Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Uručen križ kanonicima pulskog kaptola sv. Tome

Sveti Toma je bio iskren čovjek i kada je postavljao Isusu pitanja i kada je raspravljao o svojim sumnjama sa ostalim učenicima činio je to iz iskrenosti, a sve to, jer je htio doći do one Istine koja čovjeka spašava. Mnogi od nas možda ne bi ta pitanja postavljali, ali sv. Toma je, jer je bio tražitelj Istine. Želio je pod svaku cijenu spoznati Istinu, a kada ju je spoznao, prihvatio ju je i ostao vjeran Kristu sve do smrti, naglasio je biskup Kutleša.

U četvrtak, 3. srpnja 2014. u pulskoj Katedrali Uznesenja BDM svečano je proslavljen blagdan sv. Tome apostola, zaštitnika grada Pule i Pulske biskupije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša u koncelebraciji sa kanonicima Pulskog katedralnog kaptola i drugim svećenicima. Osim velikog mnoštva vjernika, koji su tom prigodom ispunili pulsku prvostolnicu, misi je, uz predstavnike gradske uprave, nazočio i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Okupljeni smo danas ovdje na proslavi blagdana sv. Tome apostola ponosni što su naši preci odabrali upravo njega za nebeskog zaštitnika ovoga našega grada i Pulske biskupije, rekao je u uvodnom pozdravu župnik pulske katedralne župe i generalni vikar biskupije, mons. Vilim Grbac.

Uvod u misno slavlje bila je svečana Večernja u čast sv. Tomi apostolu.

„Kada govorimo o sv. Tomi vrlo često imamo osjećaj kao da govorimo o sebi“, rekao je na početku homilije mons. Kutleša. Ponekad „nevjerni Toma“ koristimo kao naziv negativnog prizvuka, za nekoga tko traži dokaze koji nisu potrebni. No potrebno je dublje zagledati se u njegov lik i tada vidimo da je Toma čovjek koji traži i pronalazi vjeru. Sv. Toma je tri godine proživio s Isusom, pratio ga, slušao. On je po svojoj naravi bio čovjek koji je u sve sumnjao, koji uvijek mora postavljati pitanja; u stvarima je pretežno vidio negativne aspekte, te je sukladno tome tendenciozno očekivao i negative ishode. Taj ga je trn sumnje daleko više izjedao nego ostale apostole, tjerajući ga da mnogo više preispituje, dok su drugi daleko lakše prihvatili mnoge stvari, bez te njegove sumnje. Temeljem Tomine sumnje i mi se trebamo zapitati koliko mi u svome životu sumnjamo, počevši od odnosa prema najbližima. Toma je vidio nešto u Isusu, očekivao je nešto od njega, a kada Isus biva razapet Toma ulazi u borbu sa samim sobom. I mi se svakodnevno nalazimo u svojim sumnjama prema vjeri, „Da li je sve što vjerujem upravo tako?“, sumnjamo i postavljamo si pitanja, i pronalazimo odgovore sa kojima smo nekada zadovoljni a nekada nismo. Čovjek u svojoj naravi uvijek postavlja pitanja. Vjernik se može zapitati „Što ako ja vjerujem u Boga a Boga možda nema?“, dok se nevjernik pita „Ja ne vjerujem, a što ako svega toga ima?“, to je pitanje čovjekove naravi. Kada je Isus bio razapet, Toma je jednostavno nestao; i mi vrlo često u životu bježimo od svojih odgovornosti kada nismo zadovoljni svojim zanimanjem, ili obiteljskom situacijom. Bježimo, pronalazimo odgovore u drugim stvarima, ali nažalost, mi ponekad nismo kao sv. Toma koji je shvatio, pokajao se i obratio. Sveti Toma je bio iskren čovjek i kada je postavljao Isusu pitanja i kada je raspravljao o svojim sumnjama sa ostalim učenicima činio je to iz iskrenosti, a sve to, jer je htio doći do one Istine koja čovjeka spašava. Mnogi od nas možda ne bi ta pitanja postavljali, ali sv. Toma je, jer je bio tražitelj Istine. Želio je pod svaku cijenu spoznati Istinu, a kada ju je spoznao, prihvatio ju je i ostao vjeran Kristu sve do smrti, naglasio je propovjednik.

Što nam danas poručuje ovaj evanđeoski ulomak o životu sv. Tome? Krist nam tim putem želi poručiti ono što je rekao i Tomi, „Ne budi nevjeran nego vjeran“, jer ne vjeruje se prstom i očima nego srcem i voljom, istaknuo je mons. Kutleša. Ako tražimo razumske razloge nećemo ih mnogo naći, iako često kada je u pitanju vjera postavljamo mnoga pitanja, dok za neke materijalne stvari, iako nema dokaza lako ćemo povjerovati. Isusovu poruku trebamo prihvatiti, jer to se ne odnosi samo na sv. Tomu već na sve nas vjernike, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja Biskup je u prigodi proslave sv. Tome poklonio kanonicima pulskog Katedralnog kaptola kanonički križ kao znak zahvalnosti za njihov požrtvovni dugogodišnji rad. U ime kanonika zahvalu je izrekao preč. Marijan Jelenić, naglasivši da će oni i dalje, prema svojim mogućnostima, raditi na katehizaciji svijeta. Kanonički križ su primili: tajnik kaptola preč. Marijan Jelenić, kanonik pokorničar preč. Željko Staver, te kanonik mons. Vjekoslav Milovan. Četvrtom kanoniku, preč. Marijanu Kancijaniću, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao sudjelovati u proslavi, kanonički križ biti će uručen naknadno.

G. Krizman

DSCN4501DSCN4475
DSCN4478DSCN4490
DSCN4495DSCN4513
DSCN4505DSCN4509

Najave