Utorak, 25 lipnja, 2024
Glazba

Smotre zborova 2014.

 Ove je godine iz devet dekanata naše biskupije, na šest dekanatskih smotri nastupilo oko 1200 pjevača okupljenih u šezdesetak zborova.

Gologorica: Prva ovogodišnja smotra zborova održana je u Gologorici u nedjelju,  9. studenoga 2014. godine za Pićanski i Buzetski dekanat. Okupilo se oko 150 pjevača iz 8 župa. Te susrete zborova već dugi niz godina organizira  dijecezansko Vijeće za liturgiju i crkvenu glazbu.
Susret je započeo pjevanjem večernje, uz predvođenje i dirigiranje preč. Rudija Korace, glavnog organizatora smotri zborova po dekanatima. Osim preč. Korace, na susretu su sudjelovali i drugi svećenici, neki i kao voditelji svojih župnih zborova.
Nakon svečano otpjevane himne sv. Ceciliji, prvi su se, u pojedinačnim izvedbama, predstavili pjevači župnog zbora Vrh. Oni su pod vodstvom zborovođe, župnika vlč. Ivana Štokovića, otpjevali „Srećo moja jedina“ i „Radujte se kršćani“. Uslijedilo je 15-ak pjevača župnog zbora Paz koji su nastupili sa pjesmom „Ti dižeš me“ i Plenkovićevom skladbom „Ovaj oltar“. Župni zbor Pićan, po dirigentskom palicom Bruna Lukeža i uz orguljsku pratnju Andree Udovičić, izveli su Haydenovu „O Bože nisam vrijedan“ i biser svoje povijesne lokalne liturgijske tradicije „Pićanske litanije Majke Bojže“. Župni zbor iz Gračišća, sa voditeljicom Spomenkom Maurović, otpjevao je pjesme „Molitva“ i „Oče naš“. Buzetski župni zbor prvo je izveo pjesmu „Nebeski Jeruzaleme“ koju je skladao njihov župnik Mario Žmak, a potom su se istaknuli  „Oče našom“ nepoznatog autora. Župni zbor Račice, za svoj drugi nastup na smotri zborova, pripremio je, pod ravnanjem župnika i zborovođe Ivana Štokovića, pjesme „O da bude radost“ i „Sva si lijepa, o Marijo“. Pretposljednji se predstavio zbor iz Dolenje Vasi sa pjesmama „Idi na Golgotu, kršćanine moj“ i „Moja te duša traži“. Osmi, posljednji, su nastupili domaćini, župni zbor iz Gologorice koji je uz orguljsku pratnju Noela Krošnjaka i uz dirigiranje zborovođe Karmen Brajuha otpjevao pjesme „Zdravo Marijo“ i „Isus može“.  Susret je zaključen zajedničkom izvedbom pjesme „Isuse Kralju“. Na kraju se završnim zahvalama obratio preč. Koraca te podijelio zborovođama jednu publikaciju koja sadrži pojednostavljenu verziju himne blaženome Miroslavu Bulešiću, s ciljem, da, kako je rekao, i kroz pjesmu u narodu što više zaživi štovanje bl. Miroslava Bulešića, i našeg drugog blaženika Francesca Bonifacia.

