Petak, 19 srpnja, 2024
GlazbaNovosti

Smotra zborova Labinskog dekanata

U subotu, 2. prosinca u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Donjem Labinu održana je smotra zborova Labinskog dekanata. Smotra je, kao i prošlogodišnja u Plominu, organizirana angažmanom dekana, svećenika i članova crkvenih zborova s labinskog područja.

Ta večer u znaku glazbe započela je svetom misom koju je predvodio župnik domaćin vlč. Blaž Bošnjaković, uz koncelebraciju labinskog dekana preč. Mirka Vukšića i vlč. Stipe Breka, župnog vikara u više župa na Labinštini.

Vlč. Bošnjaković je u prigodnoj homiliji izrekao osvrt na liturgijsko pjevanje, napomenuo je da je pjevanje u prvim kršćanskim zajednicama započelo onako kako je tko znao, gdje bolje, gdje lošije, uz instrumente koji su tada postojali, na primjer citre i različite udaraljke, no, naglasio je propovjednik, „važno je bilo da se hvali i slavi Boga“. Razvojem Crkve počele su se okupljati veće grupe koje su predvodile pjevanje, sve do formiranja velikih zborova za koje su skladali najveći glazbenici u povijesti. No uvijek je kroz povijest, kao i danas, bilo malih zajednica gdje čak ni nema instrumentalne pratnje već pjesme započinju ‘začinjavci’ koji započinju pjesmu i onda se drugi priključuju. Nastavio je pojasnivši da je sada nastupilo vrijeme rasipanja velikih crkvenih organizacija. „Isto se događa i s crkvenim zborovima“, rekao je te se prisjetio kako je pred dva desetljeća, kada je on stigao u Labinski dekanat, ondje bilo više velikih zborova, a sada ih je mnogo manje i s manje pjevača. No, u crkvenim zajednicama se ipak nađe netko tko započne pjesmu tijekom liturgijskih slavlja. „Te promjene treba prihvatiti, a ne se tvrdoglavo držati fraze ‘tako je oduvijek bilo’, treba prihvatiti novonastale okolnosti i prilagoditi im se, bitno je da se izgrađuje duh zajedništva.“

Govoreći o početku došašća propovjednik je istaknuo da „dok iščekujemo Kristov dolazak i mi trebamo njemu ići u susret.“ Obraćajući se pjevačima istaknuo je da treba imati na umu što je krajnji cilj svakog našeg angažmana, pa tako i pjevanja u Crkvi, „sve što činimo trebamo činiti da bismo došli u Kraljevstvo Nebesko“. „Pjevanje nam diže duh“, naglasio je propovjednik. Istaknuvši da je Bog Trojstvo naglasio je važnost zajedništva i među ljudima. Homiliju je nastavio naglasivši važnost poniznosti koja je nužna u zajednici, citatom „tko želi biti prvi neka bude svima poslužitelj“ istaknuo je da to vrijedi i za pjevače koji svojim pjevačkim sposobnostima služe prvo Bogu a onda i zajednici koja kroz i to pjevanje doživljava Božju dobrotu. „Ljepota pjevačeva glasa ne smije služiti da bi se osoba izdigla iznad ostalih, već da pomaže svima da dožive ljepotu Kraljevstva Nebeskoga prema kojemu nas vodi Isus Krist.“

„Neka naši zborovi budu mjesta ljubavi i prihvaćanja, neka ne budu mjesta zavisti, ljubomore, ogovaranja, neka ovaj susret ne bude mjesto natjecanja već drugovanja u zajedništvu na sliku zajedništva Boga Oca, Sina i Duha Svetoga“, zaključio je vlč. Bošnjaković.

Nastupila 4 zbora

Po završetku misnoga slavlja uslijedili su nastupi zborova, a ulogu voditeljice preuzela je zborovođa zbora domaćina, Ljiljanka Česnik.

Prvi su se predstavili pjevači Zbora sv. Justa iz Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjem Labinu. Oni su uz orguljsku pratnju zborovođe Marjana Lincmajera otpjevali „Himan sv. Justu“, pjesmu koju je za nedavnu prigodu 400. obljetnice labinskog zvonika sv. Justa napisao i uglazbio doajen istarske kulturne scene, publicist i glazbenik dubokog vjerskog nadahnuća, Labinjan s pulskom adresom, Daniel Načinović. Zatim su izveli pjesmu „Klanjam ti se smjerno“.

Drugi je nastupio Zbor „Neo“. Pod ravnanjem zborovođe Nerine Ševrlica Bolfan predstavili su se pjesmama „Ljubav to si ti“ i „Djeluj kroz mene“.

Zbor iz Svete Nedelje predstavio se s pjesmama „Pjevajmo sada zanosno“ i „Hvaljen budi“, uz instrumentalnu pratnju mladih Iana Mikuljana na orguljama i Luke Širola na gitari.

Zbor domaćin, Župni zbor Župe Gospe Fatimske nastupio je zadnji, s pjesmama „Mesija“ i „U Bogu mom“.

Himan „Tebe Boga hvalimo“ bila je zaključna pjesma kojom je završio službeni dio ovo lijepe glazbene večeri u crkvi Gospe Fatimske u Donjem Labinu, no druženje je nastavljeno u marendariju obližnje osnovne škole uz prigodni domjenak za sve okupljene.

G. Krizman

Najave