Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Svečano misno slavlje u čast sv. Ane i Joakima

ČERVAR – Bila je prava ugoda svjedočiti događaju kojim je obilježen blagdan roditelja BDM, sv. Joakima i Ane, u prirodnom ‘perivoju’, u sjeni stoljetnih stabala koja su Bogom dana bila u službi zaštite od ovoljetne žege, za tu i slične prigode. Veliki broj okupljenih vjernika, koji je zasigurno nadmašio brojku od tristo štovatelja majke Blažene Djevice Marije prije misnog je slavlja pohodio svetište, odnosno crkvu sv. Ane s nakanom upravljanja svojih molitava i zagovora toj svetici. Potom su se preselili ispod krošnji stabala nadomak crkvenog predvorja iz razloga što bi ih se neznatan dio mogao smjestiti u crkvi, da je služba euharistije održana u tom zdanju. Stoga je procjena porečkog župnika mons. Petra Pahovića bila dobra tako da je misno slavlje održano na otvorenom.

Foto

U pratnji ministranata koji su nosili Križ, iz crkve su se ka puku, praćeni pjesmom, zaputili koncelebranti misnog slavlja, predvođeni mons. Pahovićem, Marijanom Bartolićem (koji svake nedjelje služi misu u crkvi sv. Ane), te Marko Trošt župnik u misijskoj Zajednici Bora i Zaječara (Srbija), župni vikar Juan H. Castro i bogoslov Rikardo Lekaj.

Misu je predvodio Marko Trošt i sam ugodno iznenađen masovnošću vjernika, s početka službe euharistije istaknuvši, da: „Dva su velika razloga za slavljenje blagdana roditelja BDM – prepoznavati ih u Bogu koji ih je odabrao za roditelje Majke Sina Njegova i tražiti njihovu milost. Stoga je lijepo da smo se danas, ovdje zaustavili, razmislili i svoje molitve uputili sv. Joakimu i Ani, kako bi Bog ušao u vaše živote, kao što je to učinio s roditeljima Majke Isusa Krista. Pokušajmo biti na tragu vjere u kojoj su živjeli sv. Joakim i Ana, potpuno pripadajući Bogu. Plod te vjere ogleda se u liku i poslanju Blažene Djevice Marije, što je iskaz odnosa sv. Joakima i Ane prema Bogu. Majka našeg Otkupitelja otišla je u najdublju „tamu“ vjere, kada se našla ispod križa raspetoga Sina koji je žrtvovao svoj život za naše spasenje. Blago onima koji su povjerovali – na zemlji, zato imajmo vremena za vjeru, crkvu, štovanje svih onih koji su svoj život podredili Božjem naumu. Povjerimo se i mi Višnjemu, kada već imamo vremena i za manje vrjednote današnjeg trenutka“, naglasio je Marko Trošt. „Stoga nemojmo zamjerati mladima na njihovu načinu življenja, jer oni su plod našeg odnosa prema njima samima. Zato tražimo od sv. Ane milost da živimo po i u vjeri ne propuštajući olako nedjeljna i blagdanska misna slavlja, dajući sve od sebe da zadobijemo milost u poniznosti i vjerovanju spram onih kojima se s pouzdanjem možemo u svakom trenutku obratiti“!

Foto

Porečki župnik se zahvalio okupljenima i zazvao milost sv. Ane i Joakima, poručivši im: „Ponesimo ove riječi u svojim srcima, svojim domovima i promičimo vrijednosti vjere oko sebe kako su to činili sv. Joakim i Ana, posebice na svoju djecu koje Bog jednako kao i vas želi u svojoj blizini. Dozvolite našem Stvoritelju da uđe u vaše živote u svekolikoj punini, a to je moguće, ako mu otvorite svoje srce“, zaključio je župnik Pahović.

Na kraju blagdanskog slavlja u crkvi sv. Ane kršteno je dvoje djece čime je ova proslava dodatno uzveličana.

Mijat Gavran

Najave