Srijeda, 17 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Pula: Predstavljena monografija o Pulskoj katedrali

U subotu, 22. prosinca u dvorani sakristije pulske katedrale predstavljena je monografija „Katedrala Uznesenja Marijina u Puli” autorice Marije Obad-Vučina. Sunakladnici su ovog izdanja, objavljenog u ediciji „Sakralno blago Istre”, Zavičajna naklada „Žakan Juri” iz Pule i izdavačka kuća Josip Turčinović d.o.o. iz Pazina. Urednik izdanja, Aldo Kliman, kratkim je uvodnim notama predstavio ovaj autoričin prvijenac koji na 156 stranica donosi skladno sažetu dugu povijest pulske katedrale.

Nadalje je o knjizi, ali i široj arheološkoj povijesti ovog sakralnog prostora govorila dr. Vesna Girardi-Jurkić, naglasivši kako je ova katedrala, nastala na prostoru nekadašnjeg Jupiterovog hrama, bila dio velikog katedralno-biskupijskog kompleksa koji je u svom sastavu imao i krstionicu, biskupski dvor te baziliku sv. Tome apostola. Dr. Giarardi-Jurkić je napose naglasila kako je ovo djelo izuzetno važan doprinos u upoznavanju šire javnosti sa povijesnim razvojem pulske katedrale, koja se zajedno sa porečkom bazilikom ubraja među najstarije sakralne objekte na ovim prostorima, ali i vrijedan temelj jedne velike studije koja će u budućnosti biti provedena kroz daljnja istraživanja. Pula je svoju prvotnu arhitektonsku strukturu, koja nije bila bitno mijenjana u odnosu na doba kasne antike kada je imala znatno više sakralnih objekata nego danas, izgubila poglavito polovicom 19. stoljeća kada za Austro-ugarske vlasti počinje prenamjena prostora za vojne potrebe te Pula postaje jedna od značajnijih ratnih luka. Spomenuta su nadalje istraživanja i zapisi Kandlera i Robertija, poznatih pulskih povijesnih ličnosti iz čijih radova dolaze mnoge dragocijene informacije o prethodnim nalazima vezanim za ovaj sakralni prostor.

Dr Robert Matijašić naglasio je kako je ovo djelo jedan kontinuirani povijesni pregled s prikazom sadašnjeg građevinskog stanja, ali istovremeno i jedan vodić kroz ovaj sakralni objekt. Knjiga je podijeljena na tematska poglavlja, tekstovi su popraćeni bogatom slikovnom građom a fotografske elemente realizirao je Renzo Kosinožić.

Zatim se nazočnima obratio biskup ordinarij mons. Ivan Milovan, koji je ovoj monografiji dao vrijedan doprinos uvodnog slova, istaknuvši važnost izdanja u cilju boljeg predstavljanja ovog sjedišta biskupije, obzirom na postojanje neusporedivo bogatojeg znanstvenog fundusa posvećenog porečkoj bazilici nego pulskoj katedrali. Biskup je nadalje izrazio zadovoljstvo što je i biskupija sudjelovala u realizaciji ovog projekta te je podržao namjeru da se ova istraživanja objave kao znanastveni rad.

Ovo su izdanje, osim već spomenutih institucija podržali: Ministarstvo znanosti, Grad Pula, Hrvatska gospodarsaka komora-Županijska komora Pula, Turistička zajednica grada Pule, tvrtke Murić d.o.o., Arenaturist d.d. te privatni sponzori. Tisak ovog lijepog reprezentativnog izdanja tvdrog uveza realiziran je u Tiskari Zelina d.d.

Na kraju se nazočnima obratila autorica zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos uspješnoj realizaciji projekta naglasivši kako je ovo djelo idejno nastalo kao vodić kroz ovu jedinu preostalu građevinu katedralno-biskupijskog kompleksa. Prije završne riječi pročitane je čestitka dr. Tomislava Marasovića, povijesničara umjetnosti i recenzenta ovog izdanja te kancelara biskupije vlč. mr. Ilije Jakovljevića.

Po završetku promocije, u glazbenom dijelu programa nastupio je ugledni orguljaš Dalibor Miklavčič, profesor na novoosnovanom Odsjeku za orgulje u Srednjoj glazbenoj školi pri Zavodu sv. Stanislava u Ljubljani, koji je svoje glazbeno umijeće publici predstavio kroz djela Bacha, Buxtehundea, Alaina, i Duruflėa.

G. Krizman

Najave