Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Drugi dan trodnevnice uoči blagdana sv. Tome apostola u Puli

Drugoga dana trodnevne duhovne priprave na blagdan sv. Tome apostola, zaštitnika grada Pule i Pulske biskupije, misno slavlje predvodio je preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa Porečke i Pulske biskupije i župnik župe sv. Jurja na Starom Pazinu. Misno slavlje pjevanjem su popratili članovi staropazinskog župnog zbora, koji su nakon mise održali i kraći koncert.

Sv. Tomu možemo smatrati učiteljem vjere jer, najbolje se uči od onoga koji ti je blizak i koji je sličan tebi, rekao je propovjednik, te nastavio, da mi u njemu prepoznajemo čovjeka koji nije tako lako dao svoje povjerenje.

On je primjer kako čovjek traži razumske razloge da bi povjerovao. Pitanje vjere nije lako pitanje. Čitava Biblija je svjedočanstvo vjere i nevjere. Vjera je događanje u procesu, pa ako to malo „gorušičino zrno“ u nama živi tada će i drugi u nama to prepoznati po našem svakodnevnom življenju vjere.  Ne smijemo se zaboraviti, te poput apostola u barci kada je nastala oluja ponašati se kao da Krista nema, uvijek treba imati na umu da je On s nama, i sukladno tome živjeti, napose, po njegovu nauku njegujući radost zajedništva, naglasio je propovjednik.

U nastavku večeri je zbor župe Stari Pazin, uz sudjelovanje nekolicine pjevača iz Pazinskog zbora Roženice, pod ravnanjem dirigenta Janoša Fehera te uz orguljsku pratnju Bruna Gortana izveo nekoliko prigodnih pjesma. Nastup su započeli sa Bachovom „Slavim te Gospode“, a posebno glazbeno umijeće pokazali su pjesmama „Tebi koj silaziš s rajskih visina“ iz Mise zahvalnosti Nella Milottija, te pjesmom „Predobri  Bože“ Matka Brajše Rašana.

Koncert je zaključen zajedničkom izvedbom zbora i publike pjesmom „Rajska Djevo“.

G. Krizman

Najave