Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Buje: Retrospektivna izložba vlč. Miroslawa Paraniaka

U četvrtak, 14. srpnja, u Bujama, u sugestivnom ambijentu srednjovjekovne Kule sv. Martina otvorena je retrospektivna izložba slikarskog opusa vlč. Miroslawa Paraniaka, župnika Grožnjana, Krasice, Kostanjice, Brda i Momjana. Svečanost otvorenja moderirao je Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice Grada Buje. Kritički osvrt na likovni opus vlč. Paraniaka izrekla je povjesničarka umjetnosti mr. sc. Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli za područje Istarske županije.

Bassanese je naglasio kako je tom izložbom započeo niz manifestacija po zajedničkim nazivom “Ljeto na kuli”, s ciljem da se domaćem stanovništvu i gostima svrne pozornost na tu srednjevjekovnu kulu koja je temeljito obnovljena prije dvije godine. Izložba će biti otvorena do 18. rujna, svakoga dana od 11 do 14, te od 17 do 20 sati.

Likovna kritičarka Limoncin Toth je izrazila zadovoljstvo činjenicom što je tako brojna publika došla popratiti otvorenje izložbe napose i zbog promocije kule kao novoobnovljenog izložbenog prostora, te izrazila nadu da će građani Buja u velikom broju posjetiti ovu i druge manifestacije u tom prostoru, što će doprinijeti njegovoj kulturnoj i turističkoj valorizaciji. Kritičarka je naglasila osjećaj odgovornosti u prihvaćanju rada na otvaranju te izložbe čiji je autor svećenik, no i zadovoljstvo činjenicom da su mlađe generacije klera otvorenije u predstavljanju svojih umjetničkih interesa. Spomenula je ukratko njegov Curriculum vitae te naglasila da je nakon službi u mnogim župama diljem Istre sada došao u okruženje primjereno njegovom stvaralačkom duhu, obzirom da je Grožnjan poznat kao grad umjetnika.

Govoreći o autorovom likovnom stvaralačkom opusu, koji je nastajao kroz gotovo tri desetljeća, s pauzom od gotovo 18 godina, kritičarka je napomenula kako su u toj izložbi zastupljene sve faze njegovog likovnog stvaralaštva, od najranijih do najzrelijih radova. Izložba je postavljena po stilsko- tematskim kriterijima, na svakom katu kule prikazane su određene teme i stilovi spojeni u jednu cjelinu. U prizemlju i na prvom katu izloženi su pejzaži i mrtve prirode, na drugom katu tematika religioznog karaktera, te na zadnjem katu skice, portreti, crteži interijeri i drugo. Kritičarka je nastojala pojasniti distinkciju dviju faza likovnog stvaralaštva autora: prva faza od 1984. do 1992. godine, karakterizirana je ranim radovima, iz koji se iščitava formativni proces. Autor u toj fazi istražuje, eksperimentira, a to čini radeći na predlošcima starih autora. U toj fazi nalazimo impresionističke i post-impresionističke radove, mrtve prirode, balerine i druge teme iz povijesti umjetnosti, koje autor donosi s koherentnom izričajnom tehnikom. Radovi iz druge faze odaju jednu zrelu i staloženu umjetničku osobnost, radovi religioznog karaktera prožeti su mistikom i duhovnošću. Posebnu cjelinu predstavljaju pejzaži iz te zrele faze, koje je Toth istaknula kao svoj osobni odabir. U tim djelima tonovi su puno tamniji, bitna je izražajnost bez puno detalja, okarakterizirani su posebnom atmosferom koja je specifična za jedan istraživački duh koji želi prikazati atmosferu mjesta.

Izražavajući zadovoljstvo što je javnost imala priliku upoznati tu strast vlč. Paraniaka, kritičarka je napomenula da će to svakako doprinijeti i boljem upoznavanju osobe kojemu je povjerena pastva duša na tom dijelu Bujštine.

Autor je nakon zahvale kritičarki, organizatorima i posjetiteljima izrazio nadu da će svi okupljeni, više nego iz njegovih riječi, upravo iz promatranja njegovih radova moći iščitati nadahnuće koje ga je ponukalo na realizaciju djela iz njegovog likovnog opusa.

U izjavi za medije vlč. Paraniak se podsjetio kako je njegovo likovno stvaralaštvo započelo još u djetinjstvu, tijekom rekonvalescencije nakon jedne teške bolesti, kada se na poseban način identificirao s Raspelom. To mu je umjetničko izražavanje posebno pomoglo prebroditi taj period bolesti. Iz vremena petogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja umjetničkog usmjerenja podsjetio se različitih formativnih faza koje su mu pomogle su stjecanju vještina potrebnih za likovno stvaralaštvo. Za daljnje obrazovanje odabrao je Likovnu akademiju u Varšavi. Rezultat sve prisutnijih filozofsko-duhovnih traženja bio je odabir duhovnog zvanja. Nakon upisa na teologiju još je povremeno slikao freske po crkvama u Italiji, no nakon đakonskog ređenja u potpunosti je prestao, te se posvetio pastoralnom radu u župama koje su mu bile povjerene. Godine 2014. je, jednostavno iz želje, ponovno počeo slikati. Bilo je predivno ponovno otkriti tu strast, jer svaka je slika plod neke posebne inspiracije, slike su jednostavno plod potrebe izražavanje unutarnjeg osjeta i proživljavanja, a meni to najbolje uspijeva upravo bojama na platnu, ili nekoj drugoj slikarskoj podlozi, rekao je vlč. Paraniak.

Vlč. Miroslaw Paraniak rođen je u 1967. u Poljskoj, ondje je stekao zvanje dizajnera, te potom upisao studij filozofije i likovne umjetnosti. Godine 1992. došao je u Hrvatsku, gdje je u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater započeo studij teologije. Za svećenika je zaređen 1998. godine. Bio je župnik u mnogim župama, u raznim dekanatima Porečke i Pulske biskupije.  

Najave