Nedjelja, 14 travnja, 2024
Novosti

Pula: Otvorena Godina posvećenog života

Na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga 2014., svečanim koncelebriranim misnim slavljem u pulskoj crkvi i samostanu sv. Franje Asiškog, porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša svečano je otvorio Godinu posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika i redovnika, a toj je misi, služenoj za osobe posvećenog života, nazočio i velik broj redovnica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije.

Prije svečane ulazne procesije koncelebranata i redovnica, okupljenima se obratio o. Đuro Hontić, dijecezanski povjerenik za redovnike i redovnice kratkim uvodom o razlozima proglašenja Godine posvećenog života. Prigodne misli o životu i djelovanju redovnika i redovnica pročitali su prije mise fra Željko Klarić, s. Lidija Turković i đakon fra Leo Mičić.

Biskup je u homiliji istaknuo važnost postojanja redovnika i redovnica za čitavu povijest svijeta, te naglasio, citirajući pjesnika, da je redovništvo „cvijet nade koji raste na zemlji poniznosti”. Redovnici ukazuju na ljudski način življenja punine onoga što nas čeka u vječnosti, napomenuo je biskup. Redovnici i redovnice razvili su milosrđe Isusa Krista, svaki red prema svojim specifičnim karizmama. Oni utjelovljuju ono čemu bi svatko od nas trebao težiti, jer su prihvatili Isusov poziv: ako želiš vidjeti kako živim kreni za mnom. Redovnici su odgovorili na taj poziv i zato ih Crkva smatra posebnim Božjim darom Crkvi i svijetu u svakom vremenu. Ova Godina redovničkog života je uz ostalo i prigoda da naučimo više cijeniti dar duhovnih zvanja, jer ne možemo ni zamisliti kakva bi bila povijest svijeta i čovječanstva da nije bilo duhovnog poziva. Večeras je poseban trenutak kada molima za naše redovnike i redovnice i zahvaljujemo im za njihovu nazočnost i za sve što čine. Bog pronalazi put kroz različite karizme, a na nama je da te karizme prepoznamo. Redovnici nam svojim životom pokazuju kako slijediti Isusa Krista u siromaštvu. Nastojimo suobličiti svoj život njihovom, ali i potaknuti ih da što vjerodostojnije žive svoje karizme.

Nakon pričesti jedan redovnik i jedna redovnica simbolično su otkrili logo Godine posvećenog života. Misno slavlje su pjesmom uzveličali združeni zborovi pulskih župa, te samostanski zbor sv. Franje Asiškog.

Biskup je na kraju mise pozvao sve okupljene na molitvu za redovnice i redovnike kako bi ova Godina duhovnih zvanja bila doista plodonosna.

Najave