Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Pula: Proslavljen blagdan obraćenja sv. Pavla Apostola

Završetak molitvene osmine za jedinstvo kršćana, na blagdan Obraćenja sv. Pavla, u Puli je proslavljen svečanim koncelebriranim misnim slavljem u župi sv. Pavla apostola. Misno je slavlje predvodio kancelar biskupije mr. Ilija Jakovljević u suslavlju svećenika pulskog dekanata.

Svima nam je dužnost moliti i djelovati kako bi došlo do prevladavanja svake podjele među kršćanima, odgovarajući tako na Kristovu želju “Ut unum sint – Da budu jedno”. Molitva, obraćenje srca, jačanje veza zajedništva čine bit ovog duhovnoga pokreta, naglasio je na početku nadahnute homilije mr. Jakovljević, istaknuvši nadalje da molitva za jedinstvo kršćana nema za cilj da sve kršćanske crkve i zajednice pređu u Katoličku Crkvu, već da, unatoč tolikoj kulturnoj i duhovnoj različitosti, možemo jedni druge uvažavati, bratski surađivati, zajedno moliti i svoje zajedništvo očitovati u slavlju Euharistije.

Spominjući biblijsku temu osmine propovijednik iz Pavlove poslanice solunskoj zajednici ističe važnost molitve kao temeljnog sredstva prevladavanja svih protivština i poteškoća. Samo molitvom dolazi se do novog života u Kristu i u Duhu Svetome iz kojeg proizlazi sposobnost prevladavanja svakog egoizma, sposobnost zajedničkog života u miru i bratskom zajedništvu. Kad je Isus na Posljednjoj večeri molio da njegovi “budu jedno”, imao je na umu jasan cilj: “da svijet uzvjeruje”. Evangelizatorsko poslanje Crkve prolazi dakle ekumenskim putem, putem jedinstva vjere, evanđeoskog svjedočanstva i istinskoga bratstva. „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se.“ Ove evanđeoske riječi sve nas potiču da u pavlovskom duhu svi, istina svatko prema svome poslanju kako naglašava Drugi Vatikanski sabor, sudjelujemo u poslanju Crkve, u propovijedanju „evanđelja svemu stvorenju“. Pavao se nije zadržao samo među Židovima ili Grcima u naviještanju evanđelja, nego je krenuo tadašnjem poznatom svijetu navijestiti Krista. Zar može donedavni protivnik Evanđelja, Krista, postati gorljivi navjestitelj tog istog Evanđelja? Može! Kako? Tako što će se najprije osobno susresti s Kristom u: molitvi, meditiranju Božje Riječi, slavljenju euharistije, poštivanju poglavara Crkve… Ako nismo u zajedništvo s biskupom ili ako radimo nešto protiv volje pretpostavljenih s kojim pravom možemo reći da gradimo zajedništvo? Naše zajedništvo se očituje u nedjeljnoj misi, slavljenju sakramenata. U današnjem svijetu senzacije i atrakcije u opasnosti smo i mi vjernici da više vjerujemo nekima koji polažu ruke, daju razne napitke, stavljaju sebe u centar, a ne Krista. Pavao nije sebe stavljao u centar pažnje, nego je pokušao Krista dati ljudima, Krista učiniti centrom ljudskoga života, zaključio je mr. Jakovljević  ovu nadahnutu homiliju.

Foto

Župa sv. Pavla u Puli, jedna od najvećih župa u Porečko-pulskoj biskupiji, ove je godine već na samom početku doživjela gubitak dugogodišnjeg župnika mons. Marcela Krebela, no njegov je požrtvovni rad stvorio jednu jaku i zauzetu jezgru župnih suradnika i zajednicu vjernika koji, prema učenju svog pokojnog monsinjora, ozbiljno i zauzeto grade i njeguju svoj duhovni rast sa posebnom ljubavlju upravo prema zaštitniku župe sv. Pavlu.

G. Krizman

Najave