Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Rabac: 40. obljetnica osnivanja župe

Na prvu nedjelju došašća u Rapcu, u župnoj crkvi sv. Andrije apostola,  bilo je posebno svečano, u ozračju više lijepih jubileja: obilježena je  40. obljetnica od osnivanja župe, misno slavlje predvodio je biskup u miru mons Ivan Milovan koji je tom prigodom zaključio obilježavanje svog zlatnog svećeničkog jubileja, te je obilježen spomen nebeskog zaštitnika župe sv. Andrije apostola.

Mons. Milovan je u toj župi započeo obilježavanje svog zlatomisničkog jubileja, kada je 10. siječnja uobičajeno proslavio obljetnicu biskupskog posvećenja sa vjernicima jedne župe, ove je godine to bilo u Rapcu.  Biskup se je u prigodnoj homiliji prisjetio početaka te župe, njezinih prethodnih župnika, obnove Osamdesetih godina, te naglasio kako su jubileji prigoda da se procjeni učinjeno, zahvali Bogu i ljudima za učinjeno te sagleda planove i ciljeve za budućnost. Biskup je napose naglasio važnost župe koja je temeljna stanica Crkve, ona je mjesto okupljanja u vjeri i mjesto osobnog susreta s Bogom.
 Biskup je govorio o potrebi ponovnog otkrivanja vjere napose u Europi koja umorna, ostarjela i sve više okrenuta samo sebi, napomenuvši  veliki poziv papa novijeg vremena na re-evangelizaciju, na novi navještaj vjere. Potrebno je preko svih oblika vjerskog rada u župi i obiteljima pomoći ljudima da bolje upoznaju sadržaj vjere i da vjeru dožive kao prijateljstvo sa Bogom. Moramo pomoći ljudima da  dođu do osobne i zrele vjere , koja se hrani molitvom i sakramentima, a svjedočimo je svagdanjim životom  po evanđelju, rekao je biskup. Napose nas došašće poziva  na budnost i aktivnu zauzetost oko dobra, ali jednako tako poziva nas i na duhovnu budnost. Poziv došašća je- naći vremena za molitvu i djela ljubavi. Došašće nas odgaja za veliku kršćansku krepost nade: Bog nam dolazi, i naši životi, naš svijet i sudbine ljudi u njegovoj su ruci, ipak, on nas želi za suradnike, marljive i zauzete za Kraljevstvo istine, pravde, ljubavi i mira, istaknuo je biskup.
Nakon zaključnih zahvala župnika vlč. Stipana Mišure biskupu je uručen dar od župljana, jedan lijepi sat, a potom je uslijedio kraći prigodni scensko- glazbeni program kojeg su sa vjeroučenicima pripremile vjeroučiteljice Astrid Kos i Violeta Škopac. Nakon svega slavlje je nastavljeno druženjem uz prigodno osvježenje.

Najave