Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Sveci nas potiču na dobro

Sv. Nicefor „dočekuje“ putnike na ulazu u svoj grad

U utorak, 30. prosinca 2014., u Pićnu je obilježen blagdan sv. Nicefora prvog biskupa nekadašnje Pićanske biskupije. Misno slavlje tom je prigodom predvodio pićanski župnik, preč. Antun Kurelović. Tijekom mise održan je i ofer, čašćenje relikvija sv. Nicefora. Po završetku misnog slavlja blagoslovljene su ploče s likom sv. Nicefora postavljene na obje prilazne ceste koje vode prema tom drevnom gradiću.

U svakom svecu častimo Isusa Krista, i oni su nam, svaki s nekom svojom posebnošću, poticaj na dobro i poticaj da slijedimo njihov primjer u življenju prema Kristovu nauku, naglasio je u homiliji preč. Kurelović.
O sv. Niceforu postoji puno predaja, a veoma malo podataka, jer u povijesti se o svecima prenosilo samo što je ljudima bilo bitno, njihov specifičan način života zbog kojeg su bili uzor u nasljedovanju Isusa Krista ili neka druga specifičnost vezana uz njihov život, naglasio je propovjednik.
Ove je godine blagdan sv. Nicefora posebno radosna prigoda, jer su napokon postavljene ploče s likom sv. Nicefora na obje prilazne ceste. Na ploče je stavljena fotografija kipa sv. Nicefora koji se nalazi u Pićanskoj župnoj crkvi. Župnik je istaknuo sudjelovanje Gradskog vijeća i Župnog pastoralnog vijeća u realizaciji projekta postavljanja tih ploča. Grafičku realizaciju je izradio David Ivić.
Po završetku misnog slavlja, na zapadnoj prilaznoj cesti Pićnu, župnik je novopostavljenu ploču blagoslovio u nazočnosti župnih suradnika.
Sadašnji naslovni biskup povijesne Pićanske biskupije je mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.

sv. Niceforsv. Nicefor

Najave