Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Poreč: Adventski ZEMI

U Poreču je na treću nedjelju došašća održan adventski ZEMI, Zajednička euharistija mladih Istre. Praćeni svojim svećenicima i župnim animatorima stotinjak mladih iz više župa Biskupije okupilo se u popodnevnim satima u župnoj dvorani porečke Župe Uznesenja BDM. Fra Leopold Mičić je uz početak Godine posvećenog života izrekao osobno svjedočanstvo svojeg životnog puta.

Unatoč sasvim drugačijim životnim planovima i željama, odlazak na susret sa sv. Ivanom Pavlom II. u Solinu bio je prvi impuls u postepenoj promjeni  perspektive. Događaj koji je označio prekretnicu u životu fra Leopolda bila je smrt njegove bliske rođakinje, sedmogodišnje Kristine. No, unatoč pozivu, na putu do svećeništva stajao je i neobični izbor života kao brat laik, a potom i odlazak u misije u Sudan. No ipak, kako je rekao,  nakon godina odgađanja svećeništva, u Sudanu je shvatio da to želi. Nakon završetka studija u Asizu zaređen je za đakona u studenome ove godine, a hod prema svećeništvu biti će okrunjen svećeničkim ređenjem početkom ljeta slijedeće godine.

Uslijedilo je pokorničko bogoslužje  koje je vodio fra Željko Klarić, župni vikar pulske župe sv. Ivana Krstitelja, nakon čega je za ispovijed bilo na raspolaganju više svećenika. Svečano misno slavlje predvodio je župnik vlč. Rikard Lekaj. On je u prigodnoj homiliji posebno naglasio poziv na radost kojem bi se vjernici trebali uvijek odazivati, kako kaže sv. Pavao Solunjanima, „Braćo uvijek se radujte!“. „A kako kršćanin može biti stalno radostan?“ zapitao se propovjednik. „Bez prestanka molite.“ je odgovor, no ne samo izgovaranjem riječi već nadasve molitvom kroz sve svoje svakodnevne poslove, i molitva mora biti komunikacija s Bogom. „Treća nedjelja Došašća je nedjelja Caritasa, no naziva se i nedjelja Gaudete, nedjelja radosti zbog Gospodinovog dolaska“, rekao je vlč. Lekaj, te naglasio, „tu radost trebaju na nama vidjeti svi oni koji nas susreću.“ Caritas, Ljubav koje se danas na poseban način spominjemo trebali bismo pokazivati ne samo novčanim milodarima, to je možda najlakše, već prije svega prilazeći i pomažući onima koji su sami, napušteni, odbačeni, marginalizirani od društva, istaknuo je vlč. Lekaj. Bog nas je izabrao da budemo oni koji će govoriti, no nadasve svojim životom i radošću pokazivati svijetu radost zbog Gospodinova dolaska,  zaključio je propovjednik. Osim fra Leopolda u euharistijskom slavlju je asistirao i đakon Porečke i pulske biskupije Želimir Bagavac.

Nakon mise uslijedio je rad po skupinama, uz upoznavanje i temu aktivnosti u župi, a večer je zaključena zajedničkim druženjem uz čašćenje i pjesmu.

ZEMI ZEMI 
zemi zemi

Najave