Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Sjednica Prezbiterskog vijeća Porečke i Pulske biskupije

Sjednica Prezbiterskog vijeća Porečke i Pulske biskupije održana je 9. ožujka 2009. u Pazinskom kolegiju u Pazinu pod predsjedanjem mons. Ivana Milovana, biskupa porečkog i pulskog. Nakon pozdravnih riječi Biskupa i čitanja zapisnika s prošle sjednice, Biskup je ukratko predstavio aktualna događanja u Biskupiji i ono što nas očekuje ove prastoralne godine. Govorilo se promjenama granica između vodnjanskog i pulskog dekanta.

Potom je ravnatelj Biskupijskog caritasa preč. Željko Zec upoznao članove Vijeća sa radom Caritasa napose je naglasio važnost što bolje suradnje središnjeg Caritasa sa Župnim caritasima. Potom je mr. Ilija Jakovljević, podnio kraći izvještaj o radu Interdijecezanskog ženidbenog suda u Rijeci za Porečku i Pulsku biskupiju. Istaknuo je da su stvoreni uvjeti za rad suda u novim prostorijama Ordinarijata te sud još nema dovoljan osposobljeni članova. Parnice se rješavaju svojim tijekom te se nada da će kroz koju godinu biti riješeni svi zaostaci. Mr. Jakovljević je ponovno izrazio želju da svi ženidbeni spisi budu pregledani prije vjenčanja od strane Ordinarijata.

Dr. Josip Grbac je govorio o potrebi obilježavanja godišnjice smrti trojice istaknutih istarskih svećenika: mons. dr. Bože Milanovića, dr. Ante Kresine i dr. Josipa Turčinovića. Odlučeno je da će se osnovati odbor koji bi trebao predložiti način obilježavanja ovih obljetnica.

Ilija Jakovljević

Najave