Srijeda, 19 lipnja, 2024
Duhovna zvanja

Pazin: Korizmeni susret svećenika Porečke i Pulske biskupije

Mjesečni sastanak svećenika Porečke i Pulske biskupije, održana je 9. ožujka 2009. u Pazinskom kolegiju u Pazinu. Nakon Molitve i uvodne riječi biskupa mons. Ivana Milovana, predavanje je održao mons. dr. Pavao Kero, na temu „Liturgijsko pjevanje u našim župama”.

Mons. Kero u uvodnom dijelu nabroji dokumente Svete Stolice i Biskupske konferencije o crkvenoj glazbi, istaknuvši: „Svi ti dokumenti, iako nastali u različito vrijeme imaju zajedničku nit vodilju, a to je da liturgijska glazba, a posebno pjevanje mora biti sveta, lijepa, općenita”. Kad je riječ o duhovnim šansonama, kao i misama za mlade, mons. Kero je istaknuo da to treba biti izuzetak, ali da i tu treba biti umjeren, jer i mladi imaju osjećaja za transcendentno koje se napose odražava kroz koralno i klasično pjevanje. Danas je u većini župa prisutno pučko pjevanje koje treba njegovati i promicati, jer nisu sve župe u mogućnosti imati kvalitetan zbor.

Mons. Kero se osvrnuo na izvođenje koncerata u župnim crkvama, te podsjetio na odredbe Svete Stolice. Napose što postoji opasnost da se ne sakralna glazba izvodi u jednom sakralnom prostoru koja narušava dostojanstvo sakralnog prostora. Napose naglasivši da organizatori najradije žele crkve jer tu ne moraju ništa platiti.

Na istu tematiku, ali s naglaskom na tehniku pjevanja koreferat je imao vlč. Mario Milovan župnik iz Savudrije.

Ilija Jakovljević

Najave