Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Započela trodnevnica uoči đakonskog ređenja

Nakon jedne godine bez đakonskog ređenja, ove će godine, za Porečku i Pulsku biskupiju, po rukama mjesnog ordinarija mons. Ivana Štironje, u subotu, 18. studenog, biti zaređena dva bogoslova iz Biskupijskog misijskog sjemeništa “Redemptoris Mater”, Tobija Matijević i Vid Grdadolnik.

Uoči ređenja u pulskoj je katedrali organizirana trodnevna duhovna priprava.

Prvoga dana trodnevnice, u srijedu 15. studenog, misu je predvodio kanonik pulskog Stolnog kaptola sv. Tome ap. preč. Ante Žufić.

Na početku homilije, preč. Žufić prisjetio se svoga ređenja prije 63 godina, kao i svojih kolega, ali i svega onoga što su oni prolazili na tom putu. Tako se spomenuo i preč. Atilija Krajcara, koji je umjesto odlaska kući nakon odsluženja vojnoga roka završio u zatvoru, gdje je već bio Žufić.  Po dolasku u zatvor, Krajcar je zavapio „moje ovčice“. „On je čeznuo za narodom i služenju njemu, a umjesto toga završio je u zatvoru. Kasnije kao svećenik istrošio se, došao i Svećenički dom, bio nepokretan, ali je i dalje bio mislima uz svoje vjernike.“

Nadalje, propovjednik je posvijestio kako smo svi poznani širiti svjetlo Kristovo. „Na krštenju smo dobili svijeću i pošli za Isusom.  Na prvu pričest i krizmu također smo došli sa svijećom.“

Govoreći pak o ređenju, naglasio je, kako će biskup ređenike pomazati svetim uljem, a „ulje, žito i vino: to je hrana za život. Kasnije će đakoni postati svećenici i kao takvi biti poslani na župe, odnosno gdje će biti potrebno, jer ‘radnika je malo, a žetva velika’“. No, podsjetio je, kako da bi mogli vršiti svoju službu potreban im je alat, te ukazao na riječi sv. Pavla potrebno se obući u odijelo Božje, a to su darovi Duha Svetoga.

Obraćajući se budućim đakonima, preč Žufić je rekao „po krštenju, a zatim po ređenju dali smo Bogu veliku riječ, da ćemo mu biti vjerni. Zato se trudimo, i širimo tu vjeru. Budite oni koji ste dali riječ. ‘Obuj se i nosi Božju riječ’, štit je vjera, a mač je Riječ Božja, da bi tom Riječju mogao hraniti sebe i druge.“ U tome, posvijestio je, važna je ljubav, ali ne sebična, već ljubav prema drugome, poput Isusove ljubavi, koji nam se sam daje u pričesti, i ne pita kakav si. „Vjera, ufanje i ljubav, a ona je najjača i ona ne umire“.

Također je važnim u životu ređenika naglasio zvanje kojim se valja oboružati, no „ne da se to nosi kao ures, već  sredstvo da bi mogli ostvariti zvanje, jer Isus reče ‘žetva je velika, ali je radnika malo’. Oni su oni koji idu u Božji vinograd i na Njegovu njivu gdje se žanje Božja Riječ da je drugi prihvate i da i oni budu oni koji će dalje to pronositi.“

Na kraju se još jednom preč. Žufić prisjetio zornih primjera koje je susreo u svom dugogodišnjem pastoralnom radu, te naglasio, kako su vjernici koji žive svoju vjeru, prave zvijezde koje se ne zaboravlja.

Potom je svoje svjedočanstvo zvanja izrekao bogoslov, budući đakon, Tobija Matijević.

 Drugoga dana trodnevnice misu će predvoditi vlč. Joel Catary, župnik pulske župe Krista Spasitelja.

Trećega dana trodnevnice misu će predvoditi vlč. Zoran Cetinić, župni vikar u više župa središnje Istre, a svjedočanstvo će izreći budući đakon Vid Grdadolnik. Nakon mise uslijedit će klanjanje koje će animirati bogoslovi iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa “Redemptoris Mater”.

Txt: G. Krizman

Foto: Župa katedrala Uznesenja BDM, Pula

Najave