Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Pula: Početak molitvene osmine za jedinstvo kršćana

U pulskoj prvostolnici, katedrali Uznesenja Marijina, svečanom koncelebriranom biskupskom misom započela je molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Misno je slavlje predslavio umirovljeni porečko pulski biskup mons. Antun Bogetić u koncelebraciji fra Bernardina Filinića, biskupijskog povjerenika za ekumenizam, preč. Željka Stavera, kanonika pokorničara pulskog katedralnog kaptola, katedralnog župnika vlč. Ilije Pavlovića, kapelana vlč. Michele Capasso,  mons. Janeza Oberstara, rektora Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“, vlč. Piergiorgia De Angelis, vicerektora iste ustanove, te još nekolicine svećenika. Na početku se okupljenim vjernicima obrati fra Bernardin Filinić te je kao uvod u ovo misno slavlje dao kratki povijesni prikaz molitvene osmine koja se ove godine obilježava po jubilarni, 100.-ti put.

U prigodnoj homiliji mons. Bogetić je zahvalio vlč. Filiniću što se svake godine brine za održavanje ove molitve osmine. Spomenuo je kako je ova osmina prvi put održana od 18. do 25. siječnja 1908. godine a šezdeset godina kasnije, dakle  1968.  moiltvenu osminu počeli su zajedno pripremati komisija Vjera i konstitucija Ekumenskog vijeća kršćana i Tajništvo za promicanje jedinstva kršćana pri Svetoj Stolici. Govoreći o ovogodišnjem geslu „Bez prestanka se molite“ naglasio je kako je to citat iz poslanice sv. Pavla apostola Solunjanima, maloj zajednici prvih kršćana koje on potiče na slogu i na neprestanu zajedničku molitvu.

Foto

Isus je pred smrt molio Oca za apostole „da svi budu jedno“; jedna od najvećih želja i nastojanja Ivana Pavla II. kao i Benedikta XVI.  jest ekumenizam, oikumene znači općinstvo svih kršćana, da bismo bili jedno kako želi i moli Isus. Jedinstvo može dati samo Gospodin, zato je potrebna molitva, bratski dialog teologa, ali i mali koraci dobrih djela, sudjelovanje u obrani obitelji, mira, u obrani života od začeća do prirodne smrti, u očuvanju prirode za buduća pokoljenja… Molimo da bi svi ljudi upoznali Spasitelja; Bog ima svoje tajnovite putove da dođe do svačijeg srca, ali je kraljevski put onaj koji se nazvao Put, Istina i život, naglasio je biskup Bogetić.

Ekumenski hod nastavlja se kroz još šest pulskih crkava, a završava tradicionalno u župnoj scrkvi sv. Pavla apostola na blagdan obraćenja sv. Pavla.

G. Krizman

Najave