Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
Novosti

Mons. Kutleša predvodio misu u mjestu Poing

Poing: Trideset godina misnih slavlja na hrvatskom jeziku

Hrvati katolici iz Poinga proslavili su u subotu 27. lipnja 30. godina otkako slave misna slavlja na hrvatskom jeziku u tom njemačkom mjestu nadomak Münchena, a koji su dio su Hrvatske katoličke župe (HKŽ) u Münchenu. Svečano misno slavlje na hrvatskom i njemačkom jeziku u tom je povodu u crkvi sv. Mihaela u Poingu predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša u zajeništvu s dušobrižnikom u Poingu fra Božom Ančićem, župnikom HKŽ München fra Borisom Čarićem, njemačkim župnikom vlč. Michaelom Holznerom, župnikom župe Ulice u Bosni i Hercegovini fra Antom Tomasom i vlč. Antom Kutlešom. Misnom slavlju pribivao je jedan od inicijatora misnih slavlja na hrvatskom jeziku, poznati hrvatski poduzetnik iz Poinga Ivo Sadrić sa suprugom Ružom, koji potječu iz župe Ulice u Bosni i Hercegovini, i obitelji, porečki gradonačelnik Edi Štifanić, bivši gradonačelnik Poinga Rainer Lauterbach i drugi. Misnom slavlju pribivali su i članovi njemačkih društava i udruga iz Poinga sa stjegovima, a ispred oltara su bili istaknuti i stjegovi R. Hrvatske i Slobodne države Bavarske.

Dobrodošlicu je na početku mons. Kutleši, kao i svim okupljenim uputio o. Ančić, pritom podsjetivlji kako mons. Kutleša dolazi iz Poreča, koji je partnerski grad s Poingom. „Trideset godina hrvatske katoličke zajednice u Poingu dovoljan je razlog za vjerničko slavlje i za zajedničku ljudsku radost.“ Mons. Kutleša je u propovijedi istaknuo kako smo kao vjernici pozvani da svoje predrasude koje imamo jedni prema drugima nadići, a one su prepreke koje čovjeku sprječavaju da dođe do istine. „Znajmo u svom životu prepoznati trenutke i biti ponizni kako bismo mogli zadobiti milost. Pozvani smo o 30. obljetnici ove zajednice razmisliti najprije o sebi kao zajednici. Pritom ističem važnost obitelji, jer je obitelj temelj kako društva i zajednice, tako i Crkve. Bez obitelji ne može biti ničega na ovom svijetu“, istaknuo je.

Na kraju misnog slavlja čestitku hrvatskoj zajednici u povodu 30. obljetnice uputio je njemački župnik vlč. Holzner te je zahvalio na suradnji. Prigodnu riječ uputio je i o. Čarić koji je zahvalio Bogu i toj njemačkoj župi u kojoj se Hrvati okupljaju na misna slavlja na hrvatskom jeziku. Misno slavlje uveličao je zbor i orkestar HKŽ Münchenu pod vodstvom s. Nikoline Bilić.

Misna slavlja na hrvatskom jeziku počela su se u Poingu slaviti 1985. u vrijeme voditelja Hrvatske katoličke misije München fra Joze Zrnčića, a od velike pomoći pri organiziranju je bio Ivo Sadrić i njegova obitelj.

Slavlje je nastavljeno u dvorani župe sv. Mihaela u Poingu. Slavlju se priključio i prelat Josef Obermaier, koji je u nadbiskupiji München i Freising odgovoran za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika, migraciju i integraciju. Okupljenima je prenio pozdrave nadbiskupa nadbiskupije München-Freising kardinala Reinharda Marxa te je uputio čestitku hrvatskoj zajednici u Pongu pritom istaknuvši kako Hrvati katolici svojim vjerskim životom obogaćuju nadbiskupiju na čemu su im zahvalni. Prigodnu riječ je uputio i župnik župe Ulice o. Tomas, koji je kazao kako su Ivo i Ruža Sadrić i župljani župe Ulice, a to potvrđuje i to što se i materijalno brinu za tu župu, jer su Ivo i Ruža od četiri zvona koja će biti postavljena na župnu crkvu rođenja Blažene Djevice Marije u Ulicama darovali financijska sredstva za dva. Mons. Kutleša je zahvalio Ivi i Ruži Sadrić na svemu dobru što čine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ivo Sadrić je izrazio radost na tridesetogodišnjem okupljanju Hrvata na misnim slavljima na hrvatskom jeziku u Poingu te je sve potaknuo neka tako nastave i u budućnosti.

Večer prije, u petak 26. Ivo i Ruža Sadrić priredili su svečano primanje za mons. Kutlešu i uzvanike u svom hotelu „Poinger Hof“ u Poingu.  Uz mons. Kutlešu na svečanosti su bili konzul Generalnog Konzulata R. Hrvatske iz Münchena Ivan Bulaja, generalna konzulica Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine iz Münchena Viktorija Ketelhut, i o. Čarić, o. Ančić, gradonačelnik Poreča Štifanić s obitelji, gradonačelnik Poniga Albert Hingerl, bivši gradonačelnik Poinga Lauterbach i drugi, a za glazbeni ugođaj pobrinula se limena glazba iz Geltinga pod vodstvom Güntera Schullera.

Tekst i foto: Adolf Polegubić

Najave