Petak, 19 srpnja, 2024
Pastoral obitelji

Brak i roditeljstvo u vjerničkoj perpektivi

Pula: Gostovanje psihijatra savjetnika suda Sacra Rota Romana. U jutarnjem terminu tema predavanja je bila: „Nesavršeni put bračnog para: jesu li krize zapreka rastu bračne veze ili prilika za sazrijevanje?“. Temeljeći se na svojoj profesionalnoj izobrazbi, ali i na dugogodišnjem iskustvu rada na predbračnim tečajevima predavači su naglasili nužnost predočavanja zaručnicima, budućim supružnicima, važnosti sakramenta ženidbe. Poslijepodnevno predavanje bilo je na temu „Supružništvo i roditeljstvo. Majka i otac u odgoju djece: jesu li prije supruzi ili roditelji?“.

U ponedjeljak, 13.siječnja 2014., doktor psihijatar i profesor, savjetnik pri Vatikanskom sudu Rota Romana prof. Paolo Gentili i njegova supruga, psihologinja dr. Elizabeta Gentili gostovali su u pulskom Sjemeništu “Redemptoris Mater” gdje su održali dva predavanja.

Predavače je pozdravio i predstavio rektor Sjemeništa preč. Piergiorgio De Angelis. Prof. Paolo Gentili je psihoterapeut i docent kliničke psihologije pri Odjelu za psihijatrijske znanosti na Sveučilištu La Sapienza u Rimu. Savjetnik je pri Vatikanskom sudu Sacra Rota Romana na kojem se preispituju slučajevi za koje se traži utvrđivanje ništavnosti ženidbenog veza. Njegova supruga, dr. Elisabetta Gentili je psiholog, studirala je na sveučilištu La Sapienza, te na Papinskom salezijanskom sveučilištu. Zajedno vode predbračne tečajeve, imaju petero djece i članovi su neokatekumenskog puta u jednoj rimskoj zajednici, u župi Kanadskih mučenika. U jutarnjem terminu tema predavanja je bila: „Nesavršeni put bračnog para: jesu li krize zapreka rastu bračne veze ili prilika za sazrijevanje?“. Temeljeći se na svojoj profesionalnoj izobrazbi, ali i na dugogodišnjem iskustvu rada na predbračnim tečajevima predavači su naglasili nužnost predočavanja zaručnicima, budućim supružnicima, važnosti sakramenta ženidbe. Bitno je, naglasio je prof. Gentili, zaručnike, ali i parove u krizi podsjetiti da se partnerstvo mnogo skladnije i dublje realizira kada se vjenčava „u troje“, svjesno računajući s Bogom u svakom segmentu svoga daljnjega bračnoga života. Predavači su istaknuli opasnost ateističkog poimanja ženidbene veze, koja za razliku od vjerskog sakramentalnog viđenja, propagira globalno rašireno urušavanje sustava vrijednosti pod utjecajem hedonizma. Objasnivši psihološke mehanizme koji upravljaju međuljudskim odnosima u stvaranju predbračnih i bračnih veza predavači su naglasili razlike sakramentalnog i ateističkog pristupa, napose kroz perspektivu poimanja dužnosti i obveza, odnosno „žrtve“ koja je u vjerničkom poimanju braka prihvaćanje zajedništva u „dobru i zlu“, odnosno u ateističkom braku pretežno povod za traženje i zaštitu svojih prava, pa i pravnim putem. Govoreći o problemima u braku prof. Gentili je napose istaknuo jedan vrlo prisutan fenomen današnjice, strah od ovisnosti o drugoj osobi. Nadalje, još jedna moguća problematika je strah od potpunog razotkrivanja pred drugim koji, promatrajući nas može uvidjeti osobine koji si čovjek sam nikada ne bi priznao.

Poslijepodnevno predavanje bilo je na temu „Supružništvo i roditeljstvo. Majka i otac u odgoju djece: jesu li prije supruzi ili roditelji?“. U interaktivnom uvodnom dijelu predavanja predavač je pozvao sve nazočne da pomisle na jedan bračni par sa poteškoćama u braku, te da odrede, sukladno međusobnom ponašanju supružnika kojoj od 4 kategorije pripadaju: samo partneri(C), partneri više nego roditelji(Cg), roditelji više nego partneri(Gc), i samo roditelji(G); objasnivši potom kroz raspravu značajke različitih tipologija parova. Predavači su u nastavku dotakli prevažno pitanje „Zašto dijete?, da li je dijete u odnosu bračnog para dar ljubavi ili ispunjava „crnu rupu“? Primanje života mora biti prije svega prihvaćanje dara djeteta, prihvaćanje nove stvarnosti ‘biti u troje’, a posvjestiti si tu poveznicu znači prihvatiti još jednu stvarnost, Božju prisutnost. Za kvalitetan i zdrav obiteljski život i pravilan odgoj djece predavači su naglasili važnost „tri oltara“ od kojih svaki mora imati svoj točno određen, neumanjiv značaj u obiteljskom životu: bračne postelje, obiteljskog stola i euharistije, napose naglasivši potrebu ranog približavanja djeteta euharistiji i prisutnosti u zajednici. Predavači su potom kroz nekoliko konkretnih upita iz auditorijuma nastojali dati okvirne savjete, mahom kroz vlastita iskustva, za pristupanje određenim problematičnim situacijama u odgoju. U konkretnoj potrebi stručne pomoći bitno je moći se osloniti na kompetentne profesionalne figure, nikako one koji se postavljaju kao sveznajući autoriteti, i nadasve paziti da terapeuti kojima se obraćamo uvažavaju u svome radu postulate kršćanske antropologije, naglasio je prof. Gentili. Ne postoji savršena obitelj, ali na dobrom je putu ona obitelj koja se suočava sa poteškoćama oslonjena na Krista, naglasili su predavači te na poseban način istaknuli važnost svakodnevne zajedničke molitve u obitelji.

Najave