Nedjelja, 25 veljače, 2024
Novosti

Pula: Susret članova župnih pastoralnih vijeća

U subotu, 13. listopada u župi i pastoralnom centru svetog Josipa u Puli održan je susret članova župnih pastoralnih vijeća pulskog, vodnjanskog i labinskog dekanata. Na početku su prigodnim riječima nazočne pozdravili biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan, te dekan pulski vlč. Sergije Jelenić, koji je ujedno bio i župnik domaćin. Prigodno izlaganje na temu „Naš pastoral u našem vremenu i prostoru“ održao je vlč. Stjepan Mišura, sarajevski svećenik koji je već petnaest godina župnik župe sv. Andrije u mjestu Rabac, na istočnoj istarskoj obali.

On se u svome izlaganju prvo osvrnuo na dobru suradnju koju ostvaruje sa župljanima svoje župe te im se ovom prigodom na tome i zahvalio, a potom je kratko razmotrio rad svećenika u župi koji je nerijetko statičan, te razloge takvoga stanja i moguće konkretne postupke „izlaska među ljude“ na koje treba poticati mjesne župnike a u čemu im članovi ŽPV trebaju pružiti svekoliku pomoć. Svećenici trebaju izaći među ljude, prije svega promjenom stava, ne praveći razliku „mi vs oni“, već upravo po uzoru na Isusa tražeći prije svega griješnika, osuditi grijeh ali tražiti čovjeka želeći ga približiti Bogu, naglasio je vlč. Mišura. Jedan od načina izlaska među ljude kojeg on navodi je, uz ostale, i kroz školu, približavanjem djeci a preko njih i obiteljima. Župnik u svome pastoralnom radu, rekao je nadalje predavač, treba prepoznati i prilagoditi se onom aspektu doprinosa i pomoći koju određena generacija ili skupina župnih suradnika može pružiti. Bitno je također ne tražiti savršenstvo od župnih suradnika, „jer Bogu nije važno savršenstvo već- Ljubav“, nego prije svega nastojati da se ljudi okupljaju i da im u crkvenom prostoru bude ugodno. Važno je u ljudima stvoriti svijest o pripadnosti župnoj zajednici te poticati ljubav prema župi. U tim nastojanjima spomenuo je bitnu ulogu pohvale koju u određenim situacijama treba uputiti ljudima kao priznanje a također i svrsishodnu upotrebu tehničkih sredstava u pastoralne svrhe, primjerice putem izrade video zapisa značajnih župnih događaja koje vjernici vole imati kao uspomenu. Župnik treba imati suradnike kao što je Isus imao apostole, a kako što bolje uskladiti rad župnika i župnih suradnika problematika je od posebne važnosti u Istri gdje zbog velikog broja župa i nedovljnog broja svećenika nerijetko jedan svećenik vodi i po nekoliko župa pa mu je pomoć suradnika neophodna, naglasio je vlč. Mišura. Župni bi suradnici trebali podržavati kvalitete svog župnika ali i pokušati nadoknaditi eventualne njegove nedostatke a sve to u cilju što uspješnijeg života i rasta župne zajednice. O svemu tome raspravljalo se nakon kraće pauze u radu po grupama gdje su teme bile: kako pomoći župi i župniku, utjecaj pastoralnog vijeća na druge vjernike-svjedočenje, te kako prepoznati karizmevjernika za dobrobit župe. U radu po grupama iznesena su iskustva iz zastupljenih župa glede predloženih tema.

Ovaj je skup, koji je nakon završnog izlaganja i molitve nastavljen  druženjem uz osvježenje bio vrijedna prigoda za susret i razmjenu iskustava ali i prigoda za jedno neobavezno druženje župnih suradnika, župnika i mjesnog biskupa koji je zbog svoje jednostavnosti veoma omiljen u svim, formalnim i neobaveznim, prigodama okupljanja vjernika. Upravo je rad sa župnim pastoralnim vijećima jedan od segmenata kojem je mons. Milovan pridao veliku pozornost tijekom dosadašnjih devet godina upravljanja Porečko-pulskom biskupijom a broj i zauzetost vjernika koji se odazivaju ovakvim susretima dokaz su uspjeha njegovih nastojanja.

G. Krizman

Najave