Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Pićan: Zajedničko ljetovanje bogoslova

Ove su godine istarski bogoslovi s Riječke bogoslovije tradicionalno zajedničko ljetovanje proveli u Pićanskom dekanatu. Druženje je započelo u ponedjeljak 14. srpnja u Pićnu, mjestu središnje Istre, sjedištu nekadašnje Pićanske biskupije, molitvom Večernje prije mise u župnoj crkvi Navještenja BDM koju je predvodio župnik domaćin i pićanski dekan Antun Kurelović. Bogoslove je kroz ovo ljetno druženje vodio kancelar biskupije preč. mr. Ilija Jakovljević. Sudjelovali su Rikardo Lekaj, Jeronim Jokić, Josip Peteh, Drago Stanić, Antonio Gavrić, Zoran Vladušić te Dejvis Martinović kao sjemeništarac Pazinskog Kolegija. U utorak 15. srpnja sedmorica bogoslova posjetili su župu Gologorica gdje ih je primio župnik Gracijano Živolić, a narednog dana kroz župe Cerovlje, Borut i Grimalda proveo ih je vlč. Bernard Jurjević.

U srijedu 16. srpnja, na blagdan Gospe Karmelske, u tijeku misnog slavlja na kojem je sudjelovao veći broj vjernika Pićna i okolnih mjesta, bogoslov Josip Peteh primio je od biskupa ordinarija Ivana Milovana službu “admissio”, čime je službeno primljen među kandidate za đakonsko i svećeničko ređenje. “Svako je svećeničko zvanje osobni put”, rekao je biskup, istaknuvši kako kroz godine provedene u bogosloviji kandidati sazrijevaju u vjeri, napose kroz osobnu molitvu, meditaciju te kroz sakramente ispovijedi i euharistije.

Tijekom tih godina formacije kandidati kroz svoj živi odnos s Kristom stječu kreposti, usvajaju vrline izgrađujući se u duhovnom, intelektualnom i općeljudskom smislu. “Kroz godine života u sjemeništu”, istaknuo je biskup citirajući blagopokojnog papu Ivana Pavla II., “treba steći sposobnost za mudro razlikovanje kako bi bili pripravljeni za izazove promjena u svijetu”. Upravo stoga dio priprave, uz izvrsno poznavanje teologije, mora biti i ozbiljan studij ljudskih znanosti. Kroz godine priprave u bogosloviji treba također steći osobnu zrelost koja pomaže da se u sjemeništu živi odgovorno i disciplinirano te da se u budućnosti može odgovoriti svim zahtjevima svećeničke službe. Biskup je, nadalje, riječima blagopokojnog pape pozvao bogoslove na međusobno pomaganje i obogaćivanje, svatko sa svojim darovima, čuvajući uvijek jedinstvo. “I sam celibat, prihvaćen odgovorno i velikodušno u nasljedovanju Krista, pomoći će vam sazreti u duhu očinstva kako biste bili raspoloživi i puni pažnje za narod Božji”, rekao je biskup Milovan. Na kraju homilije spomenuo je blagdan Gospe Karmelske koji se slavio tog dana, istaknuvši kako je Marija, Majka Crkve, uzor vjere i odaziva Božjem pozivu. Uslijedio je, izvanjski skroman ali znakoviti čin primanja službe admissio.

Foto

Na kraju misnog slavlja okupljenom vjerničkom puku obratio se župnik domaćin, izrazivši zadovoljstvo što su ove godine bogoslovi svoje zajedničko ljetovanje proveli upravo u tom dekanatu te istaknuo riječi jedne župljanke “sada vidimo da nije uzalud moliti za duhovna zvanja”, obzirom da se od početka Godine duhovnih zvanja u ovoj biskupiji intenzivno moli za duhovna zvanja. “Bogoslovi su zjenica kršćanske zajednice”, istaknuo je vlč. Kurelović, naglasivši važnu ulogu zdrave obiteljske sredine u dobivanju novih duhovnih zvanja. Posebno je čestitao obitelji Peteh, koja unatoč poteškoćama i gubitcima nije nikada posustala, te župi Žminj koja je kao tradicionalna vjernička sredina pogodovala sazrijevanju zvanja ovog bogoslova. Potom je Josipu uručen prigodni dar župljana.

Bogoslovi su u četvrtak posjetili župu Lindar, gdje ih je primio mons. Ivan Bartolić, te župu Gračišće čime su završili nekoliko dana ljetnog druženja koje je osim molitvenih sadržaja i posjećivanja sakralnih objekata diljem dekanata imalo i sportsko-rekreativne sadržaje.(G.K.)

Najave