Dajla: U subotu, 15. studenoga u Dajli, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, susrelo se je 8 zborova Umaško – oprtaljskog dekanata. Na početku su svi pjevači zajedno otpjevali večernju, a pročitana su i prigodna čitanja. I uvodnu molitvu i program nastupa vodio je preč. Rudi Koraca, član dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu. Prigodnu riječ dobrodošlice okupljenim pjevačima uputio je župnik domaćin vlč. Luka Pranjić.
Program je započeo zajedničkim pjevanjem svih dvjestotinjak pjevača „Himne sv. Ceciliji“, a zatim je prvi nastupio zbor domaćin pod vodstvom zborovođe Ivane Gortan Carlin, koji je otvorio pojedinačne nastupe dvojezičnom izvedbom pjesme „Isuse smili se“. Dvadeset pjevača zbora iz Savudrije predstavilo se, pod vodstvom zborovođe Rite Travaš sa pjesmama „Ai piedi di Gesu’“ i „Marijo, o Marijo“. Treći je nastupio zbor iz Lovrečice također sa dvojezičnom programom pod vodstvom Dajane Miloš izveli su „Madonna nera“, i tradicionalnu pjesmu „Hajdemo zajedno“. Združeni zbor pjevača iz Brtonigle i Nove Vasi, uz pratnju zborovođe Dorijana Labinjan otpjevali su „Re di gloria“ i „On dolazi da spasi nas“. Združeni zbor iz mjesta Kršete, Materada i Petrovija otpjevali su „Tvoj crveni plašt“ uz mali prigodni scenski efekt, a zatim talijansku „Te al centro del mio cuore“. Mladi iz tih župa nastupili su i sami sa pjesmom „Evo me“. Župni zbor iz Momjana otpjevao je pjesme „Madonna del mare“ i „U  onaj dan“. Župni zbor  iz Novigrada, pod vodstvom zborovođe Darija Bassanese otpjevao je „Ja znam za jedan dalek put“ i „Nome dolcissimo“. Posljednji je nastupio umaški zbor, kojeg vodi župnik, preč. Koraca. Predstavili su se sa Rheinbergerovom „Veličajte Gospodina“, a zatim su za kraj zabljesnuli veličanstvenom izvedbom Papinske himne (Rossati, Sokol), uz orguljsku pratnju Mirka Otočana i Danijela Bele.
Smotra je završena zajedničkom izvedbom pjesme „Isuse Kralju“. Preč. Koraca je na kraju voditeljima zborova podijelio brošuru sa pojednostavljenim notnim zapisom Himne bl. Miroslavu Bulešiću, kako bi, i kroz pjesmu, štovanje njegovog lika što bolje zaživjelo među vjerničkim pukom.

Marčana: U nedjelju, 16. studenoga 2014., u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Marčani održana je smotra zborova Labinskog i Vodnjanskog dekanata. Nastupilo je deset zborova, odnosno oko 180 pjevača.
Nakon pjevanja večernje prvi se predstavio zbor iz Svete Nedelje, koji je pod ravnanjem Helge Vrh otpjevao pjesme „O pruži mile ruke“ i „Izvore žive vode“. Drugi je nastupio malobrojan, ali složan župni zbor iz Raklja pod ravnanjem Klaudija Knapića. Zbor iz Raše, sa zborovođom Kristijanom Čorićem, predstavio se je pjesmom „Simbol“ grupe Fides, te „Ne boj se, jer ja sam te otkupio“, autorskom pjesmom grupe Kerubini iz Raše.  Neo – ženski zbor pastoralnog centra sv. Josipa iz Labina izveo je pjesmu „Moj me otac daruje“  i „Djeluj kroz mene“, pod ravnanjem zborovođe Nerine Ševrlica Bolfan. Vodnjanski župni zbor, pod vodstvom Ivane Pajković otpjevao je pjesmu „Jedina“, te „Hvala Isuse“ zajednice Cenacolo. Dvadesetak pjevača zbora župe Gornji Labin otpjevali su pod dirigentskom palicom Franka Ružića, „Ave Maria“ od Ivana Zajca te pjesmu „Magnificat“. Marija Hauser odabrala je za svoj zbor iz Krnice pjesmu Ljube Kuntarića „Daj mi snage, Bože moj“ te „O pruži mile ruke“  Ignacija Hladnika. Zbor iz Filipane, pod vodstvom Ljiljane Miljan predstavio se sa pjesmama „Bliže, o Bože moj“ i hodočasničkom pjesmom „Hvaljen Isus, Marijo“. Osamnaest pjevača labinske župe Gospe Fatimske otpjevali su pjesme „U srcu mom“ i „Tebe tražim, Bože moj“, pod vodstvom dugogodišnje zborovođe Ljiljane Česnik. Posljednji su nastupili domaćini, župni zbor iz Marčane pod vodstvom Nicol Radolović.
Smotra je završena zajedničkom izvedbom pjesme „Isuse Kralju“, a potom je uslijedilo druženje pjevača uz prigodni domjenak.

