Subota, 25 svibnja, 2024
GlazbaNovosti

Rakotule: Smotra zborova Pazinskog dekanata

U nedjelju, 23. studenoga 2014., u župnoj crkvi sv. Roka u Rakotulama, susreli su se župni zborovi Pazinskog dekanata.  Na toj, pretposljednjoj ovogodišnjoj dekanatskoj smotri zborova nastupilo je oko 250 pjevača, okupljenih u 11 zborova.

Pjevanu večernju vodio je vlč. Rudi Koraca, a uvodnim pozdravom i prigodnim čitanjima okupljenim pjevačima obratio se župnik domaćin, vlč. Josip Peteh. Prije pojedinačnih nastupa zborova kratko razmišljanje o dnevnim čitanjima, sa naglaskom na Božje milosrđe i ljubav, izrekao je vlč. Koraca.

Nakon himne sv.Ceciliji uslijedili su pojedinačni nastupi zborova. Prvi su nastupili domaćini, pod vodstvom  župnika vlč. Peteha, koji su otvorili smotru pjesmom svome župnome patronu „Himan sv. Roku“, te pjesmom „Slavi, slavi kćeri sionska“.

Motovunski zbor izveo je „Hvalite ime Gospodnje“ i talijansku „Signore delle cime“. Pjevači župnog zbora iz Kringe, po ravnanjem Mladenke Fabris, te uz instrumentalnu pratnju Martine Fabris na orguljama i Irene Mofardin na flauti, otpjevali su, u obradi Franje Dugana pjesme „O Najsvetija“ i autorice Eve Lene Hallmark „Velik si“.

Župni zbor iz Motovunskih Novaki, kojeg vodi Marina Srdoč, predstavio se sa pjesmama „Gospod je naše spasenje“ i „Hej polja“. To je rodna župa vlč. Korace, pa ih je on pratio na orguljama, u znak zahvalnosti što su mu ove godine lijepo pjevali na proslavi zlatne mise.

Župni zbor iz Berma, pod ravnanjem Marijana Gortana otpjevao je od Martinjaka „Darovi prepuni radosti“, i Lobmanovu „Slavom si ga i čašću“.

Župni zbor iz Trviža, pod ravnanjem mladog, energičnog dirigenta Tonija Brajkovića i uz orguljsku pratnju Ines Perčić, izveo je „Tijelo Kristovo“ iz istočne liturgije, te „O Bože nisam vrijedan“.

Zbor iz Svetog Petra u Šumi, zajedno sa zborovođom Mauriciom Zovićem izveo je pjesme „Predivan“ i  od Kubika „Kraljice neba raduj se“.

Župni zbor iz Starog Pazina, pod ravnanjem Janoša Fehera i uz orguljsku pratnju Bruna Gortana otpjevao je Marovićeve „O, Sveta Gozbo“ i „Blagoslovljen Bog uvijeke“. Vlč. Koraca je ovom prigodom posebno čestitao orguljašu Gortanu na primljenom Biskupijskom priznanju o svetkovini sv. Maura, 21. studenoga 2014. za pola stoljeća vođenja zbora u svojoj župi.

Župni zbor iz Kašćerge, pod vodstvom Dajane Hrvatin predstavio se marijanskom „Majko ljubežljiva“ i božićnom „Rodio se Bog i čovjek“.

Zbor iz obližnjeg mjesta Sv. Vital – Ritošin Brig, uz pratnju zborovođe Tonija Šimonovića izveo je, u vrlo sugestivnoj kombinaciji solistice i zbora pjesme „Bože tebi pjevam ja“ i „On dolazi“.

Posljednji se predstavio najbrojniji zbor, iz Žminja pjesmama „Djevice, oj kruno slave“ i veličanstvenom Beethovenovom „Nebesa slave“, pod ravnanjem Aleksandre Orbanić, te mlade nade Tine Galant kojoj je ovo bio debitantski nastup u dirigentskoj ulozi.

Smotra je zaključena zajedničkom izvedbom pjesme Kriste Kralju, a potom je uslijedilo druženje sudionika uz večeru.

Najave