Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Pulski liječnici proslavili sv. Luku

U ponedjeljak, 18. listopada, u sjedištu pulske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva,  župe Sv. Pavla  pulski zdravstveni djelatnici okupili su se kako bi druženjem i prigodnim predavanjem obilježili blagdan svog patrona, Sv. Luke. Nakon pozdrava predsjednice filijale dr. Ljubice Hang Raguž, te uvodne molitve, duhovnik, a ujedno i župnik domaćin, vlč. Milan Mužina predstavio je gosta predavača, vlč. Josipa Kolegu,  kojeg je pozvao da u ovoj prigodi održi prigodno predavanje okupljenim članovima. Vlč. Kolega je vicerektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. On je u uvodnom dijelu prema starozavjetnim parametrima objasnio ulogu i položaj liječnika u židovstvu te ukratko predstavio lik Sv. Luke Evanđeliste, liječnika koji se obratio slijedom susreta sa Sv. Pavlom te postao njegov osobni liječnik. Iz njegovog spisateljskog stila, rekao je predavač, nazire se činjenica da je bio čovjek kulture, fino istančane naravi, koji je imao sposobnost obratiti pažnju na detalje. Za vrijeme kada je Pavao bio utamničen na Malti Luka je odlučio napisati evanđelje, iako nikada nije osobno upoznao Isusa nego je o njemu slušao od Sv. Pavla, a profinjeni opisi detalja koji krase njegovo evanđelje nalaze korijen u činjenici da je on svoja saznanja upotpunio posjetivši Isusovu Majku Mariju.

Predavač se u nastavku osvrnuo na tri temeljne značajke liječničkog poslanja, koje nadasve mora biti obilježeno milosrđem, ljubavlju i služenjem čovjeku i životu.

U pojašnjenju milosrđa poslužio se prispodobom žene koja je dotaknuvši Isusa s vjerom ozdravila od višegodišnjeg krvarenja. Reproduktivno zdravlje je u židovstvu na poseban način bilo smatrano svetim, pa je stoga patološko ginekološko krvarenje, gubitak krvi koja znači život, bilo svojevrsni simbol promašenosti i odbačenosti. Milosrđe prema najpotrebitijima je dakle prava transfuzija života, naglasio je predavač.  Citatom “Budite milosrdni kao što je milosrdan Otacvaš nebeski” (Lk 6,36) i poznatom simbolikom prispodobe o rasipnom sinu vlč. Kolega je naglasio savršeno Božje milosrđe koje bi trebalo u liječničkom pozivu biti uzor pristupanja čovjeku. Govoreći o i ljubavi predavač je naglasio kao je jedina savršena Ljubav, Kristova raspeta ljubav s križa, i da je tek prihvaćanjem patnje i nadilaženjem sablaznosti nad križem moguće stremiti ka ljubavi što sličnijoj Kristovoj. Podsjetivši na riječi blagopokojnog pape Ivana Pavla II. u prigodi jubileja liječnika 2000. godine, naglasak je stavljen na bol i bolest kao dio otajstva, liječničko poslanje kao Dar Božji te potrebu iščitavanja Božjeg plana i kada nastupe teški trenutci patnje i bolesti, jer u perspektivi Križa svaka patnja može imati posve drugačiji, uzvišeni smisao. Predavač je u kontekstu neprihvaćanja žrtve kao sastavnog dijela ljubavi naglasio i suvremenu tendenciju izbjegavanja zasnivanja bračne zajednice. Govoreći o aspektu služenja rečeno je kako je savršen uzor u tome upravo Blažena Djevica Marija koja je riječima „evo službenice Gospodnje“ sažela temeljnu bit služenja cijelim svojim bićem i životom, doslovnim i metaforičkim utjelovljenjem Božanske ljubavi prema čovjeku.

Vlč. Kolega je kao uspomenu podijelio nazočnima prigodnu „Molitvu liječnika“ koju je za ovu prigodu sam osmislio kako bi im bila trenutak osvrta na temeljni duhovni smisao njihova poslanja u svakodnevnom životu i radu. Druženje je nastavljeno dogovorima za predstojeće duhovne vježbe Podružnice te uobičajenim domjenkom. (G.K.)

Najave