Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Pula dobila skulpturu bl. Majke Terezije

U petka, 22. listopada na travnjaku nadomak južnog zida crkve Gospe od Mora u Puli  svečano je otkriven i blagoslovljen kip bl. Majke Terezije, kojeg je gradonačelnik Općine Centar Skopje Vladimir Todorović poklonio Puli. Riječ je o replici brončane skulpture akademskog kipara Tome Serafimovskog izrađenoj u zagrebačkoj ljevaonici Ujević  čiji je original postavljen u Vatikanu. Njome se, kaže, htio odužiti gradu u koji je rado ljeti dolazio tridesetak godina i kojem jednim dijelom svog bića trajno pripada.  „Pula je do današnjeg dana ostala jedna od najsnažnijih uspomena iz moje mladosti i zato sam želio tu uspomenu sačuvati i obilježiti prigodnim darom”, rekao je Todorović, te izrazio zahvalnost što su mu pulske gradske vlasti to i omogućile. Glede izbora upravo lika Majke Terezije Todorović je rekao kako je želio da to bude dar dubljeg emotivnog smisla, nešto iz njegovog rodnog grada, nešto makedonsko, a da bude cijenjeno i ovdje, te je tako izabrana Majka Terezija, dobitnica je Nobelove nagrade za mir te najveća svjetska humanitarka,  a kojoj se ove godine obilježava i 100. obljetnica rođenja.

Dodao je da je „Skopje, njegov rodni grad, u svijetu poznat i kao grad humanosti i solidarnosti, gdje je rođena Agnes Gonxha Bojaxhiu, poznatija kao Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir, najblagorodniji simbol milosrđa, snažno utisnut i živo prisutan diljem svijeta“, zbog čega je kaže „osobito ponosan biti gradonačelnikom upravo Općine Centar gdje je ona rođena“. Todorović je izrazio nadu da će „ovo spomen-obilježje ulijevati vjeru i nadu građanima Pule, ali i svima koji Pulu posjećuju ili ovdje borave te će kod sadašnjih i budućih generacija čuvati živu uspomenu na lik i djelo Majke Terezije. Na kraju je rekao kako je „ovo značajan trenutak i za još bolje uzajamno upoznavanje i poštovanje, zalog još dubljeg prijateljstva i snažnijeg povezivanja makedonskog i hrvatskog naroda”, te zaključio citirajući upravo Majku Tereziju: „Svijet nije gladan samo kruha, još je gladniji ljubavi.“

Gradonačelnik Boris Miletić uz zahvalnost donatoru na ovom daru koji će Pulu učiniti još ljepšom, izrazio je zadovoljstvo glede postavljanja kipa ove velike humanitarke čime se šalju poruke novim generacijama da s pravim vrijednostima u budućnosti iznjedre što bolje društvo. Gradonačelnik je spomenuo namjeru realizacije povrata Mornaričke crkve u vlasništvo Porečke i Pulske Biskupije. Spomenik Majci Tereziji otkrili su zajedno dva gradonačelnika, a blagoslovio ga je porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, pri čemu su prigodno pročitana blaženstva iz Evanđelja po Mateju. U kratkom obraćanju biskup je naglasio kako se ulomak o blaženstvima može smatrati “ustavom evanđelja”, srcem onoga što je Isus naučavao, te se upravo zato, sveci i blaženici, Božji ugodnici poput Majke Terezije,  koji su Božji zakon ljubavi oživotvorili kao najdublji smisao svog postojanja, daju vjernicima za uzor.

U prvom dijelu svečanosti nastupio je pulski Zbor Rondo Histriae, a u zaključnom dijelu programa kojeg je moderirao župnik domaćin, vlč. Milan Milovan, pjesmu „Gospe ribara težaka izveo je Župni zbor Gospe od Mora. 

G. Krizman

Najave