Petak, 14 lipnja, 2024
Glazba

Smotre crkvenih zborova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, 2010.

Tijekom mjeseca studenog, i ove je godine održan tradicionalni niz smotri zborova diljem dekanata Porečke i Pulske biskupije. U organizaciji preč. Rudolfa Korace, pročelnika dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, od 07. do 27. studenog održano je šest takvih glazbenih susreta, nastupilo je 48 crkvenih zborova, sveukupno više od 1000 pjevača. Taj glazbeni niz započeo je 07. 11. smotrom zborova pićanskog i buzetskog dekanata u pićanskoj župnoj crkvi Uznesenja BDM, gdje su nastupila 4 zbora, a tom je prigodom pićanski zbor obilježio 25. obljetnicu svoga postojanja, pod geslom „ Moje će usne klicati pjevajuć Tebi“. Nakon tjedan dana, susreli su se u Sv. Nedelji pjevači 9 zborova iz vodnjanskog i labinskog dekanata, a istoga dana u porečkoj prvostolnici okupilo se i pet zborova iz porečkog i rovinjskog dekanata. Pjevači umaško-oprtaljskog dekanata, sveukupno 6 zborova, glazbeno su se družili u Brtonigli, u župnoj crkvi Sv. Zenona. U pazinskoj župnoj crkvi  Sv. Nikole, 21. studenog, nastupilo je 9 zborova, sveukupno 210 pjevača pazinskog dekanata.

Posljednji ovogodišnji dekanatski susret bio je u Puli, u samostanskoj crkvi Sv. Franje Asiškog, gdje je kroz 15 zborova nastupilo 270 pjevača. Taj je susret, na poticaj prof. Danice Benčić, voditeljice zbora katedralne Župe Uznesenja BDM i zbora Župe Gospe od mora, ove godine bio obilježen jednom plemenitom humanitarnom akcijom koja je bila namijenjena za pomoć u liječenju nekadašnjoj orguljašici pulske katedralne župe, prof. Natali Hajster. Svi sudionici i posjetitelji bili su pozvani dati svoj prilog za pomoć u plaćanju terapija koje su toj mladoj darovitoj glazbenici neophodne nakon teške prometne nesreće koja joj je prouzročila teški invaliditet. Istarska je Crkva ovogodišnji mjesec Sv. Cecilije, zaštitnice pjevača, osim „dvostrukom molitvom“, jer -kako često voli spomenuti preč. Koraca-„tko pjeva dvaput moli“, obilježila i konkretnom gestom ljubavi prema bližnjemu u potrebi, što je najbolja priprava za ulazak u vrijeme Adventa.

Dekanatske smotre crkvenih zborova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji održavaju se kontinuirano već 14 godina, a osim toga posljednjih nekoliko godina redovito se održavaju i seminari za orguljaše i voditelje zborova, koji svaki put donose raznovrsne teoretske i praktične sadržaje u cilju poboljšanja kvalitete glazbe tijekom liturgijskih slavlja. 

G. Krizman

Najave