Nedjelja, 14 travnja, 2024
Novosti

Svi sveti u Poreču

Još smo uvijek pod dojmom proglašenja blaženim svećenika Miroslava Bulešića, 66 godina nakon njegove tragične, ali, u svjetlu njegova lika i predanja, i slave smrti. On je konačno pred očima Crkve ali i svijeta stavljen na pijedestal, uzdignut da bude primjer i uzor življenja pravih ljudskih vrijednosti, rekao je biskup Milovan u homiliji.

Na svetkovinu Svih Svetih na porečkom groblju svečano misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju sa župnikom porečke katedralne župe Uznesenja BDM i porečkim dekanom preč. Rikardom Lekajem te drugim svećenicima dekanata. Misa je tradicionalno održana ispred grobljanske crkve BDM od Karmela.Blagdan Svih Svetih blagdan je onih koji su uspjeli, koji su ušli u puninu Božje slave, po daru vjere ali i po vlastitoj suradnji sa Božjim poticajima, rekao je mons. Milovan, te nadodao kako nas svetkovina Svih Svetih i Dušni dan podsjećaju da smo putnici na zemlji, prolaznici, i da je sav naš život nekako u sjeni smrti, kao hod po tankoj žici, i u tom svjetlu učimo se procjenjivati vrijednosti u životu.

Još smo uvijek pod dojmom proglašenja blaženim svećenika Miroslava Bulešića, 66 godina nakon njegove tragične, ali, u svjetlu njegova lika i predanja, i slave smrti. On je konačno pred očima Crkve ali i svijeta stavljen na pijedestal, uzdignut da bude primjer i uzor življenja pravih ljudskih vrijednosti. Još su čuvaju sjećanja na njegovo uzorno svećeničko djelovanje tu u susjednoj župi Baderna, i kasnije u Kanfanaru i u Sjemeništu u Pazinu. Sav se predao služenju, djeci, mladima, starijima, bolesnicima, svima kojima je mogao pomoći, a sve to i u velikoj hrabrosti i ustrajnosti, unatoč prijetnjama koje su mu stizale a na koje je on odgovarao ‘Ja vršim samo svoju dužnost: propovijedam , okupljam djecu, učim ih moliti, ispovijedam’. I bio je toliko hrabar i predan Bogu da je bio, kako svjedoči i njegov duhovni dnevnik, uvijek spreman i na mučeništvo. I on je zaista i doživio mučeništvo, onako kao Isus, moleći za svoje progonitelje i opraštajući, predajući dušu Bogu, rekao je biskup.

Sveti, kako oni iz prošlosti tako i suvremeni, oni su nam uzori i potiču nas da ustrajemo u ovom našem vremenu u življenju nekih pravih vrijednosti, unatoč tome što se mode ponašanja u ljudskom društvu mijenjaju, često na zlo, istaknuo je mons. Milovan.

Osim kanoniziranih, poznatih svetaca danas osobito mislimo na jednostavne, obične, male i nepoznate ljude, kojih se imena ne spominju, i koji nisu činili čudesa, osim ako je čudo izdržati u brizi za obitelj, ili u tome da se brinemo za bolesne, ili u tome da znamo oprostiti makar je to nekad jako teško, ili jednostavno u nošenju križeva života. Hodili su ustrajno u vjeri, nadi i ljubavi prema Bogu, slijedeći put blaženstava, te su ostvarili među ljudima ali i pred Bogom puninu čovječnosti i kršćanske zrelosti, zaključio je biskup.

Nakon mise održana je tradicionalna procesija po groblju sa blagoslovom grobova.

G. Krizman

Najave