Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Proslavljen blagdan bl. Marije Propetog Petković

U srijedu, 9. srpnja 2014. u pulskoj župi sv. Josipa svečano je proslavljen blagdan bl. Marije Propetog Petković. Misno slavlje predvodio je fra Nikica Devčić, iz pulskog Samostana sv. Antuna Padovanskog, u koncelebraciji sa domaćim župnikom vlč. Ivanom Prodanom te mladomisnikom Hercegovačke franjevačke provincije fra Hrvojem Miletićem. Uz domaće župljane misi su nazočili vjernici iz drugih pulskih župa a posebnu notu živosti dala su djeca iz vrtića Marija Petković, koja su na misi sudjelovala u pratnji časnih sestara, odgojiteljica i roditelja.

Fra Nikica je u prigodnoj homiliji na pomalo neobičan način, kroz dijalog sa djecom, posve jednostavnim a ipak dubokim promišljanjima ukazao okupljenim vjernicima na temeljne Istine vjere, na beskrajnu ljubav Boga Oca prema čovjeku, Djetetu Božjemu i beskrajno milosrđe Boga Oca.

Obraćajući se roditeljima propovjednik je naglasio važnost slike Boga koju djeca primaju u djetinjstvu, napose u roditeljskom domu, to mora biti slika dobrote i ljubavi, a nikako slika strogoga suca koji kažnjava. Bl. Petković pronijela je svijetom, preko reda kojeg je osnovala, upravo sliku milosrdnog Oca. Ona je u svom roditeljskom domu, u djetinjstvu živjela u brojnoj obitelji uz oca koji je iskazivao veliko milosrđe prema potrebitima. Požrtvovnost i ljubav je propovjednik predočio okupljenima, napose roditeljima, upitavši prisutnu djecu: „Da li bi vaš tata dao život za vašu mamu? Da li bi vaša mama dala život za vašeg tatu?“; razdragan dječji odgovor „Daaa!“ bio je jedan vrlo umješan i efektan epilog propovjedi koja je sve nazočne odrasle ponukala na razmišljanje.

Pri završetku misnog slavlja djeca su održala kraći glazbeno – recitativni program, a svečanost je zaključena čašćenjem relikvija blažene Petković koje se čuvaju u toj crkvi. Na kraju se župnik domaćin zahvalio svima na sudjelovanju, a u ime časnih sestara zahvalom se obratila s. Nevena, napose zahvalivši roditeljima koji im povjeravaju svoju djecu, iskazujući time da cijene njihov rad i vrednote za koje se zalažu. Trenutno u pulskoj kući Družbe Kćeri Milosrđa djeluju s. Antonija, s. Nevena i s. Edita koje se o djeci u vrtićkoj i jasličkoj skupini brinu zajedno sa dvije odgajateljice.

Ova župa na poseban način štuje blaženu Petković jer su sestre njezina reda, Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje, pri svom prvom dolasku u Istru, 1947. najprije živjele i djelovale upravo ovdje, u župi sv. Josipa. Zbog te prvotne povezanosti, prilikom posvete nove župne crkve sv. Josipa, 2004. godine, u podnožje oltara položene su, uz moći sv. Maura i sv. Eleuterija, i moći blažene Marije od Propetog Isusa Petković. Časne sestre reda Družbe Kćeri Milosrđa koju je osnovala bl. Petković danas vode vrtić „Marija Petković“ pri župi Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh, no svake se godine o blagdanu utemeljiteljice, okupe, zajedno sa brojnim njezinim štovateljima, na proslavu Blaženičina spomendana upravo u crkvi sv. Josipa.

G. Krizman

DSCN4565DSCN4523
DSCN4575DSCN4556

Najave