Subota, 25 svibnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Sprovod o. Berardina Jurja Filinića

Svetom misom u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Puli 13. studenoga 2023. u 12.00 sati počeo je sprovod o. Bernardina Jurja Filinića, svećenika i redovnika franjevca konventualca, člana Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca . Svetu misu je predslavio porečki i pulski biskupi u miru, mons. Ivan Milovan.

Na početku mise nazočne je pozdravio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijan Samostana sv. Franje u Puli fra Đuro Hontić. Gvardijan se zahvalio svima okupljenima na dolasku, a napose medicinskom osoblju te djelatnicima doma Sv. Polikarpa koji su se protekle dvije godine brinuli za zdravlje pokojnog fra Bernardina, poimence je spomenuo pojedine liječnice i medicinsku sestru. Zahvalio je i članovima Neokatekumenskog puta, napose bračnom paru Nadi i Antunu Rede, koji su, prema riječima gvardijana, „uljepšali fra Bernardinov život“.

U koncelebraciji je sudjelovalo sveukupno šezdesetak svećenika. U koncelebraciji je bio dekan Pulskog dekanata preč. Milan Mužina, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, provincijal Slovenske provincije sv. Josipa franjevaca konventualaca fra Milan Kos, koordinator Neokatekumenskog puta za područje Hrvatske i okolnih zemalja vlč. Piergiorgio De Angelis, svećenici iz pulskog Svećeničkog doma Betanija te mnogi drugi.

Prigodnu homiliju izrekao je o. Miljenko Hontić. On je povezao zemaljski put o. Bernardina s Isusovim riječima iz Ivanova Evanđelja gdje kaže da je On ‘Put, Istina i Život’. U kratim crtama je iznio životni put o. Bernardina koji se rodio 15. svibnja 1937. u Cresu, nakon osnovne škole u rodnom Cresu nastavio je školovanje u Zagrebu, na Šalati, a živio je kao sjemeništarac franjevaca konventualaca na Svetom Duhu. Tu je obukao i habit franjevaca konventualaca, položio zavjete i završio teološki studij. Godine 1962. bio je zaređen za svećenika po rukama mons. Salis Seewisa, u crkvi sv. Antuna na Svetom Duhu. Nakon ređenje nastavio je studij na filozofskom fakultetu u Zagrebu, studirajući povijest i latinski jezik kako bi mogao predavati na novootvorenoj gimnaziji na Svetom Duhu za spremanje svećenika. U toj školi o. Bernardin je predavao povijest i latinski, i vršio je dužnost tajnika, a pred kraj i službu direktora gimnazije za spremanje svećenika u Zagrebu na Svetom Duhu. Nakon što je gimnazija bila zatvorena godinu dana predavao je na gimnaziji na Šalati, a nakon toga, 1974. godine, došao je u Pulu u samostan i Župu sv. Josipa za župnika i gvardijana. U Puli je proveo skoro sav ostatak života uz kratko izbivanje, po godinu ili dvije, u samostanima franjevaca konventualaca. Najprije je bio u Vinkovcima, Šibeniku i Splitu, a kako je bio zaljubljenik u Neokatekumenski put i svom dušom pripadao tom pokretu, godinu je dana proveo u misijama u Kamerunu, i godinu dana u Srbiji u Užicu te sudjelovao na itinerantskim pohodima diljem naše Domovine. U samostanu sv. Josipa ostao je do njegovog zatvaranja i predavanja župe biskupiji, pa je nakon toga bio župnik i gvardijan u više navrata u novoosnovanom samostanu i novoosnovanoj župi sv. Ivana Krstitelja. Dvije godine bio je i župnik u Šišanu.

Sažalnicu je poslao porečki i pulski biskup mons. Ivan Štiranje, a pismo je pročitao kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić. Izraze sućuti krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka pročitao krčki svećenik sugrađanin o. Bernardina iz rodnog Cresa vlč. Robert Zubović. Na kraju je riječ sućuti i zahvale u ime slovenske minoritske Provincije uputio je i prisutni Provincijal, o. Milan Kos.

Slavlje svete mise uveličali su svojim pjevanje neokatekumeni i župni zbor uz instrumentalnu pratnju o. Martina Jakovića, vikara provincije.

Nakon sprovodne mise bio je pokop na gradskom groblju Monte Giro, sprovodni obred je predvodio mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru uz asistenciju o. Miljenka Hontića i pulskog dekana preč. Milana Mužine, koji je na kraju govorio o dobrim i lijepim sjećanjima na o. Bernardina.

Najave