Pula: Više od 250 pjevača, okupljeni u 13 zborova, pokazali su ove godine, osim očitog porasta brojnosti, i kvalitativni uspon, naglasio je dijecezanski koordinator susreta zborova vlč. Rudi Koraca.
U subotu, 22. studenoga 2014. u pulskom samostanu sv. Franje održana je smotra zborova Pulskog dekanata. Susret je, kako je to na dekanatskim susretima od ove godine praksa, započeo svečanom pjevanom večernjom. Nakon službe riječi, prigodni nagovor izrekao je o. Đuro Hontić, župnik pulske župe sv. Ivana Krstitelja.
„Danas, na blagdan sv. Cecilije, mučenice iz prvih kršćanskih vremena, okupljeni u crkvi sv. Franje u Puli, pjesmom i hvalom hvalimo i slavimo Boga“, rekao je propovjednik, te podsjetio na netom obilježene Dane sjećanja, „Ovih dana našu misao zaokuplja sjećanje na žalosne dane naše prošlosti, kada se sjećamo nemilog rata kada su mnogi naši branitelji dali svoju žrtvu i svojim životom obranili naše domove i nama osigurali mir.“
„Znamo da nam je mir dar Božji, koji nam je Bog dao preko naše braće i sestara koji su svoje živote darovali da bi nam Bog po njihovoj žrtvi darovao mir i slobodu.“ rekao je o. Đuro, te podsjetio „Bog i nas poziva danas da svojim darovima budemo jedni drugima utjeha i radost. Mi danas više ne moramo svojim životom poput sv. Cecilije svjedočiti svoju vjeru, niti poput naših branitelja žrtvovati svoje živote, nego stavljati svoje živote na službu Bogu i ljudima.“
„Bog vam je dao dar da ga svojim pjevanjem slavite i hvalite i ovome svijetu svjedočite o ljepoti Božjoj. Znamo kako je ponekad teško i naporno odazvati se na probe i na pripravu za lijepo i skladno pjevanje. Ali, samo nakon te žrtve čovjek može osjetiti radost i ljepotu dara koji mu je Bog darovao.“, naglasio je propovjednik obraćajući se okupljenim pjevačima, te zaključio željom „neka vas ništa ne spriječi da Boga pjesmom i svojim životom hvalite i slavite.“
Drugi dio započeo je svečanom „Himnom sv. Ceciliji“, a nakon toga uslijedili su pojedinačni nastupi zborova.
Smotru je otvorio Župni zbor Gospe od Mora, pjesmama „Ovaj kruh i ovo vino“ i „Majko, gle čudo se zbi“, pod vodstvom zborovođe Danice Benčić. Mala, ali glasovno vrlo jaka Vokalna skupina Katedrala Pula otpjevala je na pjevalištu od Palestrine „Sicut Servus“ i Bachovu „Jesus bleibt mein Freude“. Župni zbor Krista Spasitelja, pod ravnanjem zborovođe Petra Bankovića i uz pratnju orguljaša Bože Benčića izveo je pjesme „Mariji Propetog Isusa“ i „Tebi, Majko, ruke pružam“. Župni zbor sv. Antuna, sa zborovođom Marijom Hauser, izveo je Engelhartovu „Dajte mi zlatan pjev“ te Palizzarijevu „Ave Maria“. Župni zbor Katedrale, kojeg vodi zborovođa Patrik Andrea, otpjevao je, sa solisticom Vilmom Žmak, „Pange lingua“ i „Dajte mi sladak poj“. Zbor župe sv. Ivana Krstitelja, sa voditeljicom Anom Brajković otpjevao je Händelovu „Radost svijetu“ te „Hvali Sion Spasitelja“. Pjevači župnog zbora iz Medulina, pod dirigentskom palicom Mirjane Vejnović izveli su Koralnu misu. Zbor iz Štinjana predstavio se pjesmama „Blagoslivljaj dušo moja“ i „Bog te ljubi“, po ravnanjem i uz instrumentalnu pratnju Tee Mužić. Združeni zborovi Premanture, Pomera i Banjola, pod vodstvom Nađe Martinčić izveli su“Samo tvoja ljubav Bože“ i „Pjevaj srce moje“. Pjevači fažanskog zbora, pod vodstvom Mondine Gavočanov otpjevali su Martinjakovu „O Križu blagoslovljeni“ i božićnu „ O djetešce moje drago“. Pjevači zbora iz sv. Josipa, pod ravnanjem i uz klavirsku pratnju Jelene Orober-Bastijančić, izveli su „Kao košuta“ te „Kao Marija“. Zbor iz Ližnjana, pod ravnanjem Edite Dobranić, izveo je „Pjevajmo, braćo kršćani“ i „Kraljice nebeska“. Posljednji je nastupio najbrojniji zbor Pulskog dekanata, iz župe sv. Pavla koji je pod ravnanjem Andreja Angelinija otpjevao „Blagoslovljena ova zemlja“ i božićnu „Gdje pastiri noćas hite?“
Nakon nastupa zborova okupljenima se ponovo obratio vlč. Rudi Koraca koji je izrekao zahvale sudionicima i franjevcima konventualcima koji vode samostan sv. Franje na prihvaćanju održavanja smotre u njihovim prostorima. Vlč. Koraca je također najavio i održavanje zajedničkog hodočašća pjevača u Ludbreg u korizmi slijedeće godine.
Na kraju se okupljenima obratio dekan Pulskog dekanata, preč. Milan Mužina, koji je pozvao pjevače na dva značajna nadolazeća događaja u Puli, đakonsko ređenje u Katedrali,u subotu 29. studenoga, i svečanu misu za početak Godine posvećenog života u crkvi sv. Franje, u nedjelju 30. studenoga 2014. godine.

