Subota, 25 svibnja, 2024
GlazbaNovosti

Pulska katedrala ugostila koncert Alana Hržice

U subotu, 6. svibnja 2023. u pulskoj je katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije održan koncert pjevača duhovne glazbe Alana Hržice i gostiju. Na koncertu su se okupili vjernici iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije, ispunivši katedralu.

Pozdravljajući okupljene na samom početku koncerta, župnik katedralne Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, don Rikardo Lekaj je naglasio, kako je „ovo milosni trenutak da možemo kao braća i sestre, kao živa Crkva slaviti Boga pjevajući“. Podsjećajući na bogatu povijest katedrale, koja je opstala zahvaljujući živoj Crkvi, živoj Zajednici, posebno je ukazao na to kako je ova katedrala posvećena Mariji. „Dakle, to je Marijina katedrala, Marijina Crkva, Marijina kuća, a znamo da se povijest promijenila kada je Marija u svojoj nazaretskoj kući rekla Bogu ‘da’. Taj ‘da’ sve mijenja: i moj i tvoj život. I zato smo zahvalni da možemo u Marijinoj katedrali danas slaviti Boga.“ U tom je vidu posvijestio važnost susreta dviju majki, Marije i Elizabete, kada je Marija puna radosti išla najaviti radosnu vijest, te zapjevala hvalospjev „Veliča duša moja Gospodina“.

Ona je slavila Boga, slavila je sve ono što je Bog učinio u njezinu životu i ono što Bogu čini danas u životu svakoga od nas koji smo ovdje. Zato smo Bogu zahvalni da možemo danas slaviti pjesmom Boga u Marijinoj crkvi, i da možemo slijediti njezin primjer poniznosti, poslušnosti, vjernosti, jednostavnosti, te poput nje pjesmom i molitvom Bogu reći “da”, „neka bude“, i Bog će promijeniti naše živote. To ne znači da će križevi i problemi nestati, ali moći ćemo nastaviti živjeti noseći svoje križeve pjevajući, slaveći Boga kao prvotna Crkva čiji su članovi umirali mučeničkom smrću ne plačući, već pjevajući, rekao je don Lekaj.

Koncert je s nekoliko glazbenih uspješnica duhovne glazbe otvorio istarski kantautor Bruno Krajcar. Nakon njega na scenu je stupila Vanessa Mioč koja je nastavila s poznatim skladbama duhovne glazbe.

Pred kraj koncerta okupljenima se je ponovno obratio katedralni župnik. U kraćem nagovoru, don Lekaj je posvijestio važnost noći Pashe, noći kada se narod prisjeća što je Bog učinio u ljudskoj povijesti, Bog koji spašava sve nas, Bog koji je izveo svoj narod iz ropstva, i Egipta.

„I mi u pashalnoj noći slavimo Božju pobjedu, slavimo Krista koji je pobijedio smrt, koji je pobijedio grijeh koji razara svakoga čovjeka, naše obitelji, naše mlade“, rekao je don Lekaj, te nastavio „večeras osjećam da je ova katedrala postala mjesto gdje možemo ponovno osjetiti ljepotu uskrsne noći. Krist je uskrsnuo, Krist je živ, i zaista možemo osjetiti prisutnost uskrsloga Krista koji je živ, Ješua, Bog koji spašava, Bog koji ljubi čovjeka, Bog koji je darovao svoga Sina, Jedinca koji je išao na križ za tebe i mene, za svakoga od nas. Bog nas ljubi, a mi kršćani često zaboravljamo na tu ljubav, i zato vas pozivam da večeras svoj pogled usmjerite prema križu“. Podsjećajući na prizor na olujnom moru, kada se Isus približio prestrašenim učenicima. „I mi smo poput učenika često preplašeni u olujama ovoga svijeta, sve nam se predstavlja crno. No, da je Petar kad je ugledao Krista počeo čudesno hodati po vodi. Dok je njegov pogled bio uprt u Krista, sve je bilo dobro, no kad je spustio glavu, počeo je tonuti. Koliko puta smo i mi u takvoj situaciji? Zato uvijek, ako si bolestan, ako si u nekoj poteškoći, bilo kojoj krizi podigni pogled i gledaj Krista  koji te gleda i nećeš potonuti. Isus nije ostavio Petra. On mu pruža ruku, večeras Krist pruža ruku svakome i svakoga spašava“.

