Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Pula: Drugi dan trodnevnice pred đakonsko ređenje

Drugoga dana trodnevnice pred đakonsko ređenje u pulskoj katedrali predvodio je vlč. Joel Catary, župnik pulske župe Krista Spasitelja. Koncelebrirali su: rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ preč. Alejandro Castillo, rektor Sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu preč. Michele Capasso, župnik pulske katedralne župe vlč. Rikard Lekaj te drugi svećenici.

Na početku homilije, vlč. Catary je vjernicima posvijestio, kako je đakonsko ređenje veliki dar, bogatstvo i milost za mjesnu Crkvu.

Govoreći pak o katedrali, naglasio je, kako je ona posebno mjesto osobito za one koji su tu ređeni, a jedan od njih je i on sam. Naime, u pulskoj katedrali zaređen je za đakona i za svećenika. „Katedrala je majka mjesne Crkva, a tako i u konkretnom životu svakog ređenika  je kao majka koja ih je rodila za ovu službu“.

Osvrćući se na misna čitanja, propovjednik je ukazao na činjenicu da ona govore o Kraljevstvu Božjem. No, pitanje koje prati sve generacije je ono „kad će ono doći, kad će doći Božja vladavina, kad će Bog pobijediti zlo koje je u nama i oko nas“.

Bog želi ovu riječ staviti i u naše srce, jer svatko od nas u nekom iščekivanju. Svatko od osjeća prisutnost zla, svatko od nas je svjestan svojih robovanja, i čezne za puninom, rekao je propovjednik, te u nastavku homilije iznio vlastito svjedočanstvo kako je iskusio Kraljevstvo Božje u svom životu.

„Vidio sam prisutnost Gospodina u mom životu kroz vrata mojih rana, rana moga život. Povijesna rana moga života bila je rastava mojih roditelja, kad sam imao 6 godina. Taj događaj je označio moju povijest i ostavio rane u meni: osjećaj nesigurnosti, samoće, da nitko nije pokraj mene,  da nisam ljubljen, osjećaj odbijanja, besmisla. No, Gospodin je koristio ovaj događaj, kao mudrost koja prožme sve. Vidio sam kako je Gospodin je došao. Pozvao me  na Neokatekumenski put. Malo po malo Njegova razboritost je pohodila i mene i pokazala da je Bog prisutan u svakoj situaciji, u svakoj rani, da Gospodin u koga vjerujem je ranjen, da se mogu poistovjetiti s Njim, te od Njegove ljubavi crpsti snagu za moj život. Došao je k meni i pokazao da me ljubi, da život ima smisao, da postoji oproštenje, vidio sam kraljevstvo Božje u mom životu i dao mi sposobnost da mogu opraštati, ne osuditi“ rekao je vlč. Catary. U tom kontekstu prisjetio se i epizode iz života kada mu je otac bio bolestan, i pozvali su ga. „Gospodin je htio da budem tamo, i tada sam osjetio da ga ne osuđujem. Mogao sam biti pokraj njega i služiti mu, jer Gospodin je došao, a Njegova ljubav je toliko snažna, da može očistiti naše srce. Vidio sam da Gospodina koji djeluje, i da ne postoji niti jedna rana, niti jedna slabost koju Božja ljubav ne može preobraziti“.

Nadalje je istaknuo, kako je i u razvoju njegova zvanja Gospodin bio strpljiv i davao mu odgojitelje, situacije, iskušenje, ali Ga nije odbacio, već mu dao mudrost da shvati da ne živi od sebe samoga, već od Gospodina. „Tako me Božja vjernost vodi i oblikuje već 25 godina, jer sposobnost ne dolazi od nas, nego sve je čisti dar Božji, a milost je bila prihvatiti sve ono mi je dao. Gospodin me poučavao i u mojim grijesima i u mojim slabostima, pokazujući veličinu ljubavi što ima prema meni. Vidio sam mudrost i Njegovo kraljevstvo svih ovih godina, jer mi je dao radost i revnost u navješćivanju evanđelja. On želi mene, on me voli i koristi, i u najmanjim stvarima daje mi utjehu i radost. Na tome sam mu zahvalan.“

U tom duhu pozvao je sve vjernike, a osobito buduće đakone da budu otvoreni Božjoj ljubavi. „Neka nas na našem životnom putu ohrabri Njegova ljubav. Neka nam daje da promatrajući naše slabosti možemo zavapiti ‘kad sam slab, onda sam jak’“ (usp. 2Kor 12,10).

Prije otpusnog blagoslova katedralni župnik vlč. Lekaj je napomenuo da cjelodnevno klanjanje koje su u toj župi, svakog petka uobičajeno održava u filijalnoj crkvi Misericordiae, dan uoči ređenja, trećega dana trodnevnice biti će u katedrali, od 9 do 17.30,  kada će započeti pobožnost krunice. Nakon mise uslijedit će misa, a nakon mise ponovno klanjanje koje će animirati bogoslovi iz pulskog sjemeništa.

Trećega dana trodnevnice misu će predvoditi vlč. Zoran Cetinić, župni vikar u više župa središnje Istre, a svjedočanstvo će izreći budući đakon Vid Grdadolnik.

G. Krizman

Najave