Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Sto godina župne crkve svetog Martina

Proslavljen zaštitnik župe i jubilej izgradnje crkve sv. Martina

Ove je godine župa sv. Martina nedaleko Labina blagdan svog nebeskog zaštitnika proslavila posebno svečano – obilježavanjem 100. obljetnice izgradnje župne crkve. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup porečko-pulski mons. Ivan Milovan u suslavlju prezbitera iz susjednih župa te župnika domaćina Blaža Bošnjakovića.

Sveta misa kojom svečano slavimo župnog patrona, sv. Martina, jubilarnu godišnjicu crkve i dovršetak radova obnove, prigoda je za sjećanje i molitvu za pokojne ali je isto tako i prigoda za zahvalu živima, istaknuo je biskup u svom uvodnom obraćanju.

Još je nikada nismo vidjeli ovako lijepu, rekao je biskup govoreći o rezultatima radova obnove crkve te je ovom prigodom zahvalio svima koji su u tome sudjelovali.

Uz domaće vjernike svečanoj euharistiji nazočili su i žitelji iz susjednih župa, Šumbera i Svete Nedelje koje uz Sveti Martin vodi isti župnik, vlč. Bošnjaković. Glazbene momente misnog slavlja animirali su članovi župnog zbora iz Svete Nedelje kojima su se pridružili članovi zbora iz Podlabina pod vodstvom zajedničke voditeljice Ljiljane Česnik.

Kada je prije sto godina na mjestu male stare crkvice izgrađena ova, bilo je to prije svega zahvaljujući zanosu i oduševljenju tadašnjeg župnika i župljana, rekao je biskup, i zahvaljujući tom istom zanosu i brizi ova je crkva kroz svojih sto godina postojanja održavanjem očuvana od propadanja i urušavanja, a od svih župnika koji su vodili ovu župu na poseban je način istaknut pok. don Anđelko Grubišić čijim je zalaganjem crkva temeljito obnovljena 1983. godine. Biskup je zahvalio župljanima koji se uz župnika trude i daju svoj doprinos kako bi crkva bila lijep i ugodan dom za sve vjernike koji se u njoj okupljaju. Zidovi jesu bitni, crkva kao građevina temeljna je infrastrukutra života župe jer je upravo tu centar okupljanja ljudi, ali zidovi su nadasve znak duhovne, žive Crkve; vjernici su živo kamenje nazidano na temelje apostola a kojima je ugaoni kamen upravo sam Isus Krist, naglasio je u nadahnutoj homiliji mons. Milovan.

Ova župa labinskog dekanata smještena u istočnom dijelu istarskog poluotoka osnovana je 1632. odvajanjem od Labina; ima oko 1500 žitelja i na svojem području broji sveukupno sedam crkvica iz različitih povijesnih perioda. Radovi održavanja župne crkve koji su izvedeni za ovu prigodu omogućeni su financijskim sudjelovanjem biskupije, župljana te općine Sveta Nedelja čiji su predstavnici bili nazočni ovom misnom slavlju. Župnik se ovom prigodom zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovih radova, spomenuvši pritom izvođače ličilačkih radova tvrtku „Artemida“ d.o.o. iz Rapca, ali naglasivši i veliki doprinos župljana koji svojim radom i brigom neprestano doprinose napretku ove župe. Osim zahvata na crkvenom zdanju ovom je prigodom kupljen i novi namještaj za sakristiju, a novim misnicama koje su koncelebranti nosili za ovo euharistijsko slavlje obogaćen je župni fond liturgijske odjeće.

Zaokupljeni materijalnim obnovama infrastrukture i drugim događajima u župi često ne pridajemo dužnu pozornost nesebičnom trudu kojeg župljani ulažu u sve redovne aktivnosti koje čine život ove župe pa im se ovom prigodom želim na poseban način na tome zahvaliti, istaknuo je vlč. Bošnjaković.

Nakon ovog misnog slavlja uslijedio je tradicionalni  blagoslov vina, a potom su grupa „Kerubini“ iz Raše i „Nedešćonske zvezdi“ iz Svete Nedelje uz pratnju zajedničkog voditelja don Vinka Puljića, župnika Raše, održali koncert tijekom kojeg su izveli isključivo novokomponirane skladbe za koje je riječi napisao vlč. Bošnjaković a uglazbio ih je pok. Vedran Česnik. Te će skladbe, u izvedbi ovih mladih glazbenika biti uskoro objedinjene na nosaču zvuka koji će svakako biti jedan značajan doprinos hrvatskoj popularnoj duhovnoj glazbi, istaknuo je don Vinko u svom prigodnom obraćanju nazočnima po završetku slavlja. Koncertom u čast župe sv. Martina, kojeg su okupljeni vjernici nagradili dugim oduševljenim pljeskom ovi su mladi glazbenici dali dokaz kvalitete ove zanimljive glazbene jezgre koja živi, raste i stvara na istoku istarskog poluotoka ali isto tako nerijetko svojom lijepom glazbom i zvonkim glasovima uljepšavaju razne svečanosti diljem biskupije.

G. Krizman

Najave