Govoreći o beskrajnoj Kristovoj ljubavi, naglasio je, kako Krist ne osuđuje, ne ogovara „On te ljubi, i ta ljubav spašava čovjeka. Božja ljubav s križa preobražava čovjeka, mijenja lice zemlje“, rekao je don Lekaj, te na kraju izrekao molitvu „Molim Te Kriste koji si živ, koji si uskrsnuo blagoslovi svako osobu večeras. Isus Kriste, dotakni srce svakoga čovjeka, iscijeli sve naše rane. Molimo Te da Tvoja ljubav može promijeniti naš život, da budemo Tvoji radosni svjedoci, da radosno svjedočimo Tvoju ljubav i radosnu vijest da si Ti živ i da si uskrsnuo. Daj nam Duha zajedništva, daj nam bratsku ljubav da možemo ljubiti jedni druge, da možemo opraštati jedni drugima. Molimo Te da budemo Tvoja ljubav za ovu biskupiju, za ovaj grad, da oni koji su odbačeni, napušteni, u samoći, koji su u napasti, posebno majke koje žele pobaciti  svoju djecu, daj da mogu osjetiti ljubav preko svakoga od nas koji smo večeras došli ovdje Tebe slaviti i hvaliti. Hvala Ti na svemu!“

Tijekom koncerte kraću molitvu izrekao je i Alan Hržica. „U ovo molitvu stavljamo sve članove naše obitelji. Stavljamo i sve one koji Tebe Gospodine još nisu upoznali. Molimo za njihovo obraćenje i za njihov susret s Tobom, živim Kristom. Molimo i za milost oprosta, da možemo oprostiti svima onima koji su nas povrijedili, kao i pristupiti svima onima prema kojima osjećamo gorčinu. Neka po sili Tvoga Duha ozdrave naša srca od svake želje da budemo u pravu, da se natječemo. Neka se Tvoj blagoslov razvije nad naše obitelji. Neka se ovom molitvom slavljenja očituje Tvoja snaga  u mojim slabostima, tamo gdje ja ne mogu učiniti pokret i korak, učini ga Ti, Gospodine.“ Prisjetio se uz ostalo i svog prvog odlaska na duhovnu obnovu u Tabor, ta je duhovna obnova kod pok. fra Zvjezdana Linića bila važna prekretnica u njegovu životu, izveo je u tom trenutku poznatu duhovnu skladbu „ Svi slavimo“.

Publika je cijelo vrijeme aktivno sudjelovala u koncertu pjevajući, te je izvođače nagradila gromoglasnim pljeskanjem. Nakon koncerta mnogi su se htjeli slikati s glavnim izvođačem.

Prateći vokal pjevala je Helena Lijić.

Evo što je Alan Hržica objavio na društvenim mrežama kao dojam s koncerta u Puli:

„PULA – ISTRA

Sinoć sam imao čast održati koncert slavljenja u Puli, u katedrali „Uznesenja Blažene Djevice Marije.“ Bio je to nezaboravan susret slavljenja i molitve, koji je trajao puna dva sata. Atmosfera u katedrali bila je izvrsna, a naša srca su bila zapaljena od Duha Svetoga.

Uz mene i moj bend nastupili su dragi mi gosti: Bruno Krajcar i Vanessa Mioč, koji su svojim izvedbama dodatno doprinijeli ovoj veličanstvenoj atmosferi. Don Rikardo Lekaj, župnik katedrale, je imao snažan i poticajan molitveni nagovor, koji je sve prisutne duboko dotaknuo.

Imali smo osjećaj da je dva sata slavljenja bilo prekratko. Zato sam obećao nastaviti raditi ovakve susrete slavljenja u našoj Istri. Hvala svima koji ste bili sa mnom sinoć i doprinijeli ovom predivnom iskustvu slavljenja našeg Gospodina. Vidimo se opet!”

Ulomak atmosfere s koncerta možete pogledati na ovom linku: (5) Facebook (video i montaža: D. Fattorich)

G. Krizman

Najave