Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Pastoral mladih

Tiskovna konferencija

Jučer (14. rujna) je u prostorijama pulske katedrale održana tiskovna konferencija Organizacijskog odbora u ime kojeg su o nadolazećem Susretu hrvatske katoličke mladeži te otvaranju Godine mladih u Porečkoj i Pulskoj biskupiji govorili biskup mons. Ivan Milovan, dr. Josip Grbac, vlč. Dalibor Pilekić, Anđela Jeličić, Danijel Damjanović i Marina Jeromela.

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u našoj će se biskupiji održati 29. i 30. travnja 2006. godine. Prvog će se dana, nakon okupljanja i smještaja mladih diljem istarskih župa, u pulskoj areni održati svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Prije i nakon misnog slavlja mladi će moći sudjelovati u prigodnom programu, glazbi i animaciji domaćina. Drugog će se dana odvijati lokalni susreti pojedinih grupa iz drugih biskupija s mladima iz župa Porečke i Pulske biskupije.

Govoreći o važnosti susreta mladih katolika na nacionalnoj razini, mons. Ivan Milovan rekao je kako je čovjek psihofizička cjelina te kao takav ima potrebu i iskazati svoju nutrinu. Mladi će tako međusobno izmijeniti iskustva, ohrabriti se na putu vjere, imati priliku duhovno se i moralno obogatiti. Pastoral mladih, odnosno prenošenje vrijednosti vjere na mlade generacije prioritet je naše biskupije u čijim se crkvama i župama i dalje događa odljev mladih nakon krizme. Također, naša biskupija graniči sa zapadom te je stoga i prva na udaru sekularizacije kojoj su mladi, koji su u dobi životnih odabira i usmjerenja, vrlo podložni.

Ove će se nedjelje, 18. rujna, u porečkoj bazilici, svečano proglasiti i otvoriti Godina mladih koju će sadržajno nositi mjesečni Biskupijski susreti mladih osmišljeni prema postojećem modelu Zajedničke euharistije mladih Istre ( ZEMI ). ZEMI je projekt koji je pokrenula Katolička udruga mladih Istre ( KUMI ), a koji se uspješno provodi više od dvije godine. Zajedničkim euharistijama želi se okupljati mlade oko najvećeg blaga crkve tj. euharistije, a svojim aktivnim sudjelovanjem u njezinoj pripremi i realizaciji mladi su je mladima učinili i pristupačnijom. Biskupijski susreti mladih uključuju pripremnu katehezu, euharistiju i rekreativno – zabavni program, a kako su naglasili u Odboru, otvoreni su i za razne inicijative te se očekuje obogaćivanje sadržaja u vidu uključivanja humanitarnih i / ili ekoloških akcija. Spomenute su kateheze, prema posebno odabranim temama, pripremili vjeroučitelji riječke metropolije, a kao pripremu za susret dobit će ih i svi vjeroučitelji u Hrvatskoj. Ukupno će se održati 9 Biskupijskih susreta te tako proći svih 9 dekanata naše biskupije. Mladi će se iz svih župa, tijekom njima posvećene godine, moći prijavljivati i na trodnevne duhovne obnove koje će se od listopada 2005. do ožujka 2006. godine održavati jednom mjesečno u Novigradu. Potaknuti primjerom mladih iz sjeverne Hrvatske, tijekom korizme će se održati i križni put koji će obuhvatiti nekoliko istarskih mjesta. Godina mladih zaključit će se 17. rujna 2006. u Puli.

Novinarima je na konferenciji dr. Josip Grbac najavio što skorije osnivanje Ureda za mlade pri biskupiji u Poreču. Riječ je o tijelu koje će koordinirati tijek događanja u Godini mladih i pripremu SHKM te kao takvo biti spona svih šest odbora koji čine Organizacijski odbor (katehetski, liturgijski, tehnički, financijski, odbor za medije te odbor za prihvat i smještaj) te samog Odbora s javnošću. Njegovo osnivanje opravdava i činjenica što kultura relativizma jača stoga nije dovoljno samo oplemenjivati postojeće vrijednosti i tako “ići niz rijeku” već je potrebno da crkva promijeni svoje djelovanje propagirajući sama prave vrijednosti. SHKM nije samo vjerski događaj nego i civilizacijski, istaknuo je dr. Grbac te ni Crkvi ni društvu ni medijima ne bi trebalo biti svejedno kakvi mladi izrastaju na ovim prostorima. Stoga je poziv na suradnju upućen cijeloj javnosti, a na ovoj tiskovnoj konferenciji posebno medijima od kojih se uz onu “tehničku” stranu, odnosno, informaciju o sponzoru, smještaju, prijevozu i sl. očekuje i svojevrsna duhovna pomoć. Ustvrdivši da danas nije problem znati o Bogu, nego je problem “uživanje Boga” tj. iskustvo Boga i života u Njemu, dr. Grbac je ukazao na odgovornost medija koji svojim načinom pisanja mogu SHKM svesti na turistički izlet ili dati mu moralnu, duhovnu te kulturnu dimenziju.

Anđela Jeličić predstavila je moto SHKM i Godine mladih. Riječ je o citatu iz Ivanova evanđelja: “Učitelj je ovdje i zove te” ( Iv, 11, 28 ). On upućuje na aktualnost Isusovog učenja: ne radi se o teoriji koju netko poučava već o primjeru života, a Isus je svojim primjerom pokazao da je učitelj ljubavi, istine, mira. Cilj je posvjestiti tu evanđeosku poruku mladima i uputiti ih na pravi uzor, na pravog Učitelja koji se je žrtvovao za svakog čovjeka i svakog pojedinog poziva k sebi. Temom povezan uz moto susreta, izrađen je i logo ( autor je Maurizio Ferlin ) koji je kombinacija stiliziranog prikaza ribe i pulske arene. Arena kao znak mučeničkog svjedočanstva prvih stoljeća kršćanstva, oblikovno je stopljena u tijelo ribe koja je prvi simbol ranog kršćanstva i znak Kristovog imena. Plava boja simbolizira kraljevstvo nebesko, mladost sudionika susreta. Na plakatima je uz plavu, dodana i crvena boja koja predstavlja Božju ljubav dok perspektiva iz koje se vidi arena upućuje na prisustvo i pažnju nebeskog Oca.

Nakon iznošenja osobnih očekivanja od SHKM i Godine mladih, Organizacijski se odbor zahvalio novinarima na odazivu najavivši nastavak suradnje putem sličnih konferencija.

Najave