Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

“Sumnja je sestra vjere”

Posljednji dan trodnevnice uoči blagdana sv. Tome apostola, zaštitnika grada Pule i Pulske biskupije, protekao u znaku gostiju iz svetišta na Trsatu.

Misno slavlje predvodio je fra Serafin Sabol, a koncelebrirali su župnik domaćin mons. Vilim Grbac, gvardijan pulskog franjevačkog Samostana sv. Franje Asiškog fra Đuro Vuradin, kanonik pokorničar pulskog Katedralnog kaptola sv. Tome ap. preč. Željko Staver te župni vikar katedralne župe vlč. Roko Smokrović.

Fra Serafin se u prigodnoj homiliji osvrnuo na lik sv. Tome apostola, zapitavši se na početku za značenje nadimka „blizanac“.

Obrazložio je da to ne dolazi od postojanja nekog njegovog rodbinskog blizanca, već taj pojam dolazi od, kako donose stari spisi, činjenice da su blizanci ljudi sumnjičavi, često provjeravaju, traže…“Neću vjerovati dok ne stavim svoje ruke…“, rekao je Toma. Kažu da je sumnja sestra vjere, i za to se ne treba zbunjivati kad netko kaže „ja sumnjam“, rekao je propovjednik, i nastavio, hvala Bogu, to znači da tražiš, dok ne pronađeš. Jao vjernicima koji tvrde da su stopostotni vjernici, koji ne prolaze kroz sumnje, razmišljanja, traženja, dok konačno ne spoznaju. Takav je bio i sveti Toma, zato nam je i blizak.

Neka nam Toma blizanac uistinu bude bliz u našim sumnjama, jer sumnja je sestra vjere. Svi mi, danas vjerujemo, sutra padamo, podižemo se, idemo naprijed. Neka nas Toma ohrabri i ojača, svojim životom, svojim primjerom. Tomine riječi „hajdemo i mi za Njega umrijeti“ neka nam budu primjer kako se živi vjera, zaključio je fra Serafin.

Zbor Trsatskog svetišta, koji je probranim liturgijskim pjesmama pratio misno slavlje održao je nakon mise kraći koncert. Izvedbama skladbi „Cantate Domino“ V. Miseracha Graua, Gounodovog „Ave Verum“, te Geracijevim „Ave Maria“ oduševili su nazočne. Na kraju je orguljaš Nikola Kraljić iz velebnih orgulja pulske katedrale izmamio neočekivanu potenciju zvuka instrumentalom Clauda Balbastra „Canonade“. Kratki glazbeni hommage zaključen je marijanskom pjesmom posvećenoj Gospi Trsatskoj. Zbor je pjevao pod ravnanjem dirigentice Klaudije Kraljić, uz, u pojedinim skladbama, solističke dionice kantora soliste Cvetana Pelčića.

G. Krizman

DSCN4429DSCN4446
DSCN4442DSCN4437

Najave