Rakotule: U nedjelju, 23. studenoga 2014., u župnoj crkvi sv. Roka u Rakotulama, susreli su se župni zborovi Pazinskog dekanata.  Na toj, pretposljednjoj ovogodišnjoj dekanatskoj smotri zborova nastupilo je oko 250 pjevača, okupljenih u 11 zborova.
Pjevanu večernju vodio je vlč. Rudi Koraca, a uvodnim pozdravom i prigodnim čitanjima okupljenim pjevačima obratio se župnik domaćin, vlč. Josip Peteh. Prije pojedinačnih nastupa zborova kratko razmišljanje o dnevnim čitanjima, sa naglaskom na Božje milosrđe i ljubav, izrekao je vlč. Koraca.
Nakon himne sv.Ceciliji uslijedili su pojedinačni nastupi zborova. Prvi su nastupili domaćini, pod vodstvom  župnika vlč. Peteha, koji su otvorili smotru pjesmom svome župnome patronu „Himan sv. Roku“, te pjesmom „Slavi, slavi kćeri sionska“.
Motovunski zbor izveo je „Hvalite ime Gospodnje“ i talijansku „Signore delle cime“. Pjevači župnog zbora iz Kringe, po ravnanjem Mladenke Fabris, te uz instrumentalnu pratnju Martine Fabris na orguljama i Irene Mofardin na flauti, otpjevali su, u obradi Franje Dugana pjesme „O Najsvetija“ i autorice Eve Lene Hallmark „Velik si“.
Župni zbor iz Motovunskih Novaki, kojeg vodi Marina Srdoč, predstavio se sa pjesmama „Gospod je naše spasenje“ i „Hej polja“. To je rodna župa vlč. Korace, pa ih je on pratio na orguljama, u znak zahvalnosti što su mu ove godine lijepo pjevali na proslavi zlatne mise.
Župni zbor iz Berma, pod ravnanjem Marijana Gortana otpjevao je od Martinjaka „Darovi prepuni radosti“, i Lobmanovu „Slavom si ga i čašću“.
Župni zbor iz Trviža, pod ravnanjem mladog, energičnog dirigenta Tonija Brajkovića i uz orguljsku pratnju Ines Perčić, izveo je „Tijelo Kristovo“ iz istočne liturgije, te „O Bože nisam vrijedan“.
Zbor iz Svetog Petra u Šumi, zajedno sa zborovođom Mauriciom Zovićem izveo je pjesme „Predivan“ i  od Kubika „Kraljice neba raduj se“.
Župni zbor iz Starog Pazina, pod ravnanjem Janoša Fehera i uz orguljsku pratnju Bruna Gortana otpjevao je Marovićeve „O, Sveta Gozbo“  i „Blagoslovljen Bog uvijeke“. Vlč. Koraca je ovom prigodom posebno čestitao orguljašu Gortanu na primljenom Biskupijskom priznanju o svetkovini sv. Maura, 21. studenoga 2014. za pola stoljeća vođenja zbora u svojoj župi.
Župni zbor iz Kašćerge, pod vodstvom Dajane Hrvatin predstavio se marijanskom „Majko ljubežljiva“ i božićnom „Rodio se Bog i čovjek“.
Zbor iz obližnjeg mjesta Sv. Vital – Ritošin Brig, uz pratnju zborovođe Tonija Šimonovića izveo je, u vrlo sugestivnoj kombinaciji solistice i zbora pjesme „Bože tebi pjevam ja“ i „On dolazi“ .
Posljednji se predstavio najbrojniji zbor, iz Žminja pjesmama „Djevice, oj kruno slave“ i veličanstvenom Beethovenovom „Nebesa slave“, pod ravnanjem Aleksandre Orbanić, te mlade nade Tine Galant kojoj je ovo bio debitantski nastup u dirigentskoj ulozi.
Smotra je zaključena zajedničkom izvedbom pjesme Kriste Kralju, a potom je uslijedilo druženje sudionika uz večeru.

Fuškulin: Posljednja ovogodišnja dekanatska smotra zborova održana je 29. studenoga 2014., u Fuškulinu, mjestu Porečkog dekanata. Susrelo se šest zborova iz Porečkog i Rovinjsko – kanfanarskog dekanata.
Nakon uvodnih pozdrava uslijedila je pjevana Večernja, koja se je ove godine pjevala na svim dekanatskim susretima prije pojedinačnih nastupa.  
Prvi su nastupili pjevači katedralnog župnog zbora iz Poreča koji su po ravnanjem Marka Ritoše izveli pjesme  „Pravedan si Gospodine“, „O salutaris Hostia“ i „Sva si lijepa, o Marijo“.  Pjevači iz župa Kanfanar i Sošići združeni u jedan zbor otpjevali su, pod ravnanjem zborovođe Melite Damjanić i uz orguljsku pratnju Petra Banka,  Schubertovu „Ko košuta što čezne“ i „O pruži mile ruke“. Iz grada sv. Eufemije, rovinjski župni zbor  predvođen zborovođom Irenom Turković otpjevao je prvo „Dođite k meni umorni“, a zatim pjesmu „Ave Maria-Zdravo Marijo“. Župni zbor iz Žbandaja, pod ravnanjem Marije Bilandžić otpjevao je od Jacoba Arcadelta „Ave Maria“  te Charlesa Gounoda „Ave Verum Corpus“.
Župni zbor iz župe bl. Miroslava Bulešića,  iz Svetvinčenta, uz zborovođu Sandra Cerovca, otpjevali su pjesmu naslovniku svoje župe „Sv. Vinku“ te uvijek lijepu klasiku,  Beethovenovu „Na nebu moje duše“. Šesti, posljednji, je nastupio zbor sv. Bernarda iz Funtane koji se pod dirigentskom palicom Zlatka Crnčevića predstavio sa pjesmama „Sretnih li vas“ i „U zvjezdanoj noći“.
Susret je zaključen zajedničkom izvedbom pjesme „Isuse Kralju“, te potom druženjem uz zajednički objed.   

Slijedeći veliki zajednički projekt dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, u glazbenoj domeni biti će zajedničko hodočašće pjevača župnih zborova iz cijele biskupije u Ludbreg na drugu nedjelju korizme.  

Najave