Utorak, 25 lipnja, 2024
Glazba

Održan XI. „Koncert sv. Eufemiji“

Koncertom duhovne glazbe „Koncert sv. Eufemiji“ na rovinjskom središnjem gradskom trgu započeo niz sadržaja kojim Rovinjci ponosno slave svoju nebesku zaštitnicu.

U nedjelju, 7. rujna 2014., u Rovinju je održan 11. „Koncert sv. Eufemiji“. Dvadesetak izvođača suvremene duhovne glazbe tijekom dvosatnog programa podarilo je publici niz novih i poznatih duhovnih šansona na hrvatskom i engleskom jeziku, a obzirom da je u Rovinju turistička sezona još osjetno prisutna, osim Rovinjaca, u publici je bilo i mnogo inozemnih gostiju.

Događanje je započelo misnim slavljem koje je u rovinjskoj župnoj crkvi sv. Eufemije predvodio novi rovinjski kapelan, mladomisnik Karol Homieja, a glazbeno su ga pratili sudionici koncerta. Voditelji Vesna Terzić i Slavko Nedić  proveli su publiku kroz program predstavljajući izvođače, od kojih su neki redoviti sudionici  ovog glazbenog događaja kojim počinju zbivanja vezana za proslavu sv. Eufemije. Nastupili su: Zbor „Mihovil“ iz Splita, „Zvonimir Kalić & Band“ iz Vrpolja, „Anjel“ iz Podstrane, Eleonora Dobrović, Gracijan Terzić, Davor Terzić i „Zbor mladih Svete Eufemije“. Organizatori i umjetnički ravnatelji koncerta su  i ove godine bili bračni par Vesna i Davor Terzić, idejni začetnici tog glazbenog događaja koji već jedanaest godina darivaju publiku tim jedinstvenim glazbenim doživljajem. Ponos i ljubav kojima Rovinj časti svoju nebesku zaštitnicu iskazani su sa preko četrdeset glazbenih, kulturnih, sportskih i  drugih zbivanja koja se u gradu tijekom desetak dana održavaju u znaku sv. Eufemije. Osim jedanaestog izdanja „Koncerta sv. Eufemije“ potrebno je istaknuti i 14. izdanje međunarodnog Susreta pjevačkih zborova „Sv. Eufemije“ u organizaciji rovinjskog Komornog zbora Rubino, koje će se ove godine održati u župnoj crkvi  u subotu 13. rujna.

Župa će uoči blagdana svoje nebeske zaštitnice imati i trodnevnicu koju će predvoditi župnik preč. Milan Zgrablić. Na sam dan sv. Eufemije, 16.rujna,  ranu misu predvoditi će  župnik, misu na talijanskom jeziku i  svečanu  misu poldanicu predvoditi će preč. Rudi Koraca, ovogodišnji zlatomisnik i dugogodišnji župnik u susjednoj župi Bale, dok će svečano večernje misno slavlje predvoditi ovogodišnji zlatomisnik koji je dugo godina, prije preuzimanja biskupske službe bio župnik u Rovinju,  biskup u miru mons. Ivan Milovan, u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem i porečkim i pulskim ordinarijem mons. Draženom Kutlešom.

No, nisu samo Rovinjci posebno blisko povezani sa svojom sv. Eufemijom, jer dio  „duše grada“ čine i brojni domaći  i inozemni gosti koji u Rovinju dugi niz godina provode svoj godišnji odmor, pa nije nimalo neobično u razgovoru sa njemačkim, austrijskim ili talijanskim gostima naići na ljude koji već trideset, četrdeset ili čak preko pedeset godina dolaze na odmor u Rovinj i to planirano upravo u vrijeme proslave svete Eufemije.

G. Krizman

Najave