Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Pula: Dodjeljeno biskupijsko priznanje

U nedjelju 27. siječnja biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan predvodio je svečanu koncelebriranu misu u župi sv. Pavla apostola u Puli u koncelebraciji kancelara biskupije vlč. mr. Ilije Jakovljevića i župnog vikara ove župe vlč. Ante Ivančića. Tom je prigodom uručeno biskupijsko priznanje zaslužnoj župnoj suradnici gđi Marjeti Krizmanić za njezinu svestranu zauzetost u župi. Nakon što smo pred 15 dana ispratili pokojnog mons. Marcela Krebela, dugogodišnjeg župnika ove župe kojeg se sijećamo sa zahvalnošću i poštovanjem, drago mi je biti ovdje za ovu radosnu prigodu uručenja biskupijskog priznanja, istaknuo je mons. Milovan. Gđu. Krizmanić je za dobitnicu ovog priznanja u 2007. godini predložio upravo pokojni župnik no prizmanje je uručeno tek sada zbog dugotrajnog izuzetno teškog zdravstvenog stanja mons. Krebela.

Dodjela biskupijskog priznanja lijep je i radostan trenutak za svaku župnu zajednicu jer to znači da u župi ima osoba koje se angažiraju u raznim potrebama župe. Biskup je izrazio čestitke gđi Krizmanić na ovom priznanju spomenuvši kako je ovo tek mali znak pažnje i zajedničke zahvalnosti za njezino svestrano zalaganje u župi te poticaj na ustrajni nastavak u dobrim djelima. Mnogo ima angažiranih i zaslužnih župljana koji sebe svojim radom i zalaganjem ugrađuju u život župe, a praksa je da se svake godine u svakom dekanatu  jednom zauzetom vjerniku uruči ovo priznanje, pojasnio je biskup. Angažirani vjernici bogatstvo su svake župe, no župa  živi nadasve od službe svećenika, a ova je župa 24 godine imala župnika koji je u duhovni i vjerski život župe ugradio cijelog sebe, ulažući svoju energiju u materijalnu izgradnju crkve, ali nadasve u duhovnu izgradnju vjernika, naglasio je biskup. Podsjetio je nadalje i na temeljne službe svećenika kroz posvećivanje, okupljanje i naviještanje koje je pokojni župnik revno vršio, ali uvijek uz pomoć svojih najbližih suradnika. I župni suradnici, prema mogućnostima, svojom inicijativom, stručnošću i suodgovornošću kroz razne oblike suradnje ugrađuju sebe u život župe i dobrobit Crkve, jer posebno nakon II. Vatikanskog Koncila vjernici laici su na poseban način pozvani na aktivnu suradnju u životu Crkve.

Najveća je i prva služba vjernika laika primjerom života u obiteljskom i profesionalnom okruženju neprestano svjedočiti svoju vjeru, no kada okolnosti to iziskuju treba znati i riječima adekvatno izraziti vlastita uvjerenja i stavove te ih time promicati u svim područjima društvenog života. Podsjećajući na veliku potrebu molitve za duhovna zvanja biskup je spomenuo kako se je pok. mons Krebel na poseban način cijelog života zalagao za poticanje novih duhovnih zvanja te je izražavajući želju „da nam Bog podari dovoljno dobrih i svetih svećenika“ zaključio ovu homiliju.

Vlč. Ivančić je zatim ukratko iznio razloge zbog koji je ovo priznanje dodjeljeno gđi Krizmanić, naglasivši da to nije samo za raznovrsne oblike služenja kojima ona doprinosi ovoj župi, nabrojiviši pritom samo neke: pjevanje u župnom zboru, župni karitas, posjeti domovima za starije i nemoćne, uređenje crkve, pobožnost krunice i druge, nego je to i zbog samozatajnog i originalnog načina na koji ona sve to uspijeva odraditi.

Nakon samog uručenja gđa Krizmanić je zahvalila mons. Milovanu na ovom priznanju, a potom se zahvalom spomenula i pokojnog župnika, župnog vikara, sestara Milosrdnica iz ove župe, te svih župljana koji, kroz nmogobrojne oblike laičkih aktivnosti i suradnje, djeluju u nadasve bogatom i aktivnom životu ove župne zajednice.

G. Krizman

Najave