Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

1216. obljetnica dolaska sarkofaga v. Eufemije u Rovinj

U srijedu, 13. srpnja, u Rovinju, u crkvici sv. Križa obilježena je 1216. obljetnica dolaska sarkofaga sv. Eufemije na rovinjsku obalu. Misno slavlje predvodio je rovinjski župnik, generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, u suslavlju sa župnim vikarom Carolom Homieja. Crkvica sv. Križa nalazi se neposredno iznad točke na obali starogradske jezgre gdje je prema predaji pristao sarkofag.  Na toj jutarnjoj misi okupili su se brojni župljani, štovatelji sv. Eufemije. Predslavitelj je u prigodnoj homiliji istaknuo važnost sv. Eufemije za Rovinj kroz minula stoljeća, te veličinu njezinog svjedočanstva vjere na kojem se kroz vrijeme nadahnjuju generacije vjernika ovoga kraja.

Legenda kaže da su u ranu zoru 13. srpnja 800. godine crkvena su zvona uzbuđeno su zazvonila. Građani su se sjurili prema moru. Morem je poput kamene lađe doplovio mramorni sarkofag. Zadivljeni su Rovinjci volovskim i konjskim zapregama pokušavali kamenu grobnicu odvući u grad, ali uzalud. Nisu pomogli ni snažni mišići niti dosjetljivost ljudska pomogao je tek Bog na dijelu.

Svetica se ukazala tek malom dječaku rekavši mu: „Ja sam Eufemija Kalcedonska koja svojom krvlju zaručih Isusa. Ti ćeš izvući kamenu korablju svojim tijelom.“ I doista pred zapanjenim pukom dječak je upregnuo svoje slabašne junice i odvukao sarkofag od obale do crkve na vrhu gradskog brijega. Tamo ga otvoriše i ugledaše nepomično tijelo prelijepe djevojke.

Kraj nje se nalazio svitak pergamene na kojem je pisalo: Hoc est corpus Euphemiae Sancte! Ovo je tijelo svete Eufemije, djevice mučenice iz Kalcedona rođene za nebo 16. rujna godine Gospodnje 304. Čudesno, pripoviješću o svetoj Eufemiji i danas, više od 1200 godina nakon njezina nastanka počinje svaka priča o Rovinju.

Od tada, generacije i generacije žitelja Rovinja s ljubavlju časte svoju nebesku zaštitnicu, a njezino svjedočanstvo vjere nadahnjuje generacije vjernika toga kraja.  Upravo stoga, na njezin dan, 16. rujna, Rovinj postaje najveće susretište vjernika iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije.

Foto: D. Fattorich

Txt: Tiskovni ured PPB, TZ Rovinj

Mjesto dolaska sarkofaga sa tijelom sv. Eufemije

Najave