Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Svećeničko ređenje fra Leopolda Mičića

U subotu, 27. lipnja. po rukama zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u zadarskoj katedrali sv. Stošije za svećenika je zaređen fra Leopold Mičić, koji je vrijeme đakonata proveo u pulskom samostanu i župi sv. Antuna Padovanskog.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić za svećenike je zaredio Ivicu Bašića iz župe Gromiljak (BiH), Valtera Kotlara iz župe Privlaka te iz Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Leopolda Mičića iz Dračevca Zadarskog, za vrijeme koncelebriranog misnog slavlja koje je predvodio u subotu 27. lipnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Suslavili su provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Andrija Bilokapić, rektor riječke bogoslovije mons. Sanjin Francetić i brojni svećenici.

“Svećeniče, Krist te izabrao. Odvaži se, radi i moli”, poticaj je mons. Puljića mladomisnicima, rekavši da se u liturgijskom činu ređenja povezujemo i sjedinjujemo s Kristom koji je izvor svećeništva. Nadbiskup je ređenike ohrabrio riječima: “Krist te izabrao, raduj se! Zadaća je teška, ne boj se! Vinograd je golem, zasuči rukave i radi! A da se ne razočaraš zbog posla, sklopi ruke i moli!” Dar svećeništva je dar izabranja koje donosi radost. “Izabrao te da uprisutnjuješ nedokučiva otajstva i neistražive dubine ljudskom umu. Izabrao te jer po tebi želi obnavljati i ozdravljati pala stvorenja, da bi se tvojim blagoslovom umanjilo zlo i nevolje u svijetu. Raduj se što će po tvojim riječima i činima Riječ Božja prebivati među nama! Gospodin te pozvao i odabrao i ima svoje planove s tobom za ovo vrijeme i ove ljude”, rekao je mons. Puljić ređenicima, dodavši da i papa Franjo u pobudnici “Radost evanđelja” kaže da je kršćanin čovjek radosti i potiče da se ne ukrade radost evangelizacije. Kao uzor slavlja i radosti, Papa govori o Isusovoj Majci Mariji zato što je donijela i rodila Isusa, najveću radost u povijesti. “Neka Gospa ispuni i vaša srca radošću i nauči i vas klicati Gospodinu radosnim i zahvalnim srcem za sve što vam je darovao. Raduj se jer te Krist izabrao”, potaknuo je mons. Puljić ređenike.

Uz poziv na radost jer se Božje oko zaustavilo na njima, nadbiskup je svećenike potaknuo da se ne boje. “Zadaća je velika i teška, ali ne boj se! U hrabrom iskoraku po riječima ‘Evo me’, jeka je Božjih poticaja koje je kroz povijest upućivao svojim izabranicima i prorocima: ‘Ne boj se, Abrahame, krenuti tamo kamo te ja šaljem!’, ‘Ne boj se, Izraele, ja sam te otkupio. Imenom sam te zazvao: Ti si moj’, ‘Ne boj se poruga ljudskih, ne plaši se uvreda i ne dršci pred njima’, kaže Jahve Jeremiji. Iste riječi poticaja i ohrabrenja Isus upućuje i ređenicima. Ne bojte se zbog svoje slabosti kad vas Bog zove. Predajte se Božjoj Providnosti potpuno i bez pridržaja, pa će vas ojačati i ohrabriti. Sve ćete moći u onome koji vas krijepi i jača. On računa s vama i preko vas želi ostvariti velike stvari u svijetu. Osluškujte njegove poticaje i čuvajte se oholosti i samodostatnosti. Ako se nečega trebate plašiti, bojte se grijeha kako ne bi izgubili Božju milost”, potaknuo je mons. Puljić.

Govoreći o velikom polju rada, vinogradu u kojem treba zasukati rukave, nadbiskup je rekao da zbog velikog posla treba sklopiti ruke i pomoliti se Bogu, kako se ne bi razočarali. Svećenik je i čovjek molitve. Krist je molio prije svakog presudnog čina svoga poslanja. “Svoj javni život, obilježen krštenjem, započeo je molitvom. Prije nego je izabrao apostole, noć je proveo u molitvi. Na Posljednjoj večeri moli za svoje učenike i preporučuje ih Ocu. Prije muke moli u Getsemanskom vrtu, a s križa upućuje posljednje vapaje u molitvenom obliku i zagovoru. Cijeli Isusov život je prožet molitvom. Zato se i oni koje je Krist pozvao da budu dionici njegove misije u svijetu, moraju ugledati u Njega. Molitva im mora biti temelj i jamstvo njihovog svetog djelovanja u svijetu” istaknuo je nadbiskup. Božji promisao za svećeništvo je odgovorna i sveta zadaća sabirati, formirati, upućivati i odgajati vjerničku zajednicu. “Pred vama su odgovorni zadaci i veliki izazovi. Kako izgrađivati i obnavljati kod vjernika što je grijehom ranjeno i ljudskim nemarom porušeno ili zakržljalo? Kako učiti ljude da prebole rane, uvrede i poniženja koja su doživjeli te odgajati srca za mirotvorne zadatke i osjećaje? Moguće je da vas obuzme strah pred tim zadacima i pitanjima. Ali, ne bojte se! Niste sami. Onaj koji vas je pozvao još iz utrobe majke, s vama je. Poput učenika iz Emausa, i vi ga možete susresti i prepoznati po lomljenju kruha koji život daje. I kad vas bude spopao umor i životna pitanja, poslušajte jeku Isusovih riječi s njegovog oproštaja na Posljednjoj večeri: ‘Bez mene ne možete ništa učiniti. Ja sam trs, vi loze. Ostanite u mojoj ljubavi!'”, rekao je nadbiskup Puljić, zamolivši Gospodina da ih ohrabri i pomogne im da otkriju blagodat molitve i veličinu poslanja i dara koji im Bog daje. Potaknuo ih je da budu trajno svjesni onoga što rade, u djelo provedu što obavljaju, život suobličuju otajstvu Kristova križa i ostanu na visini zadataka koje im Crkva povjerava. “Ređenje je dar njima, nadbiskupiji, Crkvi i narodu. Neka ih Duh Sveti obuče silom odozgor i obdari poniznošću srca, postojanošću duha i pouzdanjem u Boga”, zaključio je nadbiskup Puljić u propovijedi.

Fra leopold Mičić rođen je u Zadru 9. listopada 1979. godine od oca Pavla i majke Marice rođ. Ražov kao drugi od petero djece, ima sestre Marijanu, Maju i Luciju te brata Josipa. osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u Zadru, zaključno sa maturom srednje Kemijske škole Zadar 1998. godine. U narednim godinama približava se franjevcima, ulazi u samostan kao brat laik, a 2009. biva poslan na  filozofsko teološki studij na Istituto Teologico Assisi, gdje diplomira 2014. sa radnjom na temu „Conversione morale nel Vangelo di Luca“. za đakona je zaređen 23. studenog 2014. po rukama mons. Želimira Puljića.

Mladu misu proslaviti će u svojoj župi Dračevac Zadarski 11. srpnja, a tom će prigodom prpovijedati fra Tomislav Šanko.  

Kao obrazloženje svog svećeničkog poziva jednostavno citira Sveto Pismo:  „„Ne izabraste vi mene. Nego ja izabrah vas.“

Najave