Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NovostiUdruge

Pula: Trodnevnica uoči Nedjelje Božjeg Milosrđa

Uoči Nedjelje Božjega Milosrđa u pulskoj je katedralnoj župi održana trodnevna duhovna priprava, od 13. do 15. travnja. Mise u sklopu trodnevnice održavale su se u crkvi Misericoriae, Majke Božje od Milosrđa, filijalnoj crkvi katedralne župe. Prvoga dana misu je predvodio fra Nikola Rožanković, župni vikar pulske Župe sv. Ivana Krstitelja.

U petak, u 9 sati ujutro započelo je 24satno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Večernju svetu misu drugoga dana je predvodio vlč. Vladimir Brizić župnik iz Galižane.

 Uvodno je vlč. Brizić podsjetio, kako je blagdan Božjeg Milosrđa uveo papa Ivan Pavao II., jer  je želio da dar koji je dobila jedna osoba, bude dar cijelome svijetu. Naglasio je, kako je o važnosti Božjeg Milosrđa govorio i papa Ivan XXIII., kao i Benedikt XVI. i papa Franjo, jer potreba je cijelog svijeta za Božjim milosrđem na što nas upućuju i riječi Svetog pisma “svi smo sagriješili i svima je potrebna milost”.

„Stoga, ne postoji netko izuzet od toga, ne postoji kutak svijeta koji ne treba to milosrđe. Postoji samo jedan izvor tog Milosrđa, a to je Isusovo srce iz kojeg izvire krv i voda“, rekao je propovjednik. Nadalje je posvijestio, kako svaki čovjek od malena teži mjestu iz kojeg može crpsti toplinu, dobrotu, oproštenje. No, svaki izvor ljubavi koji mimoilazi Srce Isusovo, je krivi izvor.

Također je podsjetio, kako nam ovaj blagdan daje poruku, da nitko nije slučajno na ovom svijetu, da ne postoji nitko neželjen, jer ako se nama netko ne sviđa, ne znači da je neželjen. „Postoji netko veći od mene i od tebe koji nas želi, to nam naviješta ovaj blagdan“ rekao je vlč. Brizić, te još jednom posvijestio kako mi nismo zbroj nekih grešaka, već rezultat Božjeg milosrđa.  

Nadalje je ukazao na činjenicu, kako su u današnjem svijetu mnogi mladi razočarani, osjećaju se beskorisno, na djelu je kultura otkazivanja, tj. ono što ne trebamo želimo maknuti. „Zamislite svijet bez potrebitih, da nitko nikoga ne treba i da smo sami sebi dovoljni. Kakav bi to svijet bio? Različitost u svakom smislu je preduvjet za milosrđe i ljubav. Ovaj nam blagdan kaže, kako ima jedno srce gdje ima posebno mjesto za tebe, a to je Isusovo srce. Stoga molimo danas da nam se posvijesti sama spoznaja da postoji jedno privilegirano mjesto za moj život“, rekao je propovjednik, te na kraju homilije naglasio, kako nas Krist sve poziva i šalje da u ovaj svijet donosimo ono što smo primili, tj. da donosimo svijetu Božje milosrđe, da budemo istinski odjel toga Milosrđa.

Nakon završetka večernje mise drugoga dana trodnevnice nastavljeno je klanjanje, koje je potrajalo do subote, 15. travnja, u deset sati kada je zaključeno misnim slavljem koje je predvodio katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj.

Organizacija trodnevnice i proslave Nedjelje Božjega milosrđa plod su suradnje Katoličke udruge radnici Milosrdnog Isusa i pulske katedralne Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Prije misnih slavlja trodnevnice Radnici Milosrdnog Isusa su upriličili razmatranja o raznim temama koje su okupljenim vjernicima približile pobožnost Božjem Milosrđu.

Na Nedjelju Božjega Milosrđa središnja biskupijska proslava održat će se u pulskoj katedrali, s početkom u 15 sati, misom koju će predvoditi vlč. Damir Štifanić, župnik u Vodnjanu. 

G. Krizman

Najave