali i štovatelji sv. Majke Terezije iz drugih župa, te vjernici albanske nacionalnosti, koji se i inače okupljaju u većem broju upravo u katedralnoj župi.

U pulskoj katedrali je župnik, vlč. Lekaj, naručio i postavio kip sv. Majke Tereze na misijsku nedjelju 2016. godine. Relikvija svetice, kap krvi, u prigodnom relikvijaru za javno štovanje, u katedralu je stigla 2017. godine na njezin spomendan. To je jedina crkva na području Porečke i Pulske biskupije gdje se čuvaju relikvije sv. Majke Tereze, kip postoji i u crkvi sv. Eufemije u Rovinju, a njezine slike imaju brojne crkve diljem biskupije.

(G. Krizman)

Najave