Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
GlazbaNovosti

U pulskoj Areni održan spektakl svjetske duhovne scene

Vrhunska imena svjetske suvremene duhovne glazbe održala su veliki koncertni spektakl u pulskoj Areni, u subotu, 3. lipnja 2023. Glavna atrakcija večeri bila je australska grupa Hillsong United.

Arena je bila ispunjena kako to biva za velike glazbene događaje koje ova jedinstvena pozornica ugošćuje svojim prepoznatljivim šarmom.

Na početku su nastupili izvođači iz Hrvatske, najveća imena hrvatske duhovne glazbene scene: zbor Emanuel (ovogodišnji dobitnik nagrade Porin za najbolji album duhovne glazbe), zbor Mihovil, Ivana i Marija Husar, Nina Badrić, Bruno Krajcar i Andrej Grozdanov te slovenske grupe Svetnik i Utrip Kraljestva. Nastupio je također talijanski glazbenik Nico Battaglia, Caramel iz Mađarske te Noel Richards iz Engleske.

Prije nastupa grupe Hillsong United okupljenima se je prigodno obratio vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, a kako je cijeli event bio ekumenskog karaktera, potom i luteranski pastor iz Mađarske.

Osim iz svih dijelova Hrvatske, publika se je okupila i iz Italije, Austrije, Mađarske, Slovačke te Bosne i Hercegovine.

Hillsong United je grupa čije su skladbe na video kanalima pregledane više od dvije milijarde puta, a po zadnjim statistikama unutar žanra su 6. po slušanosti i prodaji u svijetu. Izdali su šest studijskih i 15 live albuma, osvojili Grammy za skladbu „What a Beautiful Name“ te osvojili čak 11 Dove nagrada, najvećih nagrada za žanr suvremene kršćanske glazbe. Među njihovim uspješnicama posebno su poznate skladbe “Are We There Yet?”, „Oceans“, „What a Beautiful Name“, „From the Inside Out“ i mnoge druge. Velik broj njihovih pjesama imaju svoj prepjev na hrvatskom jeziku, a zasigurno je najpoznatija „Oceans“, odnosno „Dubine“.

Uz grupu Hillsong United nastupio je i Matt Maher, skladatelj pjesme “Gospode, trebam te“ (Lord, I need you). Devet puta je nominiran za Grammy, a više od  20 puta za najveće priznanje unutar kršćanske glazbe, nagradu Dove koju je i osvojio za Skladatelja godine. Među njegovim najpoznatijim skladbama su „Your Grace is Enough“, „I Will Rise“, „Because He Lives (Amen)“ i „Christ is Risen“. Pjesma “Gospode, trebam te” njegova je najizvođenija pjesma u Hrvatskoj s više od 8 milijuna pregleda na raznim kanalima. Popularnosti ove skladbe zasigurno je pomogla izvedba na Svjetskom danu mladih pred oko 4 milijuna ljudi u Rio de Janeiru, u Brazilu, 2013. godine.

Foto: V. Đ., D. S. F., Tiskovni Ured PPB